събота, 29 август 2015 г.

Сорбе от диви круши и боровинки - Wild pears sorbet and blueberries

 

Много обичам аромата на дивите круши, една година направих дори сироп и желе от тях. Ако по време на разходка се натъкнете на дърво  дива круша, ето още една идея какво да направите от тях. Вкусни са и в компот.  Като всички круши, зреенето им продължава след откъсването. Те са твърди и леко стипчиви, с много по-зърниста текстура от всяка друга култивирана круша, но са много ароматни. Събраните плодове се разстилат на проветриво място и щом пожълтеят са готови за употреба. 

 Преди да продължа с рецептата искам да споделя с радост, че това е другата рецепта,  която списание Goodfood публикуваха .



Ето как ги включих в това ароматно сорбе.


     Продукти:

    * 1 кг диви круши
    * 3 чаши боровинки
    * 10 с.л. мед, или кленов сироп
    *  сок от два лимона








Приготвяне:

1. Крушите се поставят в тенджера, заливат се с вода, колкото да ги покрие. Варят се докато омекнат. Течността се прецежда и след като се охлади леко в нея се разтваря меда или кленовия сироп. 

2. Боровинките, лимоновият сок и охладеният крушов сироп се пасират до гладка смес. Ако желаете фино сорбе, прецедете през кърпа или сито. Сипете в чашки за еднократна употреба и замразете. 

3. Когато сместа се втвърди поставете клечки за сладолед или клончета. По-бързо ще се получи, ако сместа се пусне в машина за сладолед за 30 минути.

4.Когато сорбето е напълно замразено, извадете от чашките и сервирайте. Може да сложите в купа с лед, за да предотвратите началото на топенето. 










сряда, 26 август 2015 г.

Пълнени патлаждани с черен ориз - веган - Stuffed eggplants with black rice - vegan

 


Едни от любимите ни зеленчуци са патладжаните. Установих, че в блога съм публикувала само едно от всички ястия, които приготвям. Сега ще ви покажа едно от най-любимите ни - "Пълнени патладжани с ориз". За да е с по-висока хранителна стойност използвах черен ориз и тъй като се стремя поне 50% от храната за деня да е сурова сервирах върху тънко нарязани хрупкави тиквички в 3  цвята. Разбира се имаше и друга салата, но многоцветието на тиквичките донякъде компенсира загубата на прекрасните лилави нюанси на патлажаните. И отлично се съчетаваше с всяка патладжанена  хапка :)
Днес излезе поредният брой на сп. Goodfood и съм много радостна да споделя, че с тази рецепта, спечелих една от сокоизтисквачките BOSCH . Конкурсът на тема "Леки здравословни рецепти " беше наистина много вдъхновяващ за мен, направих и много десерти, сред които и едно вкусно сорбе, рецептата за което също е публикувана и скоро ще видите, и тук.






Плънката, която приготвих е достатъчна за още 2-3 патладжана от същия вид, но аз я запекох с филийки чесън и домати като плакия в друга малка тавичка за вечеря.

Продукти:

* 2 патладжана
* 150 г черен ориз
* 50 мл бяло вино
* 300 мл вода или зеленчуков бульон
* 1 морков
* 1 скилидка чесън
* 1 връзка зелен лук
* 1 китка магданоз
* 1 -2 домата - 250 г
* сол и черен пипер
* 50-60 мл олио
* по желание веган кашкавал, ако ястието се сервира топло
или парче моцарела за вегетарианци

за сервиране:

* светло зелена, жълта и тъмно зелена тиквички
* малко сок от лимон
* няколко стръка чивас
* шепа тиквени семки
* лъжица черен сусам или нигела
* лъжица филирани бадеми



Приготвяне:

1. Лукът и морковите се нарязват на ситно. Чесънът също се накълцва. Оставете настрани докато подготвите останалите продукти.

2. Патладжаните се издълбават. Издълбаната вътрешност се наситнява с ножа.

 

3. Доматите се нарязват на ситно или се блендират.

4. След като сме подготвили продуктите се започва готвенето. В тенджерка се сипва половината от олиото, нарязаните лук и моркови. Задушаваме ги за около 3-4 минути и добавяме оризът и чесънът. Разбъркваме го за около 2-3 минути. Сипваме бялото вино и бъркаме докато се усвои.

 

Наливаме водата или бульонът и след като заври добавяме и накълцаните домати, Слагаме капака и намаляме нагряването, така че сместа да къкри. След 10 минути изключваме и оставяме, докато оризът абсорбира течността.

 

5. В друг съд поставяме останалото олио и след като загрее сотираме  патладжана до готовност- т.е. докато омекне.

6. Когато оризът е готов, добавяме към него патладжанът, посоляваме, поръсваме черен пипер и ситно нарязана половин китка магданоз. Разбъркваме и пълним патладжаните.

 

 За капаче поставяме кръгче домат. Наливаме малко вода в тавичката или доматен сок или накълцани домати. Запичаме за 20 15-20 минути. Когато е напълно готово  и не държим ястието да е веган можем да сложим  дебела филийка моцарела  и да върнем във фурната докато се стопи сиренето.


7. Докато се пекат патладжаните нарежете с ренде тиквичките и подредете в чиниите. Поръсете с лимонов сок, ядките, семената и накълцан чивас. Поставете в центъра на всяка чиния по един патладжан.  Ястието е много вкусно и студено. На мен дори ми е по-вкусно. В този случай моцарелата е излишна. Добре е тиквичките да се сложат в чинията преди сервиране. Режат се бързо, реденето също не отнема време.

 



За импровизираната плакия, поставете останалата плънка в тавичка, наредете няколко скилидки чесън, нарязани на филийки и покрийте с домати на шайби или настъргани. Запичате заедно с другата тавичка с патладжаните.


 

След като извадите от фурната поръсете обилно с нарязан магданоз. Поднася се студена.
 







неделя, 23 август 2015 г.

Овесени бисквити с лимец и слънчогледово семе - Oat, spelled biscuits with sunflower seeds



Бисквитки, които ще ви утешат в дъждовен ден, напоследък зачестиха....Тези дъждове, в края на август от летни  освежаващи се превърнаха в студени и напомнящи за есента....Имаме обещание за продължаващо лято и във всички случаи тези овесено, слънчогледови бисквити ще ви правят компания и в дъждовна разходка и в изтощаващ горещ плажен ден....
Подобни са на тези . Ежедневного пътуване край зреещите слънчогледови ниви повлияха хрупкавия завършек отгоре. 



 Повече указания  и снимки за приготвянето стъпка по стъпка може да видите   тук .



Продукти: 


*  180 г овесени ядки-за предпочитане фини 
*   60 г пълнозърнесто брашно,  от лимец 
*   50 г брашно от нахут
*   1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат 
*    60 г масло
*    1 ч.л. сол 
*   1/2 ч. л. захар 
*   80-100 мл гореща вода или малко повече
* 100-150 г белени, сурови, слънчоггледови семки



Приготвяне:

 1. Предварително загрейте фурната до 190 С.

 2.  Смесете овесените ядкибрашната, солта, захарта и содата. Поставете в блендер и завъртете за около минута. Трябва да имате брашно със забелязващи се овесени ядки.

 3. Прибавете маслото на кубчета и блендирайте заедно или, ако не работите с уред, втрийте заедно, докато всичко се смеси и се получи консистенция на големи трохи хляб

4. Добавете водата на два пъти и блендирайте за кратко на няколко пъти или, докато започне леко да се образува тесто. Ако е необходимо добавете още малко гореща вода, докато обедините тестото в НЕлепнеща топка. Количеството на водата варирав зависимост от овесените ядки и другото брашно.

5*.Поръсете малко от овесените ядки и  допълнително брашно върху работна повърхност и изсипете там сместа. Оформете с няколко замесвания на тесто. Леко поръсете с брашно и разточете с дебелина 1/2cm. Оформете на правоъгълник. Поръсете равномерно слънчогледовите семена и притиснете с точилката равномерно. 




Използвайте ножа за пица за да нарежете квадратни бисквитиМоже да използвате и обърната чаша или кръкла форма, но така ще се наложи да премесите отново тестото. С оформянето на квадратни бисквити, с помощта на ножа за пица цялото тесто се нарязва наведъж.



Неравностите отстрани  използвайте за дегустация...:))


6. Поставете бисквитите в тава за печене, покрита с хартия и печете в продължение на около  20-25 мин. или до леко златисто кафяво. Ако печете с обдухване времето ще се съкрати с около 10 минути. Не допускайте покафеняване. След изваждането от фурната охладете окончателно на решетка. 

* След като поръсите леко тестото с брашно и овесени ядки, може да покриете със свежо фолио или хартия за печене и да разточвате през тях. Така няма да се налага да ръсите често с брашно, докато изтъните до 0,5 см тестото.

Поднесете със сирена или някакъв дип или песто. Ние хапнахме с Орехово песто с рукола и гарнирахме със зелени маслини.



сряда, 12 август 2015 г.

Смути от пъпеш, краставица и мента - Mint, Melon, Cucumber Smoothie



Освежаващо, хидратиращо, богато на фибри и бедно на калории, лятно...и антистресово смути.  Не е ли идеалното ? Да, освен безспорното хидратиращо действие, краставицата и пъпешът съдържат микроелементи и сред тях силиций - според учените силицият е необходим за работата на червата, нервите, а и на всички други органи. Яденето на пресен пъпеш премахва физическата умора, тонизира организма, спомага за добър сън, намалява стреса и ни прави по-спокойни. Редовното хапване на краставица ще направи косите ни здрави, ще подобри състоянието на кожата ни. За незначителното количство калории, които има този свеж  зеленчук, има толкова много ползи за организма ни. Освобождава ни от токсините, хидратира, съдържа естествени соли и витамини полезни за растежа на клетките. Действа диуретично. 

И тъй като освен клончето мента  за украса и аромат, пасирах листенца в смутито, ще спомена само за нейното изключително освежаващо, антисептично, ободряващо действие.





Продукти:

* 300 г пъпеш- почистен, нарязан на кубчета
* 300 г краставица- добре измита, млада, нарязана на кубчета
* 10 листенца мента
* сок от един лимон
* 3-4 листенца стевия, ако искате сладък вкус
* за аранжиране - клончета мента, резени краставица, лед




Приготвяне:

Сложете всечки съставки  в блендера.  Блендирайте до еднородна смес. Поставете в чаши, добавете лед, украсете с клонче мента и колелце краставица.


.



 Насладете се на всяка глътка ободряваща свежест!


неделя, 9 август 2015 г.

Пълнозърнести динкел тарталети " цветя " със сливи и лешници - Dinkel whole tartles"flowers" with plums and hazelnuts





Галети, тарталети, тарти, пайове, ....всички тези печива са различни варианти на десерти с хрупкаво маслено тесто.  Скоро ми се наложи  да приготвя нещо със сливи, далеч от удобствата на кухнята ми - блендери, формички и т.н. и  най-бързото нещо, което ми хрумна да направя беше галет. За удобство, направих мини галети, които, поради огромното количество почистени сливи,  препълних и не остана тесто за загръщане, получиха се отворени галети.  Тогава за рязане използвах чаша, а сега метална формичка и отворените галети ми приличат повече на тарталети. Наречете ги както искате, и непременно се насладете на страхотния им вкус.


Продукти:

за тарталетите - около 12-14 бр.

* 165 г пълнозърнесто брашно от динкел
* 70 г фино смлени лешници / може и орехи или бадеми /***
* 95 г масло - студено, нарязано
* 30 г кафява мека захар или пудра
* 2 жълтъка от големи яйца
* щипка сол
* 1/4 ч.л. канела


за пълнежа:

* сливи - 6-7 бр.-добре узрели, но твърди - сорт Блек Даймънд - Black Diamond Plums
* лимонов сок (от около 1/2 лимон)
* 1-2 с.л. сироп агаве или кленов сироп
* щипка канела






*** Може да използвате добре отцеден остатък от ядково мляко. Когато приготвяте някакво  мляко от ядки, след пасирането на накиснатите ядки с вода, сместа се прецежда. Аз понянкога прецеждам и през тензух и добре изтисквам. Това, което остава в кърпата замразявам, но би могло да се разстеле и изсуши. Тези остатъци влагам в крекери или подобни теста за тарти, галети и т.н. Разбира се, част от ароматите и мазнините на ядките са останали в млякото, но е начин да се използват, вместо да се изхвърлят.



За веган вариант :

Жълтъците могат да се заменят със студена вода - 2-3 лъжици за обединяване на тестото или с 1 с.л.  ленено брашно, размито с 3 с.л. вода.

Маслото може да се замени с кокосово масло, изстудено в хладилника.



Приготвяне:

1. Разполовете сливите и отстранете костилката. Нарежете на тънки резенчета. Поставете в купа и поръсете с лимонов сок, агаве и щипка канела. Внимателно разбъркайте. Оставете настрани.






Сливите с червено месо, купих от друг производител, костилките им трудно се отделяха, но бяха по ароматни от останалите с жълто месо. Няколко часа след изпичането при тарталетите от двата вида слива нямаше разлика. И тези с жълтото месо вече бяха толкова червени, колкото и тези със сливи с червено месо. Всъщност аз изпекох две дози и останаха по  2-3 от двата вида.




2. Поставете в блендера брашното, захарта, маслото на кубчета,  смлените лешници, канелата и солта. Блендирайте, докато сместа заприлича на пясък. Изсипете в купа, добавете жълтъците или водата и обединете в тесто. Този път приготвих с жълтъци, които бяха напълно достатъчни за образуването на тесто.

3. На набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 5 мм . С форма нарежете основите за тарталетите. Може да направите и традиционни тарталети, но този път ги изпекох по този начин. По-бързо и удобно, ако нямате достатъчно форми за тарталети или не сте у дома. Тестото също може да се направи без блендер, Брашното и другите съставки, добре разбъркани  се поставят на купчина на плота, добавя се  маслото на кубчета  и с помощта на ножа , с движения все едно кълцате, смесвате маслото и брашното до образуването на песъчлива текстура. Целта е маслото да не се забелязва. Добавяте жълтъците или водата и обединявате на топка. Процедирайте  с тестото по описания по-горе начин.



4. Пренесете внимателно с шпатула изрязаните основи на тарталетите в тава, покрита с хартия и поставете в хладилника за 15-20 минути.

5. Включете фурната на 180 С с обдухване.

6. Наредете парченцата сливи върху основите и печете около 10-13 минути. Времето за печене зависи от големината на бисквитите - тарталети. Знак за готовност са леко покафенялите краища.




7. Хапнете след охлаждане. Ако не са ви достатъчно сладки, поръсете отгоре с течен мед, сироп агаве или кленов сироп.

Изпекох 12 тарталети - цветя и 1 класическа тарталета във форма с подвижно дъно.



Получиха се много свежи, вкусни тарталети. Ароматът на динкел и лешници придаде особен чар на тези симпатични сливови тарталети.












Други подобни малки сладкиши - бижута, които може да ви харесат са : Бисквитени тарти със сливи, без масло - Biscuit Tarts with plums without butter

или този тарт :Тарт със сини сливи - Tart with Plums