сряда, 6 април 2016 г.

Запеканка с грис, левурда и бели аспержи - White asparagus on wild garlic semolina


                  Левурда(Allium ursinum), мечи лук, див чесън - едно от чудните растения на пролетта. Изобилства от витамини, ценни микроелементи и етерични масла. Понижава холестерола, благоприятства чревната флора, почиства кръвоносните съдове, предпазва от  сърдечно-съдови заболявания, има мощно противомикробно действие. Може би скоро ще влезе в списъците на супер храните.

Листата на левурдата много приличат на тези на момината сълза. Ако сте в гората и не сте сигурни лесно може да разберете на кое растение сте попаднали. Листата на левурдата се отличават със слабата си мирзма на чесън. Освен това, левурдата е луковично растение, т.е. коренът  е луковица. На момината сълза корените са пълзящи коренища.


За най-пълно усвояване на всички полезни и активни съставки е препоръчително листата да се консумират пресни, или до два -три дни  след откъсването им, съхранени в хладилнинк. Може да се включи в супи, сосове, ястия, печива, може да се суши и стрива на прах и да се използва за подправка.  Аз приготвих този грис и поднесох със свежа салата от листата.


Продукти:
за около 2 порции

* 300 г бели аспержи
* 50-60 г листа див чесън
* 2 с.л. олио
* 50 г слънчогледови семена, грубо счукани
* 50 г настърган пармезан
* 50 г пшеничен грис
* 130 мл зеленчуков бульон или вода
* 50-60 г настърган кашкавал
* черен пипер-прясно смлян

Приготвяне:

1. Аспержите се отрязват отдолу от грубата и много твърда част, ако е необходимо леко се обелват. В кипяща, леко подсолена вода се варят около 7-10 минути. Не се сваряват до пълно омекване.
2. Фурната се загрява на 180 С.
3. Листата на дивия чесън се бланшират за кратко. Просто потапяне във вряла вода. Пасират се с олиото.
4. Разбъркват се бульона, настъргания пармезан, гриса, слънчогледовите семена, пасирания див чесън, смлян черен пипер.
5. Сместа се разпределя в две по-малки форми или в една по-голяма. Отгоре се разпределят аспержите, посъсва се с настърган кашкавал. Пече се 10-15 минути.

Сервирайте със свежи листа от див чесън.





16 коментара:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie! Szparagi uwielbiam :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пак покани пролетта в чинията си,Бети,и й придаде невероятен вкус и креативност!Страхотно предложение с грис!Щастлив месец април!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечно благодаря за хубавите думи! Хубав април и на теб!

      Изтриване
  3. Това е невероятно чудесно! Обожавам и левурда, и аспержи. Благодаря Бети, великолепно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Много си мила!

      Изтриване
  4. Un primer plato muy bueno, seguro que es muy sabroso.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепна презентация на все обичани продукти, споени в ароматно пролетно ястие!
    Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, наистина се получи вкусно. Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  6. хубава идея. Ама много искам да си набера от това чудо, но не зная къде да го търся.
    Поздрав, Бети.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, аз си купувам, и ми е несбъднато желание да си набера сама от полянка в гората, в нашите гори все още не съм срещнала...

      Изтриване
  7. Ох, Бети, не снимки, а картини, не храна, а красота... Ти си вълшебница, казвала ли съм ти? Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, сърдечно благодаря за хубавите думи, които винаги ми оставяш тук!

    ОтговорИзтриване