четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Леща белуга, чери домати и спанак - Black Lentils Beluga, Cherry Tomatoes and Baby Spinach


Времето чувствително захладня, но моите чери доматени храстчета изобилстват от плод и цветове, които едва ли ще узреят, за съжаление. Цяло лято им се радвам на обилна реколта и все още не са ми омръзнали. Освен че са вкусни, са и много красиви в чинията. Днес приготвих една засищаща салата, която може да мине и за леко основно ястие, подходящо да се хапне топло или студено, да се вземе на работа или от децата на училище. 



Продукти:

за 2 порции

* 200 г черна леща Белуга
около 500 мл вода
*  500 г жълти и червени чери домати
* 100 г бейби спанак
* черен пипер
* хималайска сол
* студено пресован зехтин
* 2 с.л. белени конопени семена



Приготвяне:


1. Лещата се залива с водата и се оставя да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри до сваряването на лещата - около 20-30 минути. Зрънцата на тази леща, освен прекрасния ядков вкус, който имат, остават след варенето цели. Опитайте след около 20 минути, ако е необходимо добавете вода и се постарайте да не я варите повече от необходимото.

2.Докато лещата ври нарежете чери доматите на половинки.

3. След сваряването, отцедете през цедка останалата вода ( може да използвате в крем супа ). Докато е още топла посолете на вкус, поръсете черен пипер - най - добре прясно смлян. Добавете 2-3 с.л. зехтин. Разбъркайте. При опитването за сол и готовност ще забележите, че приятно ухае на маслини, това се дължи на добавянето на зехтина към топлата леща. Бихте могли вместо сол да сложите лъжица тапенаде ( маслинова паста ). Добавете чери доматите и разбъркайте.

4. Сервирайте в чинии с бейби спанак. Ако нямате, може да използвате същото количество магданоз. Отново ще бъде много вкусно.

8 коментара:

  1. Poland lentils!
    Black I haven't yet used, only red and green. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Red lentils cook very quickly. Love each lentils, but my favorite is the black and dark brown.

      Изтриване
  2. Много красиво ястие Бети.Чери доматчетата наистина дават много богата реколта - нямат обир.А тази леща е много вкусна, от нея стават и чудесни кълнове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и покълнала я обичам! Благодаря, Ели!

      Изтриване
  3. Не мога да се наситя на твоите красоти, Бети!
    Благородно завиждам за чери доматчетата (тук при нас за жалост доматите нямат онзи истински вкус), а салатата изглежда като нещо, което бих обикнала от първата хапка!
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс!
      Голяма радост са ми черитата.
      Радват ме повече от останалите домати и съжалявам, че нямам оранжерийка за да продължа да си събирам и зимата от тях :)

      Изтриване
  4. What a surprise to see Polish lentils on your blog. This world is really small. I would love such a salad for lunch.

    ОтговорИзтриване