Печени рижики върху пюре от лилав сладък картоф - Roasted Red Pine Mushroom on Mashed Purple Sweet Potato



       Първо искам да поздравя всички с Деня на детето! 
Да се усмихнем на всяко дете, което видим! 
Да се усмихнем и на себе си, да потърсим детето в себе си(ако сме го загубили) 
Убедена съм, че детето у всеки от нас ни прави по-добри.
        Второ - днес искам да споделя с вас новото си откритие - сладък лилав картоф. Очарована съм. Най-вече от визията му - лилав зеленчук, който и след термична обработка запазва прекрасния си наситен цвят. Казах, че съм очарована преди всичко от цвета, защото вкусът е като на останалите сладки картофи - бял ( да, има и бял и него опитах, но за това - друг път) и другия, който всички познаваме - оранжевият.
         И както съм започнала да стигнем и до трето, но в никакъв случай на последно място :)
          Трето - С тази публикация искам да благодаря на всички читатели на моя блог, които са гласували за мен в предстоящите кулинарни награди на Блоговодител. Кои от номинираните ще спечелят наградите на журито и наградите на публиката ще разберем на 4 юни.
     
       


          Връщам се към днешният главен герой в чинията :)

          Прекрасният му цвят, това, че на нашия пазар все още няма (надявам се скоро да се предлагат свободно) ме провокира да приготвя нещо специално, празнично. Вкусът му дава много възможности и се надявам да мога да реализирам всяка идея, която ми хрумна.

          Това, което приготвих, може да се направи и с обикновени картофи или с познатия сладък оранжев картоф. Ето какво има в чинийката - семпло пюре от лилавия картоф, което е подложка за печени с чесън и магданоз рижики, кълнове от ряпа, аспержа и цветове от пореч и ряпа. Всичко в чинията е ядливо.



Продукти:

за всяка порция по:

за пюрето:

* около 100 -150 г сварен лилав картоф
*  1/8 ч.л.хималайска сол или на вкус
* щипка индийско орехче
* 1/4 ч.л. фино смлян бял пипер
* 1-2 с.л. соева/ кокосова сметана

за гъбите:

* 5-6 по - дребни гъби рижика
* 1 малка скилидка чесън
* 1 с.л. лъжица ситно нарязан магданоз
* 1 ч.л. олио

за декорация:

* 1 аспержа, попарена за 3 минути
* 1 с.л. кълнове от ряпа
* 1 ч.л. смлени орехи
* листенца магданоз
* цветове от ряпа, пореч, лапад, рукола


Нещо за хранителните качества на лилавия картоф. Подобно на оранжевите сладки картофи, и тези са с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини и са отличен източник на фибри и витамини. Лилавият цвят се дължи на антоцианините. А те са фитохимични вещества, с антиоксиданто действие, защитават здравето ни, забавят стареенето Антоцианини има в боровинките, къпините, малините, черешите, червеното цвекло, сините сливи.
Един 18 сантиметров картоф, какъвто беше и моят съдържа  около 250 калории и 60 г въглехидрати.



Приготвяне:

Списъкът с продуктите вероятно е достатъчен за да се ориентирате за приготвянето, но все пак:

Картофът се сварява, както всеки друг. Големината е като на оранжевите сладки картофи, дори по- голям.Аз сварих като разрязах на половина. Готовноста се пробва  с дървен шиш. Когато го прободете трябва да имате усещането, че е сварен- пръчицата влиза с лекота. Обелвате и приготвяте пюрето с останалите продукти, намачквате с пресата за картофи. Исках вкусно, но не доминиращо пюре, затова подбрах тези подправки.

Гъбите изпекох във фурната, поръсени със пасирания чесън, магданоз и олио. Всъщност ги пръснах 2-3 пъти, количеството с лъжичката е ориентировъчно.

Сервирането става бързо. С помощта на ринг, поставих пюрето, гъбите отгоре, поръсих с орехи и свеж магданоз, добавих кълновете, боднах нарязаната аспержа и клонче от рукола и поръсих цветчетата. Получи се вкусно и специално :)



Ето как изглежда и от обратната страна.



Коментари

  1. Бети,
    страхотно веган изкушение.Не съм срещала все още нито семена, нито грудка от лилав сладък картоф да се продава по нашите магазини и пазари.Но семена от червеният морков, който показа в една публикация намерих и засях в градината.Имам пореч, това е краставична трева.Но като че ли цветовете не са съвсем същите.Суровият сладък оранжев картоф е много вкусен, чудесен е за всякакви десерти и смутита.А гъби рижики не сме приготвяли у дома.Благодаря,че ни показваш всичко това, разкошна картина в чиния .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! Лилавият картоф-беше огромен. Подариха ми го. Рижиките са вкусни и се срещат в нашите гори - имам предвид Добруджа. Аз все още не съм срещала в България семена за тъмните, лилави моркови и тази година не съм сяла. Много семена ни липсват за съжаление.

      Изтриване
  2. Бети, както винаги рисуваш в чинията! Това е от тези ястия, които ще те е жал да ги ядеш, но за щастие аз ще се "прежаля" и с удоволствие бих опитала от тези лилави картофи! Прекрасна комбинация и сигурна съм - чудесен вкус! Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, беше вкусна чинийка. И аз с удоволствие бих хапнала отново от тези картофи и гъби също :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Винаги съм се възхищавала на ,,рисунките'' ти в чинии, Бети!
    Отново ми закова погледът в неустоимите ти снимки! :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, сърдечно благодаря за хубавите думи! Поздрави!

      Изтриване
  4. Прекрасна чиния и страхотна, както винаги, презентация! Бети, продължавам да ти се възхощавам с всяка красота, която ни показваш, все повече и повече! Не съм опитвала лилав картоф, нито тези интересни гъби, но ще потърся, че ми стана много интересно. :)
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря сърдечно! Пожелавам ти скоро да опиташ и гъбките и картофа :)
      Хубаво лято!

      Изтриване
  5. Анонименюни 02, 2016

    Прекрасна рецепта, искам само да знам къде има лилави картофи преди година-две ги мярнах в билата ама ги имаше само една седмица и аз ги изпуснах :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, :) помня ги тези картофи - веднъж и много бързо свършиха, търсих дори фирмата, която беше производител, но не открих нищо, което да произвеждат, бяха вносители. Това беше резултата от търсенето в Гугъл. Надявам се да започнат да внасят и тези картофи и от обикновените, като тези в Била- реално са разнообразни сортове, (виждала съм в чужди сайтове да се продават за семена) и от сладките лилави- те са по-големи и както съм писала на вкус и вид са като оранжевите сладки картофи. Иска ми се и ревен да се намира в сезона ...
      Картофът, с който приготвих пюрето ми беше подарък.
      Надявам се Метро или Била да започнат да внасят или да се произвеждат у нас.В Метро вече предлагат цветя, разнообразни мини зеленчуци, зелени кокосови орехи, надявам се скоро да има и лилави картофи ...

      Изтриване
  6. Е усмихна ме! Пак успя! Такава красота си направила! И къде пък ги намери тези есенни гъби напролет? Успех утре, Бети! Заслужаваш да спечелиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те усмихнала, Йоли! Благодаря за пожеланията! Спечелих и съм много щастлива!:) <3 Прегръдка за теб!

      Изтриване
    2. А гъбките са от нашите гори- прясно набрани :)

      Изтриване
  7. Разкошна рецепта! Много ми хареса идеята за пюре от лилав картоф, но не съм виждала по магазините. Би ли ми казала от къде си ги взела?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Богомила!
      Картофите са ми подарък, знам само, че не са от България. Веднъж, преди година или две бях купила от Била.Не бяха сладки лилави, а като обикновените, но лилави.Отправих към Метро пожелание да заредят в магазините си от тях

      Изтриване
  8. Приказно... ефектно, вкусно и мнооого красиво!
    Честити награди, Бети - Поздравления и пожелания
    за още вдъхновение, признание и лично удовлетворение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, сърдечно благодаря за хубавите думи и пожелания!Прегръдка! Липсваше ми на срещата.

      Изтриване
  9. Бети,отново си ни представила нещо интересно и неочаквано в света на кулинарията поне по нашите ширини и пазари,не съм виждала все още такива картофи.Цветът е наистина впечатляващ,както и цялостната презентация,която е твоя запазена марка!Много,много ефирно!Честита награда,ти я заслужаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за сърдечните думи! Много си мила!
      За съжаление и аз не съм виждала. Надявам се скоро да има и да са на достъпни цени. Ако видя ще дам знак! :)

      Изтриване
  10. Лилава приказка, вълшебни цветове и вкусна рецепта !В България съм купувала лилави картофи, но в момента не помня откъде, а и при всички случаи не са постоянно в асортимента. Наистина са страхотни. Честита награда, напълно заслужена и то в една доста взискателна категория! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Веднъж бяха пуснали в Била.
      Благодаря за подкрепата!

      Изтриване
  11. Бети, половината от продуктите, които ползваш дори не знам, че съществуват,не съм ги виждала, и почти е сигурно, че няма да опитам, но пък чинията ти е направо за изложба:)) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти за хубавите думи!
      Според мен само лилавия картоф е нещото, което все още няма на пазара ни. Но може да се замени с обикновения сладък картоф, който от няколко години се предлага в магазините или дори с обикновени картофи. Кълнове се продават или могат да се приготвят у дома, аз покълвам много често. Рижики се срещат и в планините и се продават по софийските пазари, но могат да бъдат заменени с други гъби. Рукола има, а и може да се отгледа. Аспержи също има често. Цветовете на пореча-сях си преди години и той се размножава сам. Ако имаш желание и интерес би могла да опиташ :)

      Изтриване
  12. Зарибяваща си, Бети! Черпя, черпя от теб !
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се! Не разбрах, какво точно ти е харесало, но се радвам :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни