Масло от авокадо - Avocado Butter


Предполагам, че голяма част от вас, са се интересували за качествата на авокадото. Някъде прочетох, че е топ продукта за 2015. Не мисля, че е заради едната мода, а защото повече хора се интересуват от храната си и авокадото наистина има много приложения с неутралния си вкус, копринена текстура, и хранителни съставки.За мен, срещата ми преди години с него, когато се появи на пазара, е любов от пръв поглед, всъщност първа хапка. Радвам се, че повече хора го откриват за себе си.


 Обичам и масло и също използвам в готвенето, особено в приготвянето на сладкиши. Какво е попара без масло? Или филийка? Или масленки и всички разновидности, които  обичаме, тарти, пайове, тарталети, сладкарски кремове...печен картоф с бучица масло, да изброявам ли всички вкусни неща.... Но, както добре познаваме вкусът му, така и добре знаем за холестерола, и за калориите...Много хора са се отказали да го използват по здравословни причини, защото нещата са стигнали дотам, че колкото и да го обичат е жизнено важно да не го използват.  И ако има здравословна алтернатива - например с какво да намажем филийка, и тази възможност  е вкусна, защо да не се възползваме?  Направих възможно най-лесното масло за мазане, може и на филийка. 


Да намажем с нещо филийка е като че ли заложено в нас и свързваме с нещо фино, топящо се в устата, подобряващо и обогатяващо вкуса. В такива моменти малко от нас мислят дали и колко е здравословно и какво внасяме в организма си. Нещо полезно ли е или е за да погалим вкусовите си рецептори.  В това масло не съм слагала аромати-някакви билки и подправки, в случая крекерите са достатъчно овкусени и пиканти. Според това, какво ще намазвате или към какво ще сервирате може да се добавят различни, според вашия вкус аромати . Добавих само лимонов сок, за да не потъмнее авокадото, и съвсем малко сол. Нарекох го масло, за да насоча мисълта към сравняването с кравето масло. Не съм използвала авокадо в печене, дори за вегански печива, защото го предпочитам сурово. Естествено трайността му не може да се сравни с тази на кравето масло. Но пък винаги го имаме прясно- отваряте едно авокадо, пасирате с лимонов сок и ето ви маслото. Опитайте поне веднъж.



Продукти :

* 2 бр авокадо- узряло***
* 1 с.л. прясно изтискан сок от лимон
* 1/8 ч.л. хималайска сол

Разрежете авокадото на половина. С лъжица издълбайте меката част. Поставете всичко в блендера и пасирайте. Спрете за малко, за да оберете от стените. Пасирайте до гладко. Може да направите и с инструмента за пюриране на картофи. С пасатор или блендер става идеално гладко и копринено.

Съхранявайте до 2 дни, добре покрито в хладилника. Благодарение на лимоновия сок не потъмнява.
Може да намажете на филийка, на бисквита, на мъфин, да разбъркате печени картофи, да добавите към супа, да заместите част от зехтина в хумус. Може да видите моят зелен хумус тук.

Ние хапнахме със слънчогледови поници и още малко едро смляно чили.

Рецептата за крекерите тук.




*** Как да изберем зряло авокадо?  Както избираме праскови. Аз така разбирам, че авокадото е узряло. Така проверявам авокадото, което вече съм купила. Не стискам и не опипвам десетки плодове в магазина, за да не ги повредя. Дори предпочитам да купувам от борса, където никой не ги е мачкал за да види узрели ли са или не.  Купувам плодове без петна и наранявания. Държа ги у дома в близост до ябълки, круши или банани. Неузрялото авокадо не е недостатък на плода, подобно на крушите се бере, докато не е в пълна зрялост, защото след нея трайността му е малка. След близостта му с плодовете, които споменах, благодарение на етилена, който те излъчват, след  няколко дни вече е готово.




Коментари

  1. Много хубаво постче, Бети! И както винаги, прекрасни снимки!

    Усмихнат ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  2. Със сигурност ще ми допадне, авокадото си го хапвам с лъжицата направо:) и аз съм сред феновете му. А така, както ти си го поднесла с тези крекери, просто неустоимо! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много често го хапвам с лъжицата, Кате! А това "масло" си е най-близко до естествения вкус на плода, заради тънките крекери го пасирах за по-равномерно разнасяне и гладка кремообразна текстура. :)

      Изтриване
  3. Бети,чудесна идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Very interesting post. I never thought about using avocado instead of butter. I love eating it as guacamole, with lemon, pepper, coriander (and sometimes tomatoes, in the middle of summer when they are realy good)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, guacamole! I love it! Avocados have so delicious apps! If you see what I've included: http://vkusnosbety.blogspot.bg/search/label/%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%BE

      Изтриване
    2. Impressive collection of avocado recipies

      Изтриване
  5. Ох, огладнях! Това зелено е толкова привличащо и свежо!
    Поздрави и приятна вечер, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали! И аз обожавам зелено в чинията! Благодаря, Ели!

      Изтриване
  6. А крекерите какви са- изглежда прекрасно?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! Ето ги крекерите- http://vkusnosbety.blogspot.bg/2016/02/raw-chia-crackers.html

      Изтриване
  7. Бети, обожавам този плод, и пасиран и нарязан в салата ... велико чудо на природата е!
    Правила съм и крем за торта с него ... и сладък е чудесен ... както казваш, любов от първа хапка :)
    Предложението ти е чудесно! Снимките с които ни го показваш също ... нежни и апетитни!
    И аз обмислям да покажа какво си хапваме пък ние у дома с това зелено масло, но пусто все времето не ми стига ни за снимки, ни за писане. Ти пална искрица вдъхновение у мен :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ОТлично те разбирам, Дани! И на мен времето не ми стига за всичко, което искам да приготвя или съм направила, но няма време за снимки или пък за публикация им... Авокадото наистина е чудо! Помня тортата :)
      Радвам се, че съм те вдъхновила!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Наистина е вкусно! Благодаря ти Даниел!

      Изтриване
  9. Es una buena manera de comerlos como los has puesto tu, a mi me gusta bastante en ensalada ahora me toca probarlos de esta manera.
    Un beso y gracias por tu comentario

    ОтговорИзтриване
  10. Awokado lubię od niedawna, można powiedzieć, że się nim zajadam. Muszę przyznać, że najbardziej mi smakuję na surowo w kawałkach i nie przyprawiane. Twoja wersja z zastąpieniem masła jest przekonywująca :)
    Serdeczności!

    ОтговорИзтриване
  11. what a lovely post my dear
    this Looks so tasty
    simply love it!
    lovely :)
    with love your AMELY ROSE

    ОтговорИзтриване
  12. Loooking Sooo GOOOD:) Thanks for this:) Love it:)
    Have a nice Sunday
    New post: www.openklosetfashion.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  13. wow this looks so yummie! i love guacamole and avocados, of course!

    x
    dahi

    ОтговорИзтриване
  14. Тези крекери са си намерили другарчето с това масло от авокадо.Първоначално наистина помислих,че си пасирала масло и авокадо,но всъщност то си е достатъчно маслено и е идеално за намазване с неутралния си вкус.Много го обичаме и у дома,двете с госпожицата сме му фенове.Щастлив месец март,Бети!

    ОтговорИзтриване
  15. Nice

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  16. I have to try this!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни