вторник, 26 юли 2016 г.

Сладолед с авокадо, кокосово мляко и инфузия от лайка, лавандула - веган - Ice Cream with Avocado, Coconut milk and Chamomile, Lavender infusion - vegan

















Сладоледът е най - популярният летен десерт,  и не само. Ако перифразираме популярното
"Едни  пият от мъка, други от радост, трети  от сутринта", за сладоледа може да се каже същото. Разхлаждаме се с него по всяко време през деня, някои посягат към него защото са депресирани, в стрес, възнаграждават се за старателно спазваната диета през деня, или просто за хубавия вкус и усещане за хлад, а някои започват от сутринта. Аз познавам такива хора :) Има изключително голямо разнообразие от сладоледи и ледени удоволствия.  Няма да се спирам на темата, защото е обширна и с много аспекти - вкусове, съставки, текстура, калории, хранителна стойност...Всеки има любим/и сладолед/и. Аз  обичам най-много плодови - сорбетата са ми фаворити, обичам и шоколадови, с ядки, а понякога с парченца плодове, Искам сладоледа да е ароматен и  да не е много сладък. Обичам да приготвям у дома и не само заради  експеримента, а и да знам какво точно има в него. Не съм маниак на тема здравословно, а и здравословно за едни може да не е за други. Все пак е добре да се интересуваме какво ядем. Подбирането на продуктите и това да си композираш сам ароматите и вкуса, ще се съгласите е голямо удоволствие. Едни от най- бързо приготвяните сладоледи у дома са тези с основа банан. Ако имате замразен на парченца банан, е необходимо да добавите какъвто и да е друг плод , да блендирате или пасирате и сладоледа е готов за минути - лек, вкусен, плодов, бърз. Това вече го споменах, когато показах този сладолед. Лесно е да направите и шоколадов - към замразените парченца банан добавяте качествено какао, блендирате  и имате чудесен кремообразен шоколадов сладолед.  Могат да се добавят още екстри, но за това друг път. Не знам защо досега не съм снимала и споделила тук все още. Днес ще ви покажа друг начин да направите вкусен изцяло растителен сладолед - с авокадо.






Съчетах два любими аромата- лайка и лавандула, добавих и ванилия, хрупкави шамфъстъци и се получи чудесен, лек, с цветист вкус сладолед, с приятна текстура. Приятният зелен цвят се дължи на авокадото и ароматната инфузия. Фунийките, които използвах са готови, веган, на мен обаче ми бяха твърде сладки, и следващ път няма да ги използвам. Хрумва ми, че би могло да се използва това тесто за направата на фунийки . Достатъчно хрупкави са, а и като им се придаде форма на фунийки няма да заемат много място. Недостатък в случая е, че не са веган. Ще експериментирам по това.



Ето с какво и как направих този вкусен и ароматен сладолед.



Продукти:

* 2 авокадо
* 200 мл бадемово мляко - по-плътно ( накиснатите бадеми са блендирани с по-малко вода от обикновено в съотношение 1:1)
* 200 мл пълномаслено кокосово мляко
*  инфузия от лайка и лавандула***
* 70 мл акациев мед или сироп от агаве
* 1/2 ч.л.смлени ванилови шушулки
* 1 ч.ч шамфъстък, засушени до хрупкавост, смлени
* 100 г черен шоколад +2 ч.л. олио (моят беше с 99% какао)
* 1 ч.л. сушени лавандулени цветчета
* готови вафлени фунийки-по желание

за инфузията:

* 150 мл вода
* 2 с.л. лайка - сушени цветчета
* 1 ч.л. сушени лавандулени цветчета



Приготвяне:

1. Първо направих инфузията. Кипнах водата и добавих цветовете лайка и лавандула. Изключих огъня, затворих с капак и оставих за 15 минути. Прецедих и разтворих меда в охладената течност. Оставих в хладилника.

2. Авокадото пасирах с двете млека, ванилията и добавих инфузията. Пасирах до гладка смес.

3. Ако имате машина за сладолед, сместа се поставя за 40 минути. Добре е в този момент да се добави лъчжичка лавандула, аз забравих и добавих отгоре. Готовият сладолед е с мека консистенция, поставих в кутия, загладих, поръсих около половината от шамфъстъка отгоре, малко мед, лавандула и прибрах за няколко часа във фризера. Медът може да се замени със сироп от агаве или да се пропусне.

Така изглежда сладоледът след като приключи процеса на бъркане и едновременно замразяване. Мек и веднага може да се яде или да се оформят топки, които да замразите и да сервирате, когато пожелаете веднага, без да чакате лекото отпускане от 5-10-15 минути или докато е възможно да загребете.




Ако нямате машина за сладолед, поставете сместа в кутия и после във фризера. През 30-40 минути изваждайте кутията и пасирайте сместа. Това се повтаря 3-4 пъти. Целта е да се постигне гладка текстура на сладоледа. При последното пасиране сместа се заглажда и се поръсва отгоре част от шамфъстъка.

4. За вафлените фунийки - разтопих на водна баня шоколада, добавих 2 ч.л. олио, разбърках  и потопих широката част на фунийките, после потопих в ядките. Оставих да се стегне шоколада, може и в хладилника за по-бързо. От глазурата остана, но после може да се използва като топинг. Разбира се трябва да държите купичката в гореща вода или да поставите отново на водна баня, преди да поднесете.





Готовите фунийки поставете в малки чашки за да се стегне шоколада, може и в хладилник.



На мен вафлените фунийки ми се сториха много сладки, но сладоледът може да се сервира в купи или чаши, като се полее със стопен шоколад и се поръси с шамфъстъци. Може и мед или агаве сироп допълнително. Ако разполагате със свежи цветчета от лайка и лавандула може да украсите за настроение с тях.




Преди да поднесете сладоледа, оставете за 5-10 минути леко да се отпусне на стайна температура, за по-удобно оформяне на топките с лъжицата за сладолед.




Насладете се на сладоледа, без угризения ( аз имам малко, заради фунийката, но другия път в чашка :) )


22 коментара:

  1. Фото очень красивые! Вы такая рукодельница, обалдеть можно :))) Умничка!

    Заходите в гости →PANAMA ASTI
    Оставляйте комментарии или отзывы, мне будет очень приятно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    страхотен, много ароматен и вкусен сладолед.Използвам авокадо, манго и банан за такива сладоледи, но скоро правих и тропически сладолед с ананас.Стана невероятно вкусен.Веднага ще изпробвам и твоята рецепта, даже ще добавя и малко розова вода за аромат.Много вкусно изкушение ще се получи.
    Поздрави и прохладно и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, Ели! Обичам и аромат на рози! Радвам се, че приготвяш от този тип сладоледи!

      Изтриване
  3. Looks delicious:) Great photos:)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, прекрасно е! Няма случай твое предложение да ми се стори обикновено - всеки път предизвиква усмивка и усещане за блаженство. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, сърдечно благодаря! Радвам се, че се отбиваш тук!

      Изтриване
  5. Всеки път ме изненадваш и очароваш, Бети -
    цялата нова серия рецепти впечатлява с креативни идеи, прецизно изпълнение, красиво и въздействащо представяне.
    Вдъхновението и фантазията ти са завладяващи, а публикациите ти уникални! Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, Диани, толкова мила и внимателна си и толкова щедра на добри думи! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Nice post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни снимки, прекрасни! Аплодирам стилът и усетът ти към красивото, отношението ти към природата и нейните дарове! Благодаря за удоволствието, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря! Прекрасна си!

      Изтриване
  8. Bety, this ice cream looks very interesting. Now, is it made with avacados or pistachios. I love pistachios! Your pictures are so lovely making me want to try this splendid ice cream.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sherri, try it! Mild flavor and very aromatic!

      Изтриване