Сладолед с авокадо, кокосово мляко и инфузия от лайка, лавандула - веган - Ice Cream with Avocado, Coconut milk and Chamomile, Lavender infusion - vegan

















Сладоледът е най - популярният летен десерт,  и не само. Ако перифразираме популярното
"Едни  пият от мъка, други от радост, трети  от сутринта", за сладоледа може да се каже същото. Разхлаждаме се с него по всяко време през деня, някои посягат към него защото са депресирани, в стрес, възнаграждават се за старателно спазваната диета през деня, или просто за хубавия вкус и усещане за хлад, а някои започват от сутринта. Аз познавам такива хора :) Има изключително голямо разнообразие от сладоледи и ледени удоволствия.  Няма да се спирам на темата, защото е обширна и с много аспекти - вкусове, съставки, текстура, калории, хранителна стойност...Всеки има любим/и сладолед/и. Аз  обичам най-много плодови - сорбетата са ми фаворити, обичам и шоколадови, с ядки, а понякога с парченца плодове, Искам сладоледа да е ароматен и  да не е много сладък. Обичам да приготвям у дома и не само заради  експеримента, а и да знам какво точно има в него. Не съм маниак на тема здравословно, а и здравословно за едни може да не е за други. Все пак е добре да се интересуваме какво ядем. Подбирането на продуктите и това да си композираш сам ароматите и вкуса, ще се съгласите е голямо удоволствие. Едни от най- бързо приготвяните сладоледи у дома са тези с основа банан. Ако имате замразен на парченца банан, е необходимо да добавите какъвто и да е друг плод , да блендирате или пасирате и сладоледа е готов за минути - лек, вкусен, плодов, бърз. Това вече го споменах, когато показах този сладолед. Лесно е да направите и шоколадов - към замразените парченца банан добавяте качествено какао, блендирате  и имате чудесен кремообразен шоколадов сладолед.  Могат да се добавят още екстри, но за това друг път. Не знам защо досега не съм снимала и споделила тук все още. Днес ще ви покажа друг начин да направите вкусен изцяло растителен сладолед - с авокадо.






Съчетах два любими аромата- лайка и лавандула, добавих и ванилия, хрупкави шамфъстъци и се получи чудесен, лек, с цветист вкус сладолед, с приятна текстура. Приятният зелен цвят се дължи на авокадото и ароматната инфузия. Фунийките, които използвах са готови, веган, на мен обаче ми бяха твърде сладки, и следващ път няма да ги използвам. Хрумва ми, че би могло да се използва това тесто за направата на фунийки . Достатъчно хрупкави са, а и като им се придаде форма на фунийки няма да заемат много място. Недостатък в случая е, че не са веган. Ще експериментирам по това.



Ето с какво и как направих този вкусен и ароматен сладолед.



Продукти:

* 2 авокадо
* 200 мл бадемово мляко - по-плътно ( накиснатите бадеми са блендирани с по-малко вода от обикновено в съотношение 1:1)
* 200 мл пълномаслено кокосово мляко
*  инфузия от лайка и лавандула***
* 70 мл акациев мед или сироп от агаве
* 1/2 ч.л.смлени ванилови шушулки
* 1 ч.ч шамфъстък, засушени до хрупкавост, смлени
* 100 г черен шоколад +2 ч.л. олио (моят беше с 99% какао)
* 1 ч.л. сушени лавандулени цветчета
* готови вафлени фунийки-по желание

за инфузията:

* 150 мл вода
* 2 с.л. лайка - сушени цветчета
* 1 ч.л. сушени лавандулени цветчета



Приготвяне:

1. Първо направих инфузията. Кипнах водата и добавих цветовете лайка и лавандула. Изключих огъня, затворих с капак и оставих за 15 минути. Прецедих и разтворих меда в охладената течност. Оставих в хладилника.

2. Авокадото пасирах с двете млека, ванилията и добавих инфузията. Пасирах до гладка смес.

3. Ако имате машина за сладолед, сместа се поставя за 40 минути. Добре е в този момент да се добави лъчжичка лавандула, аз забравих и добавих отгоре. Готовият сладолед е с мека консистенция, поставих в кутия, загладих, поръсих около половината от шамфъстъка отгоре, малко мед, лавандула и прибрах за няколко часа във фризера. Медът може да се замени със сироп от агаве или да се пропусне.

Така изглежда сладоледът след като приключи процеса на бъркане и едновременно замразяване. Мек и веднага може да се яде или да се оформят топки, които да замразите и да сервирате, когато пожелаете веднага, без да чакате лекото отпускане от 5-10-15 минути или докато е възможно да загребете.




Ако нямате машина за сладолед, поставете сместа в кутия и после във фризера. През 30-40 минути изваждайте кутията и пасирайте сместа. Това се повтаря 3-4 пъти. Целта е да се постигне гладка текстура на сладоледа. При последното пасиране сместа се заглажда и се поръсва отгоре част от шамфъстъка.

4. За вафлените фунийки - разтопих на водна баня шоколада, добавих 2 ч.л. олио, разбърках  и потопих широката част на фунийките, после потопих в ядките. Оставих да се стегне шоколада, може и в хладилника за по-бързо. От глазурата остана, но после може да се използва като топинг. Разбира се трябва да държите купичката в гореща вода или да поставите отново на водна баня, преди да поднесете.





Готовите фунийки поставете в малки чашки за да се стегне шоколада, може и в хладилник.



На мен вафлените фунийки ми се сториха много сладки, но сладоледът може да се сервира в купи или чаши, като се полее със стопен шоколад и се поръси с шамфъстъци. Може и мед или агаве сироп допълнително. Ако разполагате със свежи цветчета от лайка и лавандула може да украсите за настроение с тях.




Преди да поднесете сладоледа, оставете за 5-10 минути леко да се отпусне на стайна температура, за по-удобно оформяне на топките с лъжицата за сладолед.




Насладете се на сладоледа, без угризения ( аз имам малко, заради фунийката, но другия път в чашка :) )


Коментари

  1. Фото очень красивые! Вы такая рукодельница, обалдеть можно :))) Умничка!

    Заходите в гости →PANAMA ASTI
    Оставляйте комментарии или отзывы, мне будет очень приятно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    страхотен, много ароматен и вкусен сладолед.Използвам авокадо, манго и банан за такива сладоледи, но скоро правих и тропически сладолед с ананас.Стана невероятно вкусен.Веднага ще изпробвам и твоята рецепта, даже ще добавя и малко розова вода за аромат.Много вкусно изкушение ще се получи.
    Поздрави и прохладно и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, Ели! Обичам и аромат на рози! Радвам се, че приготвяш от този тип сладоледи!

      Изтриване
  3. Looks delicious:) Great photos:)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, прекрасно е! Няма случай твое предложение да ми се стори обикновено - всеки път предизвиква усмивка и усещане за блаженство. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, сърдечно благодаря! Радвам се, че се отбиваш тук!

      Изтриване
  5. Всеки път ме изненадваш и очароваш, Бети -
    цялата нова серия рецепти впечатлява с креативни идеи, прецизно изпълнение, красиво и въздействащо представяне.
    Вдъхновението и фантазията ти са завладяващи, а публикациите ти уникални! Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, Диани, толкова мила и внимателна си и толкова щедра на добри думи! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Nice post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни снимки, прекрасни! Аплодирам стилът и усетът ти към красивото, отношението ти към природата и нейните дарове! Благодаря за удоволствието, Бети!

    ОтговорИзтриване
  8. Bety, this ice cream looks very interesting. Now, is it made with avacados or pistachios. I love pistachios! Your pictures are so lovely making me want to try this splendid ice cream.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  9. Анонименюни 12, 2018

    Много добре изглежда, ще го пробвам ;)
    само дже забележчици ако позволиш:
    - тая дума инфузия много дразни, не виждам защо не използваш българското чай, ние тояно така приготвяме чай
    - вместо олио може да разредиш шоколада с кокосово масло , много по вкусно става
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) разбира се, че може :)
      Инфузия- използвам тази дума, защото най-точно изразява начина на извличане на аромата и вкуса, много често чрез инфузия ароматизирам мляко или сметана. В конкретния случай съм използвала вода и би могло да се каже запарка. По принцип "чай" е дума, с която се назовават напитки, приготвени от листенцата на чаен храст Camellia sinensis - те са няколко вида, взависимост от обработката на листата. Разбира се тази информация е малко популярна . Всички сме свикнали в ежедневието да наричаме с думата "чай" всяка отвара или запарка (при отварата билките, плодовете, корените се варят, а при запарката, обикновено листа, цветове, само се заливат с вряла вода и престояват известно време) от билки.
      За шоколада -благодаря ще опитам. Слагам олио за да е по мек.ПО този начин приготвям глазура за торти ...В случая с фунийките не е толкова важно, дори би могло точно какаово масло да се използва, за още по-голяма хрупкавост. Когато приготвям домашен шоколад винаги използвам какаово масло, а за пълнежите(в случай че приготвям бонбони с пълнеж) използвам кокосово масло, което се топи над 25 С и дава усещането на стапяне в устата, в контраст с хрупкавата обвивка, приготвена от какаово масло и какаова маса.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни