понеделник, 25 май 2015 г.

Салата с аспержи, ягоди и диви треви - Salad with asparagus, strawberries and wild grasses

 Защо обичам пролетта! Заради всички плодове и зеленчуци, цветя и билки, аромати и цветове... Любимите ми нежни аспержи, дъхави ягоди и диви треви..Ето каква салата направих с тях.


Какво сложих в салатата:

Продукти:
за  2 порции

* 250 г аспержи
* 6-7 ягоди
* листа от рукола, динка, обикновено киселиче,
* зелени семена от лапад
* цветчета парички
* шарен пипер- прясно смлян

дресинг:

* 1 с.л. студено пресовано олио от рапица
* 1 с.л. ягодово оцет****
* 1 ч.л. акациев мед



Всички познавате вкуса на руколата, знаете и че паричката е ядливо растение, но може би не сте опитвали динка и киселиче.
Както подсказват нашите народни имена на билките, киселичето-това, което прилича на детелинка и е общоизвестен "плевел"има приятен лимоново кисел вкус. В листата на динката (може да намерите по огрети от слънцето поляни) се долавя аромат на диня и краставица. А зелените семена на  лапада, добавих заради красивия им вид на малки зелени конфети. Така украсявахме като деца ястията, които приготвяхме за феите :)

Някой друг път ще спомена повече за използваните диви растения.

**** Ако нямате ягодов оцет, сега е момента да си направите. Ето как направих аз моя оцет. Винаги когато приготвям ягодови сладоледи, сосове и други, в които прецеждам през цедка ягоди, не изхвърлям остатъка, а го слагам в буркан, и покривам с ябълков оцет. От време на време разклащам и ако се наложи доливам оцет. Разбира се може да нарежете или пюрирате ягоди и да залеете с оцет, а след 1-2 седмици да прецедите. На мен ми хрумна така да използвам ароматното гъсто пюре със семенца, което ми остава.



 Приготвяне:

1. Аспержите се почистват- отрязват се най-долните части на стъблата, обелват се, ако има нужда. Бланшират се за 3-5 минути (зависи колко искате да са хрупкави, аз хапвам пресните и сурови или бланширам за 2-3 митуги)във вряща подсолена вода. Прецеждат се и се заливат с ледена вода. Отцеждат се и се оставят настрани

2. Приготвя се дресинга. Всички съставки се разбиват добре.

3.В чиния се поставят аспержите. Добавят се нарязаните ягоди, листата от рукола, динка и киселиче. Полива се с дресинга. Поръсва се със зелените семена от лапад и прясно смлян  шарен пипер. Украсете с цветчетата парички.


Аз хапнах с малко пармезан и рустик хлебче. Някои пожелаха и чаша бяло вино.


сряда, 20 май 2015 г.

Какво да приготвим с цветове от бъз - Elderberry flowers - What to prepare?



С нетърпение наблюдавам бъзовите храсти и съм в очакване на пълното им разцъфване. Планувала съм толкова неща и се надявам да успея да приготвя и разбира се да снимам и да споделя с вас. В тази публикация съм събрала всичко, което досега съм приготвила. Някои от вас може би са виждали, а други са пропуснали. Всички по-долу показани много, много се харесаха от семейството и приятелите, които опитаха. Пробвайте и се насладете на свежия и неповторим аромат и вкус на бъзовите цветчета.

Лимонада от цветове от бъз - Elderflower Lemonade

 

Сироп или сорбе от бъз и мед - Elderflower and Honey Cordial or Sorbet

 

 

Желе от портокали и бъз - Elderflower and Orange Jelly

 

 

Ароматизиран оцет с бъз и ванилия - Elderflower Vanilla Flavored Vinegar 

 

 

Къпкейкчета с цветове от бъз - Cupcakes with Elderberry Flowers

 

 

Сироп от бъз - Elderflower Syrup

 

  Очаквайте скоро нови, вкусни и неустоими предложения.

  Добавям една нова идея.

 

Пържени цветове бъз - Fried Elderflower

 

 

 Сладоледено парфе с бъз и ягоди - Ice cream parfait with strawberries and elderflower

понеделник, 11 май 2015 г.

Липови сарми с плънка от амарант, киноа и сушени череши- Tilia leaves stuffed with amaranth, quinoa and dried cherries


Липови сарми - вкусни, колкото лозовите. И от най-голямото листо, ще направите деликатна сармичка, не по-голяма от две хапки. От момента на разлистването, почти цяло лято може да използвате за приготвяне, с малко уточнение- аз използвам листа от младите филизи, които никнат около дърветата. Растат на сянка и сред връхните листа винаги може да намерите нежни. Тези на снимките,  направих миналата година, когато нямах налични лозови листа. Хрумна ми да комбинирам със сушени череши, тъй като в момента бях заредила духидрататора с прекрасни сладко- кисели череши, плътни, месести с богат аромат. В соса добавих пресни парченца от тях. Все още няма череши, но съвсем скоро ще има. Ще се радвам да използвате идеята.



 Продукти:

* млади листа от липа
* 300 г амарант
* 100 г киноа
* 2 шепи сушени череши
* 3 малки глави лук или 1 голяма
* 1 с.л. счукан шарен пипер
* 1 ч.л. сол
* 1/2 връзка копър
* 100 г счукани бадеми
* 100 г овче сирене или тофу за вегани
* олио

* 1-2 шепи зелени сливи  и/или лимонов сок



за сервиране:

*  гъсто кисело мляко/ за веган- лимонов сок
* свеж копър
* смлян черен пипер
* пресни череши




Приготвяне:

1. Нарежете ситно лука и задушете в олиото. Добавете амаранта и киноата. Разбъркайте няколко пъти. Добавете около 700-800 мл гореща вода, посолете и след завиране намалете температурата. Сложете капака. Гответе на тих огън, докато водата се поеме от зърната.


 

2. През това време в друга тенджера поставете вода  и загрейте до завиране. Потопете листата от липа за няколко секунди. Листата са много фини и тази процедура е, колкото да станат удобни за сгъване. Отцедете в гевгир.



3. Към полусварените амарант и киноа, добавете копъра,  пипера, бадемите, черешите и сиренето, ако слагате. Разбъркайте добре. Снимката по-горе.



4. Във всяко листо поставете лъчжичка плънка. Завийте по показания начин по-горе.

 

5. Наредете плътно в тава. Добавете зелени сливи.



6. Залейте с вода, към която сте добавили лимонов сок . Количеството, е на около 2 см от дъното. Ако нямате зелени сливи, добавете повече лимонов сок. Листата на липата нямат този приятно кисел вкус като лозовите листи и на мен ми харесва с повече лимонов сок, затова освен сливи, добавям и лимонов сок.
Поръсете с малко олио и леко посолете. Поставете в загрята фурна на 180 С и печете около 20 минути.



7. През това време пригответе соса. Разбийте гладко киселото мляко, добавете прясно смления пипер, ситно нарязан копър и парченца череши. Оставете част от черешите и поставете в допълнителна купичка или просто оставете върху киселото мляко..




8. Както се вижда от снимката  водата се е поела от сармите, част от нея се е изпарила и на дъното няма течност, а само малко мазнина. Сервирайте в чинии, поръсени с копър. Поднесете със свежия сос. Ако имате вегани, поднесете с лимонов сок.


 Опитайте тази комбинация. У дома на всички много им хареса.


Неустоимо нали? Нямам търпение да си направя отново с пресните череши.

петък, 1 май 2015 г.

Торта с рисувани люляци - лимонови блатове с кокосов крем и парченца ягоди. Hand Painted Lilacs Cakе. Coconut,Strawberry - Filled Lemon Cake


   Месец май е любимият ми месец! Пролетта е в своя разцвет и щедро ни дарява с красота. Толкова много цветове и аромати. Най- любимият ми сред тях е люляковият. Романтичен, вдъхновяващ, възпят в песни и стихове. Люляковият аромат прави вълшебни нощите и ранното утро. Безбройните цветове в нюанси на синьо, лилаво, виолетово, цикламено и бяло радват погледа през деня.
   Когато преди около месец ми се обади мила млада дама с молба да притотвя торта  за рожденият ден на майката ѝ, нямах съмнения, че люлякова торта ще бъде най-подходяща за случая. Разбира се исках да разбера какво харесва рожденичката и на каква тема да бъде тортата.  Майка ѝ харесала тортата " Лятно поле" , обича цветята, обича да рисува в свободното си време и тортата трябваше да бъде с цветя. Слушайки я,  виждах вече люляците на тортата. Преди време приготвих за момченцето  ѝ  Алекс  тази торта - вкусът  им беше допаднал и кремът трябваше да бъде лек. Спрях се на лимонови блатове и кокосов крем с парченца свежи ягоди. Надявам се да им допадне и този вкус.

Пожелавам на семейството им красив, весел и незабравим празник! 
Здраве, усмивки и много споделени мигове на рожденичката!



 За  торта с диаметър 22 см и височина 16 см на използвах тази рецепта 3 пъти

Продукти:

* 200 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 50 гр нишесте
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца-разделени
* 1 с.л. настъргана лимонова кора
*1 с.л. настъргана кора от лайм
* 2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формата  с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, 2/3 от захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и цитрусовите кори, разбийте отново. 
4.  Прибавете един по един жълтъците с непрекъснато разбъркване.
5. Разбийте белтъците с 2 ч.л.лимонов сок на сняг. Добавете останалата 1/3 от захарта и разбийте до гладка лъскава смес.
6. Прибавете с редуване белтъчната смес и пресятото брашно и нишесте като  разбърквате на бавни обороти.
7. Изсипете във форма и загладете. Поставете да се пече. Печете до суха клечка около 20-30 минути.
8. Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 
10. Преди сглобяването разполовете блатовете, като използвате нож за хляб или силно опънат конец.

Блатовете може да се изпекат предварително. Аз изпекох предния ден и след като се охладиха опаковах в свежо фолио.
 
Докато блатовете се  пекат и охлаждат пригответе сиропа за овлажняването на блатовете:

Лимонов сироп за блатовете:
* 100-120  гр. захар
* 150 мл. вода
* 80 мл. лимонов сок
* 80 мл сок от лайм
* 1-2 капки етерично масло от лимон или ампула на Йоткер-лимон- по желание
Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта. Есенцията добавете накрая. Оставете леко да се охлади. Ако  е необходимо преди да използвате загрейте леко. Сиропът трябва да е топъл, но не врящ.






Повърхността, на която ще разточвате, трябва да е много гладка и незалепваща. Най-добре е,  да е мрамор или стъкло. Леко напудряте с нишесте. За целта аз използвам торбичка от платно, в която поставям нишесте и с леки потупвания покривам повърхността. 

Фонданът се омесва добре. Това е необходима стъпка за подобряване на еластичността. Постепенно разточвате до дебелина около 3- 5 мм. Често въртете разточваната повърхност. Не е желателно да натискате прекалено и проверявайте дали не залепва отдолу. Точилката, с която разточвате не е желателно да е дървена. При необходимост леко напудрете и горната повърхност. Размерът на разточената повърхност трябва да бъде с около 20- 30 см по- голям от умноженият по 2 сбор на височината на тортата плюс диаметърът. Моята торта е с височина 16 см и диаметър 22 см.  Аз разточих фондана с диаметър около 70 см.

Поставих върху него кухненска хартия и с помоща на  дългата точилка завих на хлабаво руло половината от разточения фондан. Поставих върху тортата и леко развих. Оправих гънките  и загладих, отначало с ръце, а после с шпатулата. Накрая изрязах излишното количество с ножа за пица.

Рисуването- много пъти съм описвала. Малко количество боя от съответните цветове се разтваря с малко количество медицински спирт. Предпочитам го защото много бързо се изпарява, рисунката изсъхва бързо. Няма странична миризма и различни примеси.
За да придадете живот на рисунката започнете с по-светли нюанси и добавяйте по-наситени за да подчертаете детайлите. Рисуването прилича на това с акварели, но не можете предварително да очертавате с молив и да триете с гума . Или предварително рисувате върху хартия и повтаряте рисунката върху тортата или рисувате направо, това, което е във въображението ви. Трябва периодично  да прибирате тортата в хладилника. Рисуването на борда е по-трудно заради наклона на ръката, горната повърхност също не е лесна, не може да подпрете длан, като при рисуването с молив например.


Няколко снимки на борда на тортата.








Очаквам снимка на разрез на тортата и ще го публикувам, когато получа.