петък, 27 ноември 2015 г.

Салата с радичио и ябълки поднесена в 3 варианта - Radicchio and Apples Salad served in three Variants



След лятна салата с радичио, диня, боровинки и къпини - Summer salad with radicchio, watermelon, blueberries and blackberries вкусния  и лек,  с малко  продукти, но вкусен  есенен вариант - Салата с радичио и орехи,  сега приготвих още по-богата, сочна и хрупкава салата с радичио, зелена салата, сладки и кисели ябълки, орехи, магданоз, сушени череши и боровинки. Толкова много ни харесва, че я приготвям често, вземам си също в работата в голяма купичка. За последния пикник, съчетан със събиране на гъби също приготвих в подходящ вариант.



Тук, може да прочетете за полезностите на леко горчивото радичио. В тази салата вкусът е балансиран със сладките и кисели ябълки, с ядките и сушени плодове. Ако отбягвате този листен зеленчук заради горчивата нотка във вкуса, в тази салата не се усеща. Представям ви трите варианта.

В голяма купа за семейна вечеря или обяд.




Индивидуална купа, която приготвяте вечерта или сутринта и носите на работа.


Индивидуални "джобове" от листа радичио, пълни със салата, подходящи за пикник или за ученическа кутия с храна.


Ше изброя отново продуктите, като количествата са ориентировъчни и всеки може да балансира на вкус от кое по колко да сложи.

Продукти:



* радичио 1 голяма или 2 по-малки глави
* 1/2 зелена салата
* 1/2 връзка магданоз
* 100-150 г орехи
* 3 ябълки - сладка, кисела и сладко-кисела
* шепа сушени боровинки
* шепа сушени череши или вишни
* сок от лимон
* олио от гроздови семена
* прясно смлян черен пипер
* редуцирано балсамико или малинов оцет



Приготвяне:

1. Накъсайте листата на радичиото и салатата в купа. Ако приготвяте вариант за пикник или кутия запазете няколко цели листа.
2. Настържете ябълките на пръчици. Ако приготвяте купа за работата нарежете част от ябълките на тънки резени и напръскайте със сок от лимон. Това ще ги запази свежи, а някои сортове и от покафеняване.
3. Нарежете магданоза на ситно.
4. Объркайте в купа листата, магданоза, ябълките. Добавете орехите и сушените плодове. 
5. Разбийте в бурканче лимонов сок, оцет, олио и черен пипер. Поръсете салатата.


Ако приготвяте купа - наредете отстрани резенчета ябълки, напълнете купата със салата и затворете.



Насладете се в обедната почивка.




Ако ще излизате навън, ще пътувате или имате ученици пригответе тези симпатични джобове, като наредите между салатата резени ябълка - 1-2 ...



или повече...



Насладете се.













четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Пюре от кестени - подсладено - Chestnut puree - sweetened



Част от очарованието на есента са вкусовете, които ни донася. Твърде много са - дюли, грозде, круши, ябълки, тикви, нар, райски ябълки ... някои от тях разгръщат своите аромати в кухнята и ни обгръщат с мекото и сладко усещане за уют. Други нямат изявен аромат, но имат очарователен вкус, като кестените. Любими са ми и с нетърпение ги очаквах  на пазара.  Сега бързам да им се насладя в различни варианти.Солени или сладки. В каквото и да решите да ги вложите трябва да ги подготвите предварително, като ги обелите. Опитвала съм и сурови - обелени от външната по- твърда обвивка, и от вътрешната люспа,която има тръпчив вкус. За по-лесно обелване има два основни начина - чрез печене или варене. Ако изберете да приготвите печени кестени, трябва да направите кръстовиден разрез откъм върха/острата част на всяка ядка. Добре е да се пекат на по-малки количества, за да успявате да обелвате докато са топли.Може да пробвате и друг разрез, по дължината на кестена или по изпъкналата обиколка. Експериментирайте и ще намерите вашия най-удобен начин за тяхното обелване. Важното е да се стремите да запазите от нараняване вътрешната ядка.  Варенето е за мен по-удобния начин. Според това, дали ми трябват цели ядки или не правя  разрез или не. В случая за пюрето от кестени не ми бяха необходими цели ядки и скъсих процедурата. Поставих измитите кестени в тенджера със студена вода. След като завря водата намалих огъня до спокойно  къкрене. Варих 15-20 минути. Изключих котлона, оставих кестените в тенджерата и от там вадех по-малко. Разрязвах всеки кестен наполовина с остър нож и с помощта на лъжичка изгребвах вътрешността. От така почистените кестени приготвих сладкото пюре, което, използвам за кремове в торти, за слепване на макарони. Може да откриете в магазините в повечето случаи  като подсладено  пюре, (Chestnut puree - sweetened)  Предимството на домашно приготвеното е, че може да контролирате количеството и вида захар, както и аромата, който решите да вложите. Ванилията е класическа, ром, канела или коантро също са много подходящи.





Продукти:

* 400 г кестени- сварени и обелени
* 150 г кафява захар
* 260 мл вода
* 2 с.л. тъмен ром
* 1 шушулка ванилия
* 1 пръчка канела

Приготвяне:

1. Сложете в тенджера водата, захарта и пръчката канела. Оставете да заври и да се стопи захарта. Варете 10-15 минути. Извадете пръчката канела.

2. В блендер поставете кестените и смелете. Добавете горешия сироп пасирайте до гладка смес.

3. Прехвърлете в тенджера, добавете семената от шушулката ванилия( запазете шушулката и я сложете в кутията със захар, може да я използвате при поширане на круши. ) При непрекъснато бъркане сгъстете пюрето, толкова, че шпатулата да оставя трайна следа на дъното на тенджерата. Накрая добавете ром или коантро. Разбъркайте 3-5 минути. За съвършено гладка текстура прекарайте през цедка. Насипете го в буркани, затворете.Може да подарите по празниците, да използвате за пълнеж на тарти, торти, мусове, Да слепите бисквити, тези ореховите са особено подходящи....Така приготвеното сладко пюре е много вкусно! Може да съхранявате в хладилник около 5 дни. Може да замразите за няколко месеца, или да стерилизирате бурканите за по-дълъг период.









С кестени може да приготвите супи - ето една вкусна, ароматна  и питателна супа

Супа от кестени, картофи и пащърнак - Chestnut, Potatoes and Parsnips Soup

или като предястие или топла салата - Брюкселско зеле и кестени с лешникови трохи- Brussels sprouts and chestnuts with hazelnut crumbs

Ще има още неустоими идеи с кестени :)

понеделник, 9 ноември 2015 г.

Лимонова торта за Жаклин - Lemon Cake for Jacqueline



За всички, които обичат да готвят, предполагам, че целият процес на приготвянето е едно изживяване - избора на продуктите, които ще използват, начинът, и накрая вида и вкуса на това, което ще сложат на трапезата. Реакцията на хората, които ще хапнат приготвеното е кулминацията на това изживяване. Всичко това важи за всяко нещо, което слагаме на масата - сандвич, салата, супа, ястие, неизброимите десерти и в най-голяма степен за една торта, която увенчава особено тържествените поводи. Когато самите вие приготвяте такава торта, вълнението е още по-голямо.
Да приготвя торта за непознати хора, по един от най-прекрасните поводи- раждането на един нов живот и тази торта да е вкусна, красива, да отговаря на емоцията на тези хора е една наистина много отговорна задача. Особено, ако имате пълната свобода на избор за визия и вкус. 
Днес ви представям тортата за едно прекрасно малко момиченце Жаклин. Нейната щастлива баба пожела яз да я приготвя и  съм трогната от това, че тя ми се довери за  тържественото отпразнуване на появяването на малкото момиченце в техния живот. 

От всички идеи, които се втурнаха в главата ми, когато получих задачата най-конкретна и обоснована беше тази, за дървото, символ на семейството, рода, на това, че родителите дават корени на децата си, но и криле, че осигуряват стабилност и закрила на своите деца. Деца, избрали точно тях за свои родители. 

От все сърце пожелавам на малката Жаклин да расте здрава, много обичана и да радва с усмивката си своите близки!




за торта с височина 17 см и диаметър 21 см 
изпълнете рецептата за блата 3 пъти

Продукти блатове:

* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок

Маскарпоне крем пълнеж :

* 750 г маскарпоне
* 400 г заквасена сметана
* 20 г желатин
* лимонов крем*** - рецептата по-долу
* 300 г малини
* 450 г конфитюр от касис

Лимонов крем:

* 9 жълтъка
* 220 мл сок от лимони и лайм
* кората от 2 лимона и 3 лайма
* 100 г захар
* 125 г масло- студено, нарязано на кубчета


Лимонов сироп:

* 80-100 гр. захар
* 100 мл. вода
* 100 мл. лимонов сок
* 2  с.л краве масло

за измазване на тортата:

* 250 г масло на стайна температура
* 1 ч.л. смлени ванилови зърна
* 250 г пудра захар

За декориране:

фондан Satin ice, прахообразни хранителни бои, черен хранителен флумастер 




Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.

2.Намажете формата с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне. Може да покриете и с  хартия, като предварително леко намаслите стените, за да залепне хартията гладко и да не деформира изпеченият блат.

3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 

4.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.

5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти.

6. Изсипете във формата и загладете. Поставете да се пече.

7. Печете около 20-25 минути, проверете с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.

8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.

9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 

Повторете това още 2 пъти. Трябва да получите  3 блата, които след окончателното охлаждане да разрежете хоризонтално наполовина.

10,  След изпичането на блатовете пригответе крема за тортата. 

Накиснете желатина с 50 -60 мл студена вода за 10-15 минути. Разтопете на тих огън или водна баня, като в никакъв случай не допускайте завиране на течността. 
Разбийте маскарпонето и добавете заквасената сметана, желатина и лимоновия крем. Как се приготвя лимоновия крем може да видите тук.

11.Когато кремът е готов и сте готови да сглобите тортата направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.


Монтиране на тортата:

Всеки блат се овлажнява с горещ сироп с помощта на четка. Поставя се регулиращ ринг. За тази височина ще са необходими два ринга или да постигнете височината като поставите висока хартия или ацетатна хартия. Не сиропирайте обилно. Количеството за всеки блат е около 2-3  с.л.. Намазва се с леко затоплен конфитюр от касис. После се поставя кремът от маскарпоне и се нареждат част от малините. Поставя се следващия блат, като леко се притиска и всичко се повтаря по същия начин. Последния  блат леко се намазва със сироп. Покрийте тортата със свежо фолио и поставете в  хладилника и оставете за 6 часа.