неделя, 28 юни 2015 г.

Печена кайсиева торта с амарети и лавандула - Baked Apricot Cake with Lavender and Amaretti




Струва ми се, че летните дни , макар и по 15 часа отлитат неусетно. Дали защото моите дни са толкова забързани. Имам да свършвам толкова много неща...Вятърът скоро ще отнесе и последния ароматен воал на липите.Ще започне жътвата, нивите вече са натежали от злато. ...След няколко дни слънчогледите ще започнат да поздравяват утрото....Очите ми потъват в лавандулените полета, които скоро ще бъдат събрани, ще омагьосат с аромат градовете,  в които има рафинерии.
 Обичам лавандуловото докосване в сладкишите. И тази година ще приготвя Конфитюр от нектарини или праскови  и лавандула - Nectarines or peaches and lavender jam
Едни от любимите ми маслени бисквити са тези Лавандулено медени маслени бисквити - Lavender-Honey Shortbread Cookies 
Вече си изсуших лавандулени цветчета, ще мога да си приготвям Успокояващ чай от лавандула - Relaxing Lavender Tea
 Черниците узряха и скоро  ще приготвя Галет с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Galette
 Боровинките също се комбинират чудесно с лавандула- Боровинков сладолед с лавандула


Лятото и неговите неустоими цветове и аромати..... Днес избрах кайисево и лавандулено .
 Ако и на вас ви харесва това ароматно докосване,   ще ви допадне и тази бърза печена торта с кайсии, с интригуващо съчетание на бадемов аромат и лавандула.





Рецептата е подобна на тези Пастички с кайсиино много по-ароматна, а и по-бърза за приготвяне. Пастичките са друга идея за оформяне. Разбира се трябва да увеличите дозата, ако искате да печете в голяма тава.




    Продукти:

за форма с диаметър 22 см


*  10 големи кайсии
*  50 г + 1 с.л. светлокафява пудра захар или по-фина
*  2 с.л. бадемов ликьор   или 2 с.л. водка с 3-4 капки бадемов екстракт
*  120 г масло на стайна температура
*  120 г  пълнозърнесто брашно
*  1 ч.л. бакпулвер
*  1/4 ч.л сол
*  2 яйца
* 1 ч.л. бадемов ектстракт
* 7-8 бисквити амарети 
* 1 ч.л. сушена лавандула
* пресни цветчета лавандула за поръсване отгоре





Приготвяне:

1. Тавата се застила с хартия за печене- дъното и борда.

2. Фурната се загрява на 170 С.

3. Поставете разполовените кайсии в плоска чиния и поръсете с ликьора и 1 с.л. захар.

4. Пресейте брашното, солта и бакпулвера. Върнете триците, които са останали в ситото. Целта на пресяването е бакпулвера и солта да се разпределят равномерно. Натрошете 5-6 от амаретите и объркайте с брашното. Оставете настрани.

5. Претрийте захарта със сушената лавандула.

6.Разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно с разбиване. Добавете бадемовия екстракт.

7. Към маслената смес добавете на дво-три пъти сухата смес.

8.Изсипете тестото във формата и загладете. Ако използвате форма със същия диаметър, тестото ще ви се види  недостатъчно, но вижте разреза- за мен е напълно достатъчно. Не исках много тесто, а сочна хапка, комбинация от ароматен блат с плод.
 Наредете кайсиите с дъното нагоре. Поръсете останалия сос. Натрошете останалите амарети и поръсете отгоре.

9. Печете 40-45 минути или до суха клечка.

10. Извадете от формата след пълното охлаждане. Поръсете с пресни лавандулови цветчета. Сервирайте.








Хубава нова седмица!

петък, 26 юни 2015 г.

Амарети - Amaretti




     Италианската кухня е популярна с не малко ястия и специалитети, също и сладкиши. Едни от тях са и вкусните бадемови бисквити- амарети -Biscotto amaretto- Amaretti. Родени през Средновековието към края на XIII - и век, първо разпространени в арабския свят, а по-късно, през Възраждането и в Европа.

Терминът Amaretto принципно се отнася за вид сладкиши, направени с бадемова паста, направена от яйчен белтък, захар, сладки и горчиви бадеми и кайсиеви ядки.

    Според Уикипедия има два вида:
 Amaretto di Saronno  или  Amaretto secco - сухи и ронливи. Вероятно измислени в Сицилия или средиземноморските арабски страни, с цел по-голяма издържливост.
Amaretto di Sassello - меки, приличащи по-скоро на марципан.
И двата вида са със закръглена форма и напукана повърхност.

Би могло да се сравнят с ореховките, които повечето хора познават и обичат. Опитвала съм меки и твърди амарети и като текстура и вкус ги оприличих на ореховките. Съставките им са същите, като вместо орехи са направени с бадеми. Разбира се за крайния вкус имат значение, толкова много неща - пропорциите на продуктите, големината на ядките, количеството белтъци, видът захар, начинът на оформяне на сладките, температурата и продължителността на печене. Също като при ореховките.

Тези амарети приготвих по една от рецептите за ореховки, които сме приготвяли у дома.  С малко по-различни пропорции, защото тях пък ги обичаме меки и дъвчащи. А вие приготвяли ли сте  амарети?

Продукти:
за 21-22 бисквити


* 150 г смлени обелени бадеми***
* 50 г смлени обелени кайсиеви ядки
* 2 белтъка
* 1/2 ч.л. лимонов сок или оцет
* 1/2 ч.л. бадемов екстракт
* 80 г фина кафява захар


*** Аз използвах остатъците от пресяване на бадемово брашно, с което съм приготвяла макарони. Винаги, когато приготвям макарони събирам по-едрите частици след пресяването в плик с цип и съхранявам във фризера. Ползвам  за крекери, блатове за тарти  или кишове, или както в случая за амарети.

**** Ако имате възможност да сложите няколко горчиви бадема, направете го. Аз нямах и сложих бадемов екстракт, който има много приятен аромат, но не придаде този нюанс, във вкуса, който придават няколко горчиви бадема.




Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 150 С.
2. Смлените бадеми и кайсиеви ядки се объркват с половината захар. Оставете настрани.
3. В голяма купа се разбиват двата белтъка с лимоновия сок или оцет. Добавям за да разбия по-бързо на сняг. Добавя се втората половина захар и сместа се разбива на твърди връхчета.
4. Добавят се смлените ядки и сместа се разбърква с шпатула, докато сместа  стане еднородна.



5. С лъжица за сладолед- най-малкия размер, който имам направих 21 топки. Моите станаха рошавички.  Не е необходимо да поставяте на голямо разстояние. Може да използвате и две чаени лъжици и да оформите еднакви и по-гладки   бисквити. За по-малки  бисквити може да се използва и лъжичката за коктейлни топчета. В този случай намалете времето за печене.



6. Поставете във фурната и печете 15 минути. При тази температура, без обдухване бисквитите са леко порозовели. Изключете и оставете поне 1 час във фурната. По-този начин бисквитите допълнително се изсушават и стават с по-хрупкава текстура. До сутринта са напълно сухи и хрупкави. Ако искате да направите с по-мека сърцевина, охладете веднага след печенето, и приберете в кутия. Трайността на меките е по-малка.



Амаретите се използват в много сладкиши - за пълнене на праскови, добавяне към тирамису, кремове, сладоледи. Добре е човек да ги има подръка. Аз винаги гледам да имам и този път реших да ги споделя с вас. Следващия път ще ви покажа, къде използвах аз.

.





понеделник, 22 юни 2015 г.

Торта за рожден ден на тема " Плаж и море" - Beach and Sea Birthday Cake



Един много специален ден за моята племенница- нейният рожден ден!


Мило, прекрасно дете, прегръщай живота с радостни усмивки!
 Все така прави нещата с неподражаем финес!
 Бъди здрава! 
Имай красиво детство и сбъдвай мечтите си!









С голяма радост направих тази торта за нея! Темата ми е любима! Съчетанието от цветове също!  Лятото навлиза стремително в дните ни.  И също толкова стремително бързо ще свърши.... Да се насладим  и на морето!



Вкусът на тортата не е изненада. Тя е шоколадова! Единствената, която  харесва.

За тортата и кексчетата  забърках изпекох 4 пъти рецептата по-долу.

Продукти:


 * 
170 грама пресято брашно
 * 300 грама кафява захар
 * 1 / 2 чаена лъжичка сол
 * 60 грама  холандско или чисто какао на прах

 * 1 чаена чаша гореща вода
 * 1 чаена чаша прясно мляко
 * 1/2 чаена чаша олио-например от гроздови семки
 * 2 големи яйца
 * 1 ч.л. ванилов екстракт

 * 1  1/2 чаена лъжичка бакпулвер
 * 1  1/2 чаена лъжичка  сода бикарбонат

Приготвяне:

1.Сложете в купата захарта, пресейте отгоре заедно брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата.Разбъркайте добре, докато стане еднообразна суха смес.
2. В друга купа смесете яйцата, млякото, олиото, ванилията-разбъркайте с  тел за разбиване на яйца или леко с миксера.
3. Включете фурната на 200 С-БЕЗ обдухване. Ако фурната ви загрява по-бавно, включете като започнете с приготвянето на сместа.
4. Към сухите съставки добавете мокрите и разбъркайте до еднородна смес.
5. Добавете на няколко пъти горещата вода към сместа и разбъркайте, само колкото да се поеме водата от тестото.Виждате,че е доста течно, това не бива да ви притеснява.За по-голямо удобство, аз изсипвам тестото във висок съд с улей и с него наливам във формите.
6. Пълнете формичките до 3/4 от височината им.Това ще ви гарантира не много изпъкнали мъфини и точно 24 на брой.Ако някъде сте сипали малко повече отнемете с лъжица.

7. Печете 19-20 минути , като след 18-та пробвате с клечка- не бива да има полепнали влажни трохи.Клечката трябва да е чиста.Извадете и оставете на решетка да се охладят. Заредете следващата доза.

Първата доза изпекох във форма с диаметър 22 см.
Втората доза изпекох в две  форми с диаметър 17 см
Третата доза - около 3-4 см тесто изпекох в 22 см форма и  с останалата част напълних 3/4 от обема на форма с диаметър 14 см.
Четвъртата доза - изпекох 12 мъфина, след изппичането им заредих  още един блат в 14 см- овата форма, като напълних около 1/2 от обема  и още 9 мъфина.

Така получих :

1 етаж на тортата с диаметър 22см и височина 9 см с 3 блата ( разполовеният блат он първата доза и единият от третата доза)
2-и етаж с диаметър 17 см и височина 10-11 см и 4 блата-( всеки от двата изпечени блата разполових )
3-и етаж с диаметър 14 см и 3 блата ( разполовения от третата доза и единия от четвъртата)

Освен това 21 мъфина.





Пълнеж на тортата:

за цялата торта

* 800 мл сметана 30 % масленост
* 1 кг черен шоколад с 70 % съдържание на какао

Шоколадът се начупва на малки парчета и се поставя в издържлива на топлина стъклена или керамична купа.  Сметаната се довежда до кипене и се излива върху шоколада. Оставя се за 10 минути и старателно се разбърква със силиконова шпатула докато сместа стане еднородна, гъста и лъскава. Оставя се да се охлади.

Съвет: Ако печете и сглобявате тортата в един и същи ден, по-добре е да започнете с приготвянето на крема- Докато изпечете и последния блат и всичко се охлади, пълнежът също ще е достатъчно добре охладен и стегнал.





И кексчетата:
























Хубаво и вълнуващо лято!

петък, 19 юни 2015 г.

Маслени соленки с мащерка и орехи - Salted Shortbread with Thyme and Walnuts








 Обичам да пътувам и тия дни, за мое удоволствие, ми се случва често. Наслаждавам се на невероятни цветни гледки - различните нюанси на зелено на житните ниви, което с всеки изминал ден преминава в златисто, Има цели полета, от алено червени макове, дори от разстояние мога да усетя копринената им мекота, милиони листенца, потрепват от докосването на вятъра...






 Пътят ми минава край разцъфващите лавандули...




 Но истински възторг и  невероятно чувство на радост ме завладя при гледката на едни меки, приласкаващи, розово-лилави туфи от някакви треви. Не можех да не спра и да ги снимам.

 

 И  от по-близо ...












Удивителна красота от безброй малки цветчета....






За съжаление снимките не са толкова изразителни, не могат да уловят омайния меден аромат, но все пак се надявам да добиете представа. Докато вървях, устремена към тази приласкаваща лилава мекота, усетих друг опияняващ аромат - на мащерка. Разбира се набрах си от нея, малко преди да завали.








 А когато завали ми става бисквитено. Нямах търпение да се прибера и да приготвя нещо с мащерката, която набрах. Върнах се прегладняла у дома, с вече оформена идея какво точно ще приготвя.







Ето ги и биствитите - топящи се в устата, ароматни, с умерена и много приятна хрупкавост. Всички съставки, които включих имат определена роля за текстурата и съзвучието от аромати. Написала съм мерките с чаша, която е с обем 220 мл, но реших също и да претеглям и посочих и грамове. На част от тях поставих цели орехови ядки, но те свършиха и продължих без тях. Не мога да определя кои повече ми харесаха. Различни са. Целия орех внася своя по-ядков вкус. Тези, на които не поставих орех отгоре, поръсих с малко едра сол, като тази на снимката. Не  бяха солени, а аз всъщност не соля много храната. Ще ви харесат. Опитайте.



Продукти:

* 200 г масло на стайна температура
* 50 г настърган пармезан
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1 с.л. настъргана кора от лимон
* 1 с.л. стно накълцани листенца и цветчета от прясна мащерка
* 1/2 ч.ч смлени орехи - около 70 г
* 1/2 ч ч ситен царевичен грис -45 г
* 1/2 ч.ч. царевично брашно -30 г
* 1/2 ч.ч. брашно от лимец - 60 г
* 1 ч.ч пълнозърнесто  брашно - 110 г
* 1/2 ч.ч царевично нишесте -50 г





Приготвяне:

В купата с маслото добавете солта, мащерката, бакпулвера, нишестето и разбийте добре. Около минута две. Добавете царевичния грис, смлените орехи, пармезана и отново разбийте, колкото да смесите. Добавете брашната. Получава се ронливо, но влажно тесто. Обединете и охладете за половин час.Загрейте фурната на 170 С. Разточете на набрашнена повърхност с височина около 5-6 мм .



Поставете в тава, покрита с хартия и печете около 15 минути -  до приятно порозовяване. Извадете с шпатула и охладете напълно преди ядене.
Изваждайте тестото на порции и отново прибирайте в хладилника остатъка. По-лесно се работи с твърдото тесто и не е необходимо прибавянето на допълнително количество брашно. Също така преди разточване, поставях върху тестото пластично фолио.



 Първите бисквити направих по-големи и поставих клонче машерка и орехова ядка. Но при отхапване хапките бяха повече от 3 и част от бисквитката се разтрошаваше.








 Затова смених големината, така че всяка бисквита да е една хапка или максимум две. Мисля, че  тестото  може да се замеси и с едно яйце, което няма да повлияе на целия вкус и текстура, но няма да е толкова ронлива цялата бисквита.





И само поръсени със сол.







   Желая ви слънчев и много приятен уикенд. Насладете се на ароматите на лятото. И направете тези бисквитки за вашата разходка.