Малинова торта с белтъчни блатове, малинов крем и бял шоколад - Angel Food Cake with White Raspberries Curd, and White Chocolate






Една малка малинова торта, приготвена и споделена с приятели на приятен следобеден чай. Те ми донесоха малините, а аз направих тортата. Насладете се и вие.


















Продукти :

Блат


Продукти: 
за блатовете

* 12 големи яйчни белтъка на стайна температура
* 1 ч.ч. бяло пшенично брашно- пресято - чаша с вместимост 200 мл. или 100 гр. брашно
* 1 1/2 ч.ч захар- същата чаша
* 1 ч.л. ванилови шушулки на прах
* 1 1/2 ч.л. лимонтозу
*  щипка сол


Постъпкови снимки за приготвянето на сместа може да видите тук.


Приготвяне:


 1. Загрейте фурната на 190 С ( 170 С с обдухване )

 
2. Пригответе формите -2 бр.  с диаметър 19-20 см- намажете с масло и посипете леко с брашно.


 3. Комбинирайте пресятото брашно с 3/4 ч.ч. от захарта и солта.Оставете настрани.

 4. Разбийте белтъците на сняг с лимонтозуто на меки върхове.

 5. Постепенно добавете останалата 3/4 ч.ч от захарта и разбивайте до твърди, лъскави върхове. 


6. Внимателно добавете сухите съставки, така че да влиза, колкото е възможно повече въздух. 
Целта е тестото да запази своята въздушност.

 7. Напълнете до горе формите.Загладете с лъжица. При печенето тестото се надига, а след охлаждането леко спада, затова не се притеснявайте и напълнете формите до горе. Може да погледнете постъпковите снимки тук


 8. Пече се 20-25  минути- до леко златисто. Пробва се с клечка. Ако е суха, без полепнали трохи - блатът е изпечен.

 9. Охлажда се напълно на решетка.


10. След като изстинат се разполовяват с ножа за хляб.


Малинов крем :

* 10 яйчни жълтъка 

* 80 г захар на пясък 
* кората от 2 лайма-ситно настъргана 
* 300 -350 мл пасирани бели малини
* 150 г студено масло, нарязано на кубчета
* сока от двата лайма

1. Смесете всички съставки без маслото в тенджерка с дебело дъно. Загрейте при непрекъснато бъркане на умерена температура. Гответе докато кремът се сгъсти до текстура приличаща на пудинг. Може да прецедите през цедка, за да отстраните малиновите семки и кората от лайм. Ако кората не ви дразни, и искате да я усещате,  прецедете малините след пасирането и тогава пристъпете към приготвянето на крема. 
2. Когато сте постигнали текстура на пудинг, свалете от огъня и добавете на части маслото, като бъркате докато се разтвори вложеното количество. Покрийте крема със свежо фолио и охладете окончателно. Може да приберете в бурканче и да съхранявате седмица поне в хладилника, може и да замразите.


Глазура от бял шоколад:

* 200 г бял шоколад
* 100 мл сметана ( 30%)
* 1 с.л. масло

Сметаната се загрява и се изсипва върху начупения бял шоколад, разбърква се с шпатула докато се разтопи, добавя се маслото и след леко охлаждане се поставя върху тортата.

Украса:

* 200-300 г бели малини

* 100 г бял шоколад
* около 1 ч.л. глюкоза- по желание за "капките"

Всеки блат се намазва с малиновия крем. Добре е да се използва форма с подвижен ринг. Поставя се в хладилника за нощ. След като се освободи от ринга отгоре и отстрани се намазва с глазурата от бял шоколад. Отгоре се украсява с малини, а отстрани със стърготини от бял шоколад.

За капките от глюкоза е необходимо глюкозата леко да се загрее и с лъжичка се капва върху малините.











Коментари

  1. Hello Bety,
    oh, this cake looks so nice. I am shure it tastes very, very well!
    Hugs, Christine

    ОтговорИзтриване
  2. EIN TRAUM von einer TORTE

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    ОтговорИзтриване
  3. Looks so good

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  4. Ехаа, Бети! Много обичам този сорт малини, пък за тортите си знаеш - не ги подминавам. И тази ще трябва да се опита! Изглежда чудесно! Много приятни и слънчеви летни дни ти желая, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Looks delicious and beautiful:)
    Have a great day!
    kisses
    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  6. I've never seen the white raspberries! Cake looks light and appetizing :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тези капчици "роса"... Бети, няма друга като теб, която така умело да пресъздава природата в чиния! Възхищавам се на това умение и творение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, не знам какво да кажа...Благодаря ти за прекрасните думи и да, природата е страшно вдъхновяваща...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни