неделя, 20 март 2016 г.

Дип, сос, дресинг от магданоз, копър, глухарче и лимон - Parsley, Dill, Dandelion, Lemon Dip



Честита пролет!
Нека да е цветна, ароматна, слънчева и усмихната! Любимият ми зелен сезон! 

Споменавала съм, че у дома не сядаме да се храним без нещо свежо. В последно време можем и без десерт,( нещо неочаквано за мен...) но не и без свежи зеленчуци. С идването на пролетта  зелените растения присъстват и в чиниите ни. Листенцата на глухарчетата са израстнали, магданозът в градината също е избуял, има изобилие от коприва, киселец, иглика, звездица, зелен лук, чесън...Изобилие от свежи, сочни зеленолистни, пълни с минерали, витамини, фибри, енергия, сила и здраве за нас.  


Глухарче, Taraxacum


Иглика, Primula



Лапад , Rumex


Звездица, врабчови чревца, Stellaria media L.




Маточина, Melissa officinalis.



Тарос, естрагон,  Artemisia dracunculus


Чивас, сибирски лук, див лук, Allium schoenoprasum 

Какво е пролетната зелена салата без магданоз, копър, лимон и зехтин? Точно  тези съставки, водена от желанието за по-доброто им използване един ден пасирах и направих нещо като дип. С различна гъстота може да послужи за сос към печени зеленчуци, дресинг за салата, да замести майонеза в картофена салата, да се намаже на филийка, или да се хапне с пикантна зеленчукова баничка, както последно направихме ние. 
Днес, в деня на настъпването на астрономическата пролет ми се струва подходящо да споделя с вас тази идея.


Дип, дресинг, сос, дори майонеза, как ще го наречете зависи от това в какво ще го вложите и гъстотата, която ще постигнете. Свеж , зелен аромат и вкус. Направих го в желанието си за пълно усвояване на магданозените и копърови листенца. Сложени нарязани в салатата, една част от тях остават в купата и съответно в мивката, а останалата едва ли ги сдъвкваме перфектно... n - пъти...  Продуктите са тези, с които обикновено овкусявам зелената пролетна салата - магданоз, копър, ядки, зехтин, лимонов сок, глухарчета - не ги пропускам и тях. Могат да се добавят - горчица, черен пипер, балсамова редукция, маточина за повече лимонов аромат, листенца иглика за още витамин С и други съставки, които вие обичате. Приготвих го няколко пъти дори без да меря, просто слагах във високия съд към пасатора - по една китка магданоз - само листата и копър- без дебелите стъбла, 1 лимон, нарязан на парчета, за по-лесно пасиране, зехтин, вода, за да мога да завъртя сместа, и шепа ядки, които изплакнах след накисването, в случая бадеми. Най-често накисвам бадеми или орехи. Веднъж сложих пулп от млякото, което приготвих сутринта.От количеството зехтин и вода зависи колко плътен ще бъде крайният продукт. Последният път, когато приготвих измерих за да мога да напиша рецептата. Ето ги по-долу.


Продукти:

* връзка магданоз - само листата
* връзка копър, без дебелите стъбла
* шепа бадеми или орехи, предварително накиснати около 50 г
* 1 лимон - нарязан , без семките
* 10-15 листа глухарче
* няколко листа матотчина - по желание
* няколко листа иглика - по желание
* 120 мл вода
* 120 мл зехтин
* сол по желание

Приготвяне:

Всички съставки се слагат във високия съд към пасатора и се пасира 3-4 минути до гладка смес. Балансира се според желанието за гъстота и вкус с допълнително количество вода и лимонов сок. 

Използването на предварително накиснати за няколко часа ядки е важно не само защото са по-полезни, а и защото спомагат за по-кремообразната и гладка текстура на дипа или соса, както предпочитате да го наречете.




Може да се сервира в малка купичка към всяка порция - като сос или дип. Страхотен е към печени зеленчуци. 

След престой в хладилника по-гъсто пасираната смес има консистенция на майонеза и става за овкусяване на картофена салата и не само. 




Замислен за по-пълно усвояване на листата магданоз и копър, този дип/сос/дресинг/майонеза се превърна в любимо допълнение към много ястия.




37 коментара:

  1. Освен, че си голям кулинар, си и художник с храната, Бети!
    Моите поздравления за изкуството, което твориш с храната!
    Весела и пъстра пролет, Бети, придружена с много здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, сърдечно благодаря за хубавите думи и пожелания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Que buena pinta tiene la salsa con todas éstas hierbas aromáticas, seguro que sirve para acompañar cualquier plato.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименмарт 21, 2016

    Здравейте! Искам да попитам конкретно за глухарчета, вчера си набрах от село листа от глухарче, но ми нагорчават. Предварително трябва ли да се обработят или съм закъсняла са брането. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че нагорчават не е проблем, т.е. не са преминали или остарели. В комбинация с другите листа не се усеща горчивината. У дома не ни дразни този вкус. Но може да накиснете за половин час във вода с лимонов сок. Това ще им подейства и освежаващо :)

      Изтриване
  4. При теб, както винаги е толкова цветно и красиво, Бети! Пролетта определено е тук, както и на страничките на твоя блог! Чудесен дип - трябва да опитам :) Благодаря и усмихната пролет, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, сърдечно благодаря! Хубава пролет и на теб!

      Изтриване
  5. Ах, Бети, ама колко е свежо, зелено и пролетно при теб :)
    Няма как да не се усмихне човек пред тази красива феерия от цветове и нюанси!
    Поздрави и успешна пролетна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пролетно, вкусно и креативно! Браво :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много свежест и красота...Благодаря ти,Бети :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честита пролет, вълшебнице! Това е твоят сезон, определено, но всичките ти отиват на теб!:) Прекрасна, свежа пролетна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Пак си нарисувала стнахотна картина, Бети! Честита Пролет! Уникална си!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети,пак рисуваш неповторими картини с приготвеното от теб,въображението ти в презентациите е несравнимо!Щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за милите думи! Прегръдки и пожелания за хубави дни!

      Изтриване
  11. Всеки път се влюбвам в красотите, които приготвяш, Бети и в това как рисуваш с всичките продукти! Честита пролет! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита пролет, мила Алекс! Благодаря за чудесния ти комплимент!

      Изтриване
  12. Честита пролет, Бети!

    ОтговорИзтриване
  13. Твориш поезия, Бети. Несравнимо фино, нежно, деликатно в кухнята. Издигаш кулинарията в изкуство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Марта, ти и твоите коментари! Липсваше ми!

      Изтриване
  14. Бети, независимо от сезона при теб винаги е вкусно, свежо,цветно! Чудесна идея!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. VEry interesting and natural recipe dear, thank you so much!! *-*
    And your pics are slways so good!
    xoxo
    www.milleunrossetto.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
  16. Las primavera nos aporta ricos sabores, agradables olores y llamativos colores. Esto traducido a la cocina es un plato de 10. Muy interesante tu entrada

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dearest Magdalena, thank you for your visit and nice comment!

      Изтриване
  17. Бети,
    използването на различни продукти създава определена нагласа към храната.Да, определено ограничавайки сладкишите човек се нагажда към натуралния вкус.Правя такива дипове от години с различна зеленина - живовляк, левурда и стават чудесни в комбинации с други продукти.Имаше въпрос за глухарчето - аз бера листата от влажни места за да нагарчат леко и да не е натрапчив този вкус.Колкото е по - суха почвата, толкова вкусът е по - горчив.Не мога да я намеря тази звездица, врабчовите чревца.Не го познавам това растение и явно не мога да го намеря само гледайки снимка.Разкошни снимки и публикация.
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено, наистина когато имаш нагласата да ядеш определени неща, вкусът ти се променя...:)
      Врабчовите чревца/звездицата, е невероятно разпространен плевел, сигурна съм, че го знаеш и редовно оплевяваш градинките от него...просто не си сигурна кое точно е. Следващия път ще направя повече снимки и на цъфнали стъбълца.

      Изтриване