понеделник, 10 октомври 2016 г.

Бързи веган скони/питки - 2 варианта - Quick Vegan Sconеs - two options



Днес предлагам тези лесни и бързи питки, които  се приготвят за 20 минути, заедно с печенето. Подходящи за закуска, могат да заменят хлябът към основно ястие или да хапнете следобед с чай. Приготвих в два варианта, като смених само брашното. И двата вида питки са вкусни, зависи какво брашно предпочитате. Предлагам основната рецепта с варианти на овкусяване и поднасяне със солени  или сладки храни. Най-вкусни са топли.



Пшенични:

* 250 г пшенично брашно
* 3 ч.л. бакпулвер
* 50 г кокосово олио - студено, твърдо
* 150 мл растително мляко
* сол или стевиа -  по желание
* подправки по желание



Лимецови:

* 250 г лимецово брашно
* 3 ч.л. бакпулвер
* 50 г кокосово олио - студено, твърдо
* 150 мл растително мляко
* сол или стевиа -  по желание
* подправки по желание

Приготвяне:

И с двете брашна процедурата е една и съща. Изберете вашето предпочитано и следвайте стъпките по-долу.


1. Загрейте фурната на 220 С.
2***. Поставете брашното с бакпулвера в купа. Разбъркайте.







3. Добавете твърдото кокосово олио и с вилица намачкайте, докато сместа заприлича на грис. Направете кладенче.




4. Добавете  млякото и с вилица разбъркайте като приобщавате брашно от периферията.



 Бъркайте докато се образува топка тесто.


5. Поръсете плота с малко брашно.




 Поставете тестото и леко го завъртете да се обрашни равномерно.



 Притиснете топката с ръце, докато оформите кръг с дебелина около 1 см.



С формичка изрежете питките.






6. Поставете в тава, покрита с хартия и печете 8-10 минути.



7. Сервирайте топли.

*** Аз направих питките неутрални на вкус. Не сложих нито сол, нито стевиа. Сервирах с мармалад от малини и ябълки. В този вид без подправки са подходящи за поднасяне към салата, със солени неща за мазане или дори ястия. Могат да се поднесат и със сладко или мед.
Ако решите да се възползвате от идеите по-долу за солени или сладки питки в стъпка 2 добавете избраните подправки, сол или стевиа.



Видна е разликата. Тези от бялото брашно са по пухкави и високи, а лимецовите са по-нисички, но са по-ароматни, добре изпечени и много вкусни.
Не печете по-дълго от 10 минути, защото вместо меки питки, ще получите хрупкави курабии.


Идеи за солени питки/скони:

Според това, с какво ще ги сервирате може да добавите сол и различни аромати - розмарин, копър, чубрица, мащерка, салвиа, риган, може да се добавят към тях нарязани сушени домати, могат да се поръсят със семена - ким, слънчогледови семки, нигела, сусам, тиквени семки или микс от ядки и семена.

Идеи за сладки питки/скони:

Ако решите да изпечете сладки питки, може да добавите стевиа или захар и да подправите с канела, ванилия, коледни аромати, лимонова или портокалова кора. Може да сервирате със задушени ябълки, ябълков или сливов мармалад или конфитюр, с мед  или други сладости.

Възможностите са много и тези питки може да ви станат любими, заради бързината на приготвяне и импровизации.

Ще се радвам да видя вашите варианти. Може да споделите тук, като ми напишете линк къде мога да видя вашите питки.

9 коментара:

  1. Бети,
    много лесна и простичка рецепта, която същевременно позволява много импровизации.Аз съхранявам такива хлебчета в найлонова торбичка в хладилник и по време на ползване ги претоплям.Така,че дори и малко твърди да станат при претоплянето омекват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и това е вариант. Вкусни са и студени, но в пъти повече, когато са топли.
      Благодаря, Ели!

      Изтриване
  2. Muy apetecibles y fácil de preparar, intentare hacerlas haber que me sale a mi.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, they are very easy to prepare and quick.Thank you Rosss!

      Изтриване
  3. I have at home a vegan, my daughter. Recipe for her in time :)

    ОтговорИзтриване