сряда, 30 септември 2015 г.

Торта "Есенни дарове" - Cake "Autumn gifts "



Тортата, която правих два пъти миналата година за два рождени дни и още не съм споделила с вас е особено подходяща за случая. В тази публикация също се празнува рожден ден. Рожденикът е Блоговодител. Тортата е вкусна и богата, като есенната палитра от вкусове. Блоговодител е събрал вкусни и разнообразни рецепти на 189 български кулинарни блога. Тортата е направена с есенни дарове -  плодове, ядки,съчетани с шоколад. Блоговодител раздаде награди, дари с прекрасни вълнуващи моменти всички присъстващи, в една много уютна атмосфера. Ето защо точно тази торта е подходяща за този момент.

 Моля да ме извините, рецептата ще публикувам в следващия пост. Сега съм завладяна от толкова емоции, които искам да споделя с всички вас, приятели!


Последните дни бяха наситени с толкова много емоции за мен, а и за близките ми. Ще започна от конкурса " Годишни награди за кулинарни блогове за 2014 година " Този конкурс беше организиран от единстнвения  български кулинарен сайт - Кулинарен блоговодител , събрал и представящ по коректен начин 189 блога, вдъхновени от приготвянето на храна. Конкурсът се осъществи с подкрепата на МЕТРОBBC Good Food  с партньорството на Вашата месарница и Сладката къща.




Тази година Кулинарен блоговодител отбеляза  по тържествен начин 4 години в интернет пространството и раздаде награди в 9 категории. Аз бях номинирана в две категории " Сладко изкушение"  и " Визуално пиршество" Вероятно всеки номиниран или участващ в някакъв конкурс се надява да спечели. Тези номинации бяха голяма чест за мен. Всичко, което приготвям и публикувам в блога, правя с огромно удоволствие, с цялото си сърце и много се радвам, че имам толкова много почитатели и приятели. По броя на посещенията разбирам, че много хора намират вдъхновение в моите рецепти и снимки. Това ми носи удовлетворение всеки ден.  Всички блогове, които бяха номинирани бяха прекрасни и вдъхновяващи. С една дума конкуренцията беше голяма. 
Отивайки там, не бях тръпнеща от нетърпение дали ще спечеля.....С нетърпение очаквах да се запозная лично с хората, стоящи зад толкова любими блогове.  Организацията беше прекрасна, имаше много вкусна торта, приготвена от Рали от " Пекарната на Рали" , тук може да видите рецептата и да си приготвите у дома. Имаше и разнообразни хапчици, напитки и шампанско, както му е реда за един рожден ден :)  ...Имаше и много приятни запознанства и разговори, усмивки,  които ме стопляха с отношението си. И сред тези емоции,  не знам как да ви опиша колко много се зарадвах, когато чух името си като победител, определен от журито в категория "Сладко изкушение" . Обичам да приготвям всякакви сладки изкушения - торти, сладкиши, кремести десерти, бонбони, бисквити,..обичам цялата палитра от сладкиши и тази награда много, много ме зарадва  ... Другата награда в тази категория  - Наградата на публиката спечели очарователната Люси
Когато дойде ред за обявяване на наградите в последната категория " Визуално пиршество" , в която всички участващи блогове представят храната по изключително красив  начин, дамите, които пишат тези блогове правят снимките си с чудесни фотоапарати.....  и  отново чух своето име ... бях изненадана, бях щастлива ....бях трогната... обичам храната, тя е не само нашето гориво, здраве, тя е наслада. Удоволствие е да приготвяш храна и да я споделиш със семейството си, с приятели, и с вс ички вас ....Продуктите, цветовете, формите, ароматите,  те са неизброими в своето разнообразие и толкова вдъхновяващи, .... Опитвам се чрез снимките да предам настроението си, вдъхновяващо дадена рецепта, хората да си представят и усетят вкуса и аромата, на това, което съм приготвила,.... Обичам това, което приготвям, но как можех да се надявам, че с моя непрофесионален апарат ще мога да спечеля в тази категория.....Затова радостта ми беше наистина голяма.  Наградата на публиката спечели Лулу и прекрасният и блог  " Something..."Беше ми много приятно да се запозная с нея и с Мартина - нейната дъщеря, която познаваме от вдъхновяващите снимки в блога и.

Много се радвам, че се запознах с Луиза Слокоски, която беше член на журито. Тя е главен редактор на любимото ми, както не веднъж съм казвала кулинарно списание Good Food  и автор на блога " Salted Lemons" Всичките и рецепти там са представени по вдъхновяващ и красив начин -  така, че да пожелаеш да ги приготвиш. Съжалявам, че не публикува по-често.



Запознах се с  очарователната Тики, подържах сладката бонбона Йоана, която се оказа едно много общително бебче, по нейния си бебешки начин...Побъбрих с Мария, с която всеки би искал да пътешества и ако не може реално, то може да се наслади на живописните ѝ пътеписи в блога, който пише - " Цветно с ....Пепеляшка"  Ако не знаете накъде да поемете, търсите вдъхновение, влезте в нейния блог и попътувайте в прекрасната  и компания. Поговорих с Диана от " Опитайте..." Тя има невероятен заряд на доброта и финес. Тази доброта просто струи от нея...Първият човек, с когото се запознах беше Нели, от " Food for the soul" Познах я по очарователната и усмивка. Нели приготвя много вкусни неща и ти се иска да се пресегнеш и да си вземеш.

Запознах се и с Илианка от " Щъркелово гнездо" , тя спечели наградата на журито и наградата на публиката в номинацията " Топло от фурната" В нейния блог може да откриете всякакви вкусни и превкусни печива.

Поговорихме с Иглика за градини, малини и цветя. Тя има градина и отглежда интересни подправки и растения.

Очарована съм от топлото отношение на Зиче от " Черпак с мерак"  При нея ще намерите разнообразни рецепти за пити, погачи, питки, бюреци, баници....красиви и апетитни.

Запознах се и със сладкодумната Пепи от " Храна за мойте канибали" Тя не само ще ви нагости, но и истински ще се забавлявате в нейната компания.

Съжалявам, че не можах да се запозная с очарователната Йоли, която беше в журито и ни поздрави с видео. Не присъстваха и други мили дами, които засега познавам само от блоговете им. 

Паралелно с това събитие и емоции се случваше още едно. Имах удоволствието да участвам в едно предизвикателство с един много симпатичен фотоапарат - Olympus PEN. Това удоволствие започна, когато получих фотоапарата за една седмица, през която да снимам с него. Според регламента, трябваше да изпратя 3 снимки. На едната трябваше да бъда аз, "облечена" с него, а другите две - снимки направени с него. Нямаше условие какво да снимам, а аз най-обичам да снимам храна. Приготвих няколко неща, за тези 7 дни, снимах с голямо удоволствие, по. нататък ще ви покажа.... Вече видяхте едната снимка. Другата снимка може да видите тук. И двете неща, които приготвих бяха много вкусни, но тази снимка се харесваше повече. В конкурса участваха 45 снимки, имам си  няколко любими сред тях, които съм отбелязала. Според регламента на фотоконкурса  Olympus PEN фен, снимката победител щеше да бъде тази, която събере най-много харесвания. Гласовете/лайковете/харесванията се движеха стремително нагоре при две снимки - моята " Плодова мозайка" и " Метеора - мястото, което те зарежда с енергия"  В последните часове и минути, в които аз  пътувах, и разговарях с децата ми, които следяха резултатите на компютрите си бяха наистина много вълнуващи, броя гласове всяка секунда се променяше....В полунощ стана ясно, че моята снимка няма да спечели. Eто го и крайното класиране. Когато загубиш, обикновено се очаква да те заболи, да бъдеш по някакъв начин сломен...Странно, но аз не почувствах нищо такова. Това, което ме изпълваше беше една огромна топлина и окриленост, от всичките тези познати и непознати хора, които харесваха снимката ми и ме подкрепяха оставяйки невероятни топли думи и пожелание в коментарите.  Толкова много съм им благодарна, че споделиха моята емоция и ми дадоха от своята добра енергия. Благодарение на този конкурс се запознах виртуално с Лени - Елена Масларова и нейният блог , който е като свежа утрин. По непринуден, забавно интригуващ  начин споделя мнението си за фотоапарати, споделя пътувания, идеи за свободното време и още много неща, и всичко това, придружено с впечатляващи снимки, които те докосват...Тя е споделила професионалното си впечатление от симпатичния , малък, удобен, бърз и интелигентен фотоапарат, направила е прекрасно ревю. Дори и да не си търсите фотоапарат, прочетете го за да получите представа, какво малко бижу е. 
Друг интересен блог, в който попаднах е този на Васи - Василена Вълчанова. Тя обича красивите истории и може сама да ги разказва. Вижда нещата под ъгъл, който ме кара да обичам снимките и. Има и страхотно чувство за хумор. Тук тя е споделила впечатления от нейните 7 дни с Olympus PEN. 
Тези две представяния ще ви влюбят в Оly-то..., аз се влюбих, докато го имах и снимах.

Преди да ви кажа най-хубавото ще ви покажа как изглежда тортата отвътре. 
Междувременно ето линк към пълната рецепта на тортата.



Най-хубавото в този конкурс предстои. На 30.09. във Photosynthesis от 19.00 часа на организираната фотоизложба ще можете да си закупите снимка и по този начин да направите дарение за Образователен център за деца и младежи с увреден слух " Яника". Ако снимката, която ви харесва е вече закупена, организаторите ще отпечат допълнително и средствата отново ще бъдат дарени на центъра. В линка по-горе се отваря адреса, където ще бъде фотоизложбата, но все пак ще го напиша - бул. "Васил Левски" 57


Магазин за камери и фотоапарати

088 802 4999





Към момента на публикацията ми до събитието остават около 16 часа.

вторник, 22 септември 2015 г.

Плодова мозайка - бързи плодови тарти - Fruit mosaic - Fast Fruit Tarts


Това лято ми донесе много срещи с приятели, много емоции и прекрасни моменти. Една от тези емоции е участието ми в  конкурс на Olympus PEN. Ще се радвам да ме подкрепите, като харесате снимката, с която участвам в конкурса. 

 Конкурсът приключва на   27.09 . Ако ме подкрепите и харесате моята снимка ще имам невероятната възможност да спечеля фотоапарат Olympus PEN . За да гласувате е необходимо само да кликнете в този линк и да харесате снимката.

This summer has brought me a lot of meetings with friends, a lot of emotions and wonderful moments. One of these emotions was evoked by a competition, promoted by Olympus PEN. I will be glad if you support me in this competition. In order to do it you have to give a like on the photo that I participate with. Just open this link  and click on the like button. 







Благодаря на всички мои почитатели и приятели, които са ме подкрепили до този момент! 

Изказвам сърдечни благодарности и на всички вас, които сега ще го направите!





 Не мога да се наситя на лятото, Още ходя боса,... дори и на плаж... не съм прибрала нито шапките, нито голите рамене....Харесва ми да усещам топлината на слънцето по кожата си. Не мога да се наситя на изобилието от плодове и зеленчуци...У дома винаги има в изобилие и докато приготвях тези тарталети, виждайки на дъската всички тези плодове, осъзнах, че са последните летни и следващия път в градината няма да намеря сливи и нектарини, малини...Смокини  вероятно ще има, къпини също има да зреят, има дори и цъфтящи...Знам,...идва златната есен - със сочно грозде, ароматни круши, ябълки, дюли, огромни сладки тикви, знам...но след като студените ветрове и дъждове отнесат златните коси на есента, ще дойде смразяващата зима.... Няма да мисля сега за това. Ще споделя с вас тези тарталети. 

Използвах последните летни плодове, и с тези бързи импровизирани мини тарти се сбогувах с лятото. Може да използвате готово бутер тесто или да направите у дома с масло, може да приготвите и с любимото си тесто за тарти или веган вариант и да използвате рецептата за тестото на този  Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - Blueberries, Blackberries and Strawberries Galette with Coconut Butter - vegan

Продукти:

* 1 пакет свежо бутер тесто или половин доза тесто за галет/пай/тарт
* бадемово брашно
* плодове - касис, къпини, нектарини, смокини, сливи, къпини, малини, боровинки, ягоди ( свежи целогодишни или замразени) 
* малко светла кафява захар 
* пудра захар и листенца бадеми за поръсване
* белтък за намазване на краищата или вода, при веган вариант

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 С.
2. Нарежете на тънки лунички по-едрите плодове - нектарини и сливи.
3. С ножа за пица нарежете тестото на квадрати със страна около 5 см. 
4. Наредете ги в тава, покрита с хартия. С четка намажете краищата с белтък или вода. 
5. Поставете в средата около 1 ч.л. бадемово брашно и леко разстелете към краищата, като оставите намазания с яйце борд непокрит.
6. Наредете плодовете според фантазията си. Поръсете по желание с малко кафява захар.
7. Печете около 10-15 минути или докато се зачервят краищата на тартите. 
8. Извадете от фурната и поръсете с бадемови листенца и пудра захар по желание.



9. Може да поднесете с топка сладолед.



Може да оформите и на правоъгълници .





Да не забравите да отворите линка и да харесате снимката.







събота, 19 септември 2015 г.

Крамбъл - печени сливи с хрупкави лешникови трохи - Hazelnut crumble plums



Тази рецепта, по-скоро е идея за бърз десерт. Имаме удоволствието да се наслаждаваме на топло начало на есента. Сливите са едни от плодовете в този период  на отиващото си лято и идващата мека есен. Избрах за този десерт сливи, защото все още се намират по дърветата и на пазара, а също и защото много обичаме печени сливи. Обикновено наредени върху някакъв блат - сочен и мек или хрупкав, в бисквити или в руло.Този път приготвих самостоятелно, както като пека ябълки или круши. И тъй като поръсих със смес, типична за прочутия мързелив десерт - крамбъл, реших че е удачно да дам това име на десерта - крамбъл.  Много вкусно се получава  с круши и с  ябълки. Тях обаче свързвам с по-ниски температури навън, с едни по-зимни и коледни настроения.  Сливите са  по-малки и се получиха вкусни и симпатични малки хапки. Вероятно и хората, които ограничават всякакви тестени храни ще ги оценят. Продуктите за хрупкавата част отгоре може да се променят в зависимост от начина ви на хранене. Освен, че са много вкусни и подходящи за хора, които ограничават сладки и тестени храни, другото им безспорно достойнство е бързината и лекотата на приготвяне. Не са необходими уреди, умения и познания. Десертът може да бъде приготвен и от деца. Може да замените лешниците с орехи, също любима комбинация със сливи и  резултатът ще ви очарова. Може да поднесете според настроението си - със сладолед,  сметана или яйчен крем, както правят англичаните или без нито едно от изброените, в компанията на чаша чай например. Според вкусът  и начинът ви на хранене може да поръсите с ароматен течен мед или кленов сироп. Аз ги предпочитам с мед, поръсен на тънка струйка след печенето. 




Продукти:

* 6 - 7 едри сливи - разполовени, с отстранена костилка
* 1 1/2 ч.л. меко кокосово масло
* 2 с.л. смлени лешници или лешниково брашно
* 1 ч.л. брашно от елда
* 2 с.л. дребни овесени  ядки
* 1/4 ч.л. смлени ванилови шушулки
* щипка канела

***  Умишлено не съм добавила нищо подслаждащо в хрупкавата смес. По този начин от десерта могат да ядат и хора, които не употребяват захар. Друг вариант е да добавите няколко капки стевия към хрупкавата смес или да поръсите след опичането с мед или сироп от агаве или кленов. Сливите са достатъчно вкусни и без никаква добавена захар или алтернативен подсладител ( стевия, мед, кленов сироп, агаве сироп, лукума)

Приготвяне:

1. Включете фурната на 180 С.
2. Смесете в средна купа  всички сухи съставки. Разбъркайте и добавете кокосовото масло. Разбъркайте с пръсти. Ето как изглежда сместа. 



3. Поставете половинките в малка тава. С лъжичка напълнете всяка половинка  с хрупкавата смес и оформете купол.




4. Печете около 20 минути или докато сливите започнат да изпускат сок, а хрупкавата част отгоре се зачерви.

5. Сервирайте, поръсени с мед или кленов сироп. Може да сервирате със сладолед или разбита сметана.





петък, 11 септември 2015 г.

Сурови шоколадови бонбони с боровинки и лавандула - Raw blueberries and lavender chocolates


Здравейте приятели,

Преди да ви потопя в тези омайни шоколадови съкровища искам да споделя с вас, радостта си от номинацията на  КУЛИНАРЕН  БЛОГОВОДИТЕЛ  на моя блог " Вкусно с Бети" за Годишни награди за кулинарни блогове 2014.

Кулинарен блоговодител е създаден преди 4-и години от Илиян Димитров и е единствения по рода си в българското интернет пространство сайт за споделяне на кулинарни идеи , единствения, който с уважение и коректност представя рецептите на близо 200 кулинарни блога, вдъхновени от храната и готвенето. 

За мен е голяма чест, че съм номинирана в две категории - Визуално пиршество  и Сладко удоволствие

Ето част от писмото на Илиян Димитров:

Здравей, Бианка !
За нас е голямо удоволствие да ти съобщим, че си номинирана сред финалистите в категориите „Сладко удоволствие” (Най-добър блог с рецепти за торти) и „Визуално пиршество” (Блог с най-добро визуално представяне на рецептите (food styling))  на Годишни награди за кулинарни блогове за 2014 г. - инициативата, с която ще отпразнуваме 4-тия рожден ден на Кулинарен Блоговодител."

Благодаря на Блоговодител за оценката! 

Ако, сте пробвали мои рецепти, ако ви вдъхновявам, ако харесвате това, което правя и показвам в блога си, ще се радвам да ме подкрепите, като дадете своя глас на страницата  за наградите.   Необходимо е да се регистрирате, което става бързо и лесно.  


Сега да преминем към бонбоните с боровинки и лавандула. 





Харесвам всички сезони, но пролетта и лятото не са ми достатъчни, наслаждавам се на багрите на есента, които компенсират застудяването, а зимата ми е мноооого дълга.
Леко захладня ( надявам се да е леко, не мога да се настроя още за студ ).
Есента напомня за себе си , с хладните  утрини, с кратките, но хладни дъждове..., а като вали ни се иска нещо топло - сгряваща супа  , чай с бисквитки.и освен желанието за тези затоплящи, ароматни и питателни неща,  в мислите ми се промъква нещо шоколадово. В такива моменти се появява и желанието ми да правя шоколад. Тук може да видите Бял веган шоколад с коледни аромати. Коледен календар Ден 11-и. Christmas Spices Vegan White Chocolate. В коментарите там съм написала как замених бялата  пудра захар. Сега направих тези бонбони - кошнички от черен шокола с  мусов пълнеж, гарнирани с боровинка и лавандула. Вкусни, с аромат отпращаш мислите ми в топлите летни дни. Тези бонбони ще бъдат оценени от любителите на черен шоколад. Използвала съм сурови продукти, с естествени подсладители и никакви животински. На всички у дома много ни харесаха и скоро отново ще приготвя. Използвах сурово какао и какаово масло Гайо, които получих от Farmhopping.















Продукти:

за шоколадовите кошнички
за около 16-18 броя

* 50 г какаова паста
* 60 г какаово масло Гайо
* 20 г лукума на прах
* 20 г брашно от рожков
* 2 с.л. течно кокосово масло
* 2 ч.л. сурово какао
* 1 ч.л.  ванилови зърна на прах
* 1 ч.л. агаве сироп

* хартиени или  силиконови капсули за бонбони



Аз направих и няколко мини шоколадчета за декориране.



за пълнежа

* 6 фурми без костилки
* 3 с.л. кокосово масло
* 1 авокадо
*1/4 ч.л. сушени лавандулови цветчета
* 1 ч.л. брашно от рожков
* 2 ч.л. сурово какао
* 2 с.л. от сместа за кошнички-толкова ми остана
* 50 г боровинки

За декорация:
*  около 16-18 боровинки - колкото са кошничките или повече, ако желаете
* цветчета лавандула



Ако искате по-твърд пълнеж добавете 2 с.л. стопено какаово масло или какаова паста



Ако използвате алтернативни подсладители, вероятно познавате този продукт (  тук трябваше да напиша лукумата, но не ми звучи благозвучно ) Ако не сте използвали лукума ще спомена само, че е перуански плод, Пресен плод не съм виждала в България, продава се под формата на прах. Плодът се изсушава при ниски температури ( този факт ми припомня, че си мечтая да пуснат на нашия пазар прах от боровинки, малини, ягоди, получен по същия начин, замислила съм им страхотни приложения) и се смила фино. Вкусът напомня леко на кленов сироп. Притежава много хранителни качества - фибри, витамини, минерали -желязо, цинк, калции и е с нисък гликемичен индекс. Ако не ви допада вкусът на стевия, може да пробвате лукума.





Приготвяне:

1. Настържете с нож или ренде какаовата паста и масло. Поставете в стъклена или керамична купа, заедно с кокосовото масло. Купата поставете над тенджера с гореща вода. Може и на котлона на степен 1или 2 . За да няма излишен стрес, а главно продуктите да останат сурови, което предполага темеператури около 45 С, препоръчвам водната баня. Целта е парата от тенджерата да затопли стените на купата и по този начин маслата да се стопят. Разбърквайте докато сместа се стопи и стане еднородна.



2. Добавете останалите съставки и старателно разбъркайте до тяхното усвояване и получаването на гладка смес. Ако не ви допада вкуса на рожков, може да използвате допълнително количество какао. Ако не сте пробвали, направете си напитка, подобна на горещо какао, но използвайте само брашно от  рожков (приготвя се от сушените шушулки растението) . Вкусът оприличавам на препечената тиква. Идеално подхожда за разни напитки, кремове и други десерти с тиква, допълва се перфектно с фурми. Това са няколко идеи, да добиете представа за вкуса. Когато опитате, на вас ще ви хрумне къде да използвате. Добавете лукумата на два пъти. Опитайте, възможно е да ви е достатъчно сладко . Оставете да се охлади до степен да остава по стените на капсулите.

3. С чаена лъжичка сипете шоколад в една капсула и с въртеливо движение разнесете количеството по стените. Процедирайте по този начин с всички капсули. Поставете във фризера за 5 минути. Повторете покриването на капсулите още веднъж. Отново охладете. Може да се наложи и трети път, ако първият път сместа е била по-топла и покритието съответно по-тънко. По-бързо става ако приберете половината кошнички и когато направите втората партида да извадите първата и да продължите.  След като покриете стените толкова пъти, колкото искате оставете още за 5-10 минути във фризера и после внимателно отстранете хартиените капсули или извадете от силиконовите. Дръжте шоколадовите кошнички в хладилника.

4. Направете пълнежа. Във високия съд към пасатора поставете фурмите, 50 г боровинки  и авокадото. Пасирайте докато се получи относително гладка смес. Добавете кокосовото масло и останалите продукти. Пасирайте до съвършено гладка копринена смес.

5. За по- лесно пълнене на бонбоните, поставете сместа в торбичка или малък пош и шприцовайте сместа в шоколадовите кошнички.





6. Украсете с боровинки и лавандула. Съхранявайте в хладилник.



Надявам се, че не съм ви уморила с многобройните снимки, но продуктите, ароматите и готовите бонбони са толкова омайни, че ми се искаше да вкарам някак тяхното вълшебство в снимките...

вторник, 8 септември 2015 г.

Паста с песто от лилав босилек - Pasta with Purple Basil Pesto





Днес ще ви покажа какво направих с един чудесен продукт, който ми идваше да си изям сама,  тайно от останалите у дома. Но ако не споделиш радостта си, тя не е пълна нали? Всеки, който го опита попита след онова познато  ..."Мммм..."- след примляскването от вкусната хапка  -  какъв е този кашкавал?  Аз казвам - Кашкавал Палакария - не го бяха чували, аз също...След втората хапка всички единодушно казаха, че, ей това е новият ни любим кашкавал  .На въпроса от къде съм го купила  обясних, че съм го получила от онлайн платформа на български  ферми - Fatmhopping и единствения начин да си набавим още е да отидем до фермата в с. Ярлово, Самоковско или да си поръчаме от платформата. Кашкавалът е ръчно месен, отлежавал 2 месеца, със страхотен вкус. Не съм хапвала по-вкусен български кашкавал. Бих го сравнила с фаворита ми сред твърдите сирена - пармезан или отлежал чедър.  Ръчно месения " Палакария" не е толкова солен, което за мен е по-добър вариант и не е толкова твърд, което също много ми допадна.  В същото време може да замести пармезана във всички рецепти. Може  фино да се настърже, без стърготините да се слепват,




може и да се остържат едри, тънки люспи.



.....може и по-дебели парченца да отчупите...


Не съм подозирала, че в България се произвежда такова сирене/ кашкавал. С удоволствие ще си поръчам още от него.


Ето в какво вложих част от това вкусно съкровище - Паста с песто от лилав босилек. 
Реших да направя пестото по-сочно за да е подходящо за тръбовидната паста, която имах -Tortiglioni. Тези цилиндърчета са подходящи за паста с богати сосове, които да ги изпълнят. Освен, че направих пестото по-сочно, запазих и част от водата, в която беше вряла пастата. Получи се идеално.


Вкусът и ароматът на лилавия босилек са по-интензивни от този на зеления и самото песто не ставав лилаво, но е много вкусно, а и като поръсите свежи листенца и цветчета и пастата изглежда красиво.







Продукти:

* 500 г паста  Tortiglioni или Rigatoni (тръбички)
* 2 връзки лилав босилек
* 2 скилидки чесън
* 50 г кедрови ядки
* 60-70 г кашу-сурово, накиснато
* 60-70 г настърган кашкавал " Палакария" или пармезан
* 150 мл зехтин студено пресован
* прясно смлян черен пипер
* хималайска сол при необходимост





Приготвяне:

1. Поставете около 2 литра вода с 1 ч.л. сол да заври. Изсипете пастата и варете, според указанията на опаковката. След повторното завиране, след като добавите  пастата, намалете температурата, за да не кипи, само да се поддържа варенето. Ако предпочитате по-твърди -( ал денте) проверете готовността 2 минути преди края на определеното от производителя време за готвене.
2. През това време пригответе пестото- поставете в блендера листата на босилека. Отделете няколко за гарниране. Добавете кашуто, кедровите ядки, чесъна и малко от зехтина.Запазете част от ядките за поръсване.



Блендирайте. Добавете настъргания кашкавал или пармезан и още малко зехтин. Отново блендирайте. Добавете и останалия зехтин, опитайте на сол и отново блендирайте. Пестото е готово.




3. Излейте водата от сварената паста, не ги отцеждайте прекалено и запазете част от водата. .Добавете пестото към пастата и разбъркайте. При нужда добавете от водата от варенето.

4. Разпределете в чинии, поръсете прясно смлян черен пипер, цели листенца и цветове босилек и ядки.





Насладете се!