Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи - Chocolate Cake with Pears, Raisins and Prunes







Случвало ли ви се е да искате да приготвите някаква торта с различни  съставки - блатове, кремове, да сьчетаете текстури, вкусове, аромати, цветове и всичко да се допълва, контрастира в перфектна хармония. Аз обичам да правя торти, макар че, все повече и повече у дома намаляваме захарта, някои по здравословни причини, други просто защото нямаме нужда от наситен сладък вкус. И разбира се всеки повод за торта е добре дошъл за осъществяването на една такава сладка мечта.
Първо мечтата е съвсем неопределена - знаете, че ще приготвите торта - налице е повода. Второ, искате да е специална, и тя малко по малко започва да се оформя в мислите ви с вкусове и визия, започвате да ги усещате  и да записвате, и да скицирате.






Някои от детайлите ви хрумват в процеса на приготвяне или в последния момент, други са резултат от щастливо стечение на обстоятелствата - намирането на шафранови минзухари при мен. Докато чакам тортата да се спои, прескочих до една гора за гъби....Гъби намерих, но не за тях ще разказвам днес. На хълма до гората намерих тези ароматни минзухари.  По много красив начин допълниха идеята за ароматната шафранова круша и добавиха нежност и свежест с лилавия си цвят.






Нямам представа защо почти всяка година на тази дата в ума ми са все някакви крушови фантазии, съчетани с шоколад. Миналогодишната не съм я показвала, някой ден, ще я видите и нея.


По- долу ще видите продуктите за блатовете и кремовете, с които направих тази толкова шоколадова и вкусна торта. Постарах се да напиша последователността за изпълнение, за да може, който иска да я приготви без затруднения.
Може да изглежда дълго и с много продукти, но когато се прочете всичко, се оформя целия  план за действие и никак не е сложно изпълнението.



За един блат  Devil's food cake, разделен на три платки.

Продукти:

Сухи:
* 340 г брашно
* 380 г кокосова захар
* 90 г какао
* 1 с.л. (равна) сода
* 1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол

Мокри:
* 360 мл прясно мляко
* 120 г стопено краве масло
* 1 ч.л. оцет
* 3 големи яйца
* 240 мл гореща вода
* 1 с.л. ванилов екстракт

Изпекох два блата , т.е. два пъти забърках тази смес. За изпичането използвах форма с диаметър 20 см и височина 10 см. Всеки от блатовете разделих на три равни. Изрязаната изпъкнала част от  горе се запазва за бонбони, кейк попс или добавка към сладолед, основа за сладоледена торта, трайфъл, ... Може да се замрази.

Готовата торта след сглобяването с кремовете се получи с височина 20 см.

Приготвяне:




1. Формата се намазва с масло и поръсва с брашно. Оставя се настрана.
2. Млякото се разбърква с оцета.
3. Фурната се загрява на 160 С .
4. Сухите съставки се пресяват, добавя се захарта. Разбърква се сместа.
5. В друга купа се смесват всички мокри съставки без горещата вода. Разбиват се за кратко.



6. Към сухите се добавят мокрите. Разбива се бавно, около 2 минути, докато сместа стане гладка и еднородна. Сместа е гъста, както се вижда на горната снимка.



















7. Към  готовата гъста смес добавете горещата вода, като разбиете добре.(Ако използвате кафе, разтворете го в горещата вода, непосредствено преди да я добавите.) Сместа става доста рядка, виждате по бъркалките няма нищо полепнало. Това не бива да ви притеснява.





8. Изсипете сместа във формата. Печете около 1 ч. и 30 минути. Обикновено, всичко което пека, поставям на първата степен/ниво ( от 3 въможни) във фурната. Най-горната степен/позиция използвам, когато гриловам нещо. Средната степен използвам най-рядко и най-много- долната степен/позиция. Купих си нова форма за блатове, почти двойно по-висока от всички, които имам. , за да изпичам наведнъж цялото тесто и после да разделям изпечения блат. Много съм доволна от новата си придобивка. Изпеченият блат е с гладки стени, не залепва, мога да пека втори път, без да измивам формата и не на последно място е лесното миене. Изпъкналото при печене калпаче е по-ниско и с тази висока форма е вече само едно, вместо две, заради разделянето на тестото за две изпичания. Установих, че блатовете се изпичат много по-добре и бухват повече, ако тавичката се постави на по-ниска позиция във фурната.



Поставете решетката най-долу, на пода фурната, обърната с изпъкналата част на горе и поставете тавата върху нея. След час и половина пробвайте с дървен шиш, като забиете в средата на блата. По него не бива да има залепнали никакви трохи.



Друг признак за готовност на блата е, ако леко се е отделил от стените на формата. Извадете от фурната и оставете за 20 - тина минути във формата. Извадете за окончателно охлаждане върху решетка.



9. Разделете на три или повече хоризонтални блата след пълното охлаждане.



Докато тортата се пече или предварително , например няколко часа пригответе шоколадовия ганаш за шоколадовия крем на тортата. Ще има достатъчно време да се стегне, докато блатовете се опекат и се охладят.

Шоколадов крем:

* 600 мл млечна сметана 30% масленост
* 600 г черен шоколад над 60% какао
* 2 ч.л. ванилов екстракт
* 100 г меко масло
* 1-2 с.л. меласа
* 15 броя сушени сливи, без костилки
* 100 г стафиди
* 3+3 с.л. уиски
* 100 г  счукани орехи



Приготвяне:

1. Начупете шоколада на дребни парчета, най-добре нарежете с ножа за хляб. Поставете в термоустойчива купа.
2. Загрейте сметаната до кипване. Изсипете върху шоколада. Оставете за 2-3 минути и започнете да бъркате със силиконова шпатула, докато сместа стане еднородна, без бучици, лъскава. Добавете уискито, разбъркайте добре и оставете да се охлади и сгъсти, за да разбием на пухкав крем. Това отнема около 3 часа
3. Когато е достатъчно охладен шоколадовия ганаш, при загребване от купата, не капе и образува връхче, започнете да разбивате, добавете маслото на няколко пъти при непрекъснато разбиване, после и меласата.
4. Към половината разбит крем добавете с разбъркване стафдите, нарязаните сушени сини сливи(на парченца колкото стафидите или по-малки) и орехите.
Останалия крем ще използваме за измазване на тортата.


Поширани круши:

* 0,12 г шафран
* 2 круши сорт Абат Фетел
* 1 ч.л. стевия
* сокът от 2 лимона
* 1/2 ч.л. куркума на прах
* вода, колкото да покрие крушите

Общо взето крушите се пошират сами и подготовката за тях е минимална. Веднъж направени могат да стоят, дори и ден, покрити с прозрачно фолио в хладилника. Изберете момента, когато да ги направите, може и докато се пекат блатовете.

Избираме малка тенджерка, която да побере двете круши. Аз украсих с едната, но за всеки случай, а и да има за всеки парченце круша, поширах две. Обелват се двете круши, поставят се в тенджерката с всички съставки, заливат се с вода, колкото да ги покрие. Довеждат се до завиране и огъня се намалява до слабо къкрене на степен 2 или 3. Единствено трябва да следим крушите да са покрити с течност. Целта е крушите да се оцветят и ароматизират в шафрановата вода. Трябва да останат твърди, в никакъв случай да се разваряват, затова готвим на слаб огън. След  известно време, например 20-30 минути проверяваме да не са омекнали. Когато са готови дръпваме от котлона и оставяме в ароматната течност.
Обикновено в рецептите за поширане се използва захарен сироп или вино със захар и подправки...Аз реших да направя без захар, използвах стевия. Получиха се добре, на всички им се харесаха и бяха добър свеж и ароматен контраст към наситения шоколадов вкус на тортата. А какъв аромат се носи от тенджерката... и после от крушата върху тортата - цветен, нежен, осезаем.
Куркумата добавих за по-наситен цвят. Тя не придаде нито вкус, нито аромат- усещах само завладяващия шафран. След като крушите достигнаха желания цвят ги извадих и оставих да се отцедят. От течността  отделих 150 мл за белия крем, а останалата изпих. Вкусно!

Бял крем с маскарпоне и круши


* 500 г маскарпоне
* 5 г агар агар
* чаша от 150 мл с лимонов крем
* сока от един- два лимона
* 3 големи, узрели, но твърди круши
* 150 мл от течността от пошираните круши
* 1 ч.л. ванилов екстракт

1. Смесваме агар агара с течността от пошираните круши и загряваме на котлона до завиране, бъркаме докато се сгъсти сместа. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлади до стайна температура.
2. Обелваме и нарязваме крушите на малки зарчета със страна около 5-6 мм. Заливаме с лимонов сок, за да не потъмнеят, а и да се овкусят.
3. Разбиваме маскарпонето, добавяме лимоновия крем, ванилията. Отново разбиваме. Добавяме охладения шафранов крем с агар, разбиваме. Накрая добавяме крушите. Останалия сок отделяме и използваме в салата или добавяме към водата си.
Белият крем е готов. Той се приготвя най-бързо и затова го оставям последен, и приготвям след като съм приключила с шоколадовия.




Сглобете тортата, като разпределите кремовете между блатовете. Аз разделих белия крем на две части. За удобство използвах регулиращи рингове. Приберете в хладилника за 10-12 часа. На другия ден измажете с шоколадовия крем, който отделихме. Трябва да постои на стайна температура около час. Измазаната торта се връща в хладирника, докато стопим шоколада за глазурата.

Глазура:

* 200 г черен шоколад с над 60% какао
* 2 с.л. олио

150 г от шоколада се начупва или нарязва и се поставя в топлоустойчива купа. Тази купа се поставя на водна баня. Водата се загрява и щоколадът се разтопява. Дръпва се от огъня, добавят се останалите 50 г настърган шоколад, разбърква се докато се стопи. Накрая се добавя олиото и отново се разбърква добре. С лъжичка капваме върху крушата. Шоколадовата декорация е приготвена с по 2 лъжички от течния шоколад, разнесен върху найлонче за опаковане с балончета (предварително полято със спирт и изсушено) . Поставяме за минути във фризера. Изливаме останалата част най-отгоре в центъра на тортата и с шпатула разнасяме към периферията. Когато глазурата започне да се втвърдява бодваме декорацията и крушата, в която сме боднали клечка за зъби или дървен шиш.
Аз декорирах и с шафранови минзухари, които набрах от един хълм до гората, в която ходихме за гъби.




По някое време, докато снимах, се появиха едни слънчогледи, които "трябваше" да влязат в кадър, тъй като били  слънчеви като крушите :) ...

Рязането на тортата става с остър нож, потапян в гореща вода и подсушаван преди всеки разрез. Тортата е най-вкусна след кратък престой на стайна температура.


                   
Хубава есен ви пожелавам!

На най-специалния рожденик у дома - моят съпруг, пожелавам от сърце здраве и сбъднати мечти!

Коментари

  1. It looks delicious and so tasty!
    xx

    http://www.mybeautrip.com

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, каква находка само, Бети!
    И тортата е фантастична!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много им се зарадвах на минзухарите...
      Благодаря, Илианка!

      Изтриване
  3. Хе-хе, тефтерът ти изглежда досущ като моя - рецепти, рисунки, схеми и куп чакащи идеи за реализация. :)
    Тортата е вълшебно красива, Бети, а вкусът обещаващо богат и дълбок!
    Само добро да среща насреща си, виновникът за твоето вдъхновение, мила! Жив и здрав да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря сърдечно за хубавите думи и пожелания!
      Тефтерите, не мога без тях,...дали ще вписвам нещо ново, докато го приготвям или просто ще скицирам хрумка... Натрупала съм ги доста на брой :)

      Изтриване
  4. Bety, this cake looks simply amazing! I love all the ingredients you put in there. Your pictures are so lovely that they should be in a magazine. And the purple flowers are soft and so pretty. I wish I had a piece of this cake to go with my coffee right now. You are truly an outstanding Baker, Bety.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. It was really delicious cake! I'm glad you like it! Thank you for your kind words!

      Изтриване
  5. Жив и здрав да ви е рожденика, Бети!
    Разкошна торта на вид и вкус си сътворила за празника!
    Поздравления и топли есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря, за хубавите думи! Радвам се, че ти харесва тортата!

      Изтриване
  6. С тази торта си постигнала всичко...На 100% различност!На 100% уникалнна визия!На 100% прекрасно съчетани вкусове!Поздравления,Bet!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, сърдечно, Миленка! Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  7. О, Бети! Моята художничка! Фантастична приказка си направила отново! Страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, аз с малко закъснение виждам последното творение.... Златни ръце имаш!
    Невероятна торта, а съм сигурна, че и на вкус е такава!
    Усмивки и спорен ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Е-ха, много оригинална визия!

    ОтговорИзтриване
  10. Nice post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, ще се повторя сигурно, но ти си истински творец!
    Честно казано бях зажадняла за истинска твоя калорична и нездравословна рецепта:)) Тази ме удовлетвори отвсякъде - прекрасна.
    Ще попитам, като абсолютен лаик - чувала съм, че лилавият минзухар е силно отровен, а при теб виждам, че е използван директно за украса на тортата?
    Иначе стои фантастично!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, направих, каквото можах да намаля вредностите :). Радвам се, че ти харесва, Веси!
      Верятно си чела за мразовеца - всичките му части са отровни. Всъщност и с тичинките на шафрана не бива да се прекалява. Както и с всяко друго нещо - важна е мярката.

      Изтриване
    2. Бети, извини ме, захласната по тортата, съм пропуснала да честитя рожденика - нека ти е жив и здрав, да ти бъде опора и щастие!

      Изтриване
    3. Благодаря ти, много си мила!

      Изтриване
  12. Wonderful * - * I'm a your new GFC follower # 972 ♥

    http://teresaemme.blogspot.it/

    ОтговорИзтриване
  13. Zdraveite, tortata vi e prevazhodno krasiva, a sigurno I ne po-malko vkusna! Bih iskala I az da se probvam da ja napravja za rojdenja den na sapruga mi. Bihte li mi kazali kakvo to4no imate predvid pod "limonov krem"? Za njakakuv vid gotov krem li stava vapros? Blagodarja vi!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Биляна! Забравила съм да сложа линк, сега поставих. Като кликнеш на думите лимонов крем, ще отвориш рецепта за торта, в която има рецепта на лимоновия крем, който е популярен и като Lemon curd. Ако не живеете в България може и да го откриете готов в магазинната мрежа. Приготвя се бързо и аз предпочитам домашния. Може да се замразява, в случая, в тази торта съм използвала точно замразен, оставен да се размрази в хладилник.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  14. Здравейте, ще приготвям тортата за рождения ден на моя приятел, намирам я за уникална. Всички продукти вече са на лице, остана само да си набавя форма, в която да изпека блатовете.Бихте ли ми казали от къде е вашата, смятам че е много практична?Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От "Сладката къща"

      Изтриване
    2. http://sladkatakushta.com/formi-za-keksove-bonboni-sladki/tavi-za-pechene/aluminieva-tava-za-pechene-diamet-r-20sm-visochina-10-sm.html

      Изтриване
  15. Здравейте Бети
    Възхищавам се на всичко което ни предлагате във блога и доста неща съм опитвала вкуса винаги е фантастичен
    Имам няколко въпроса мога ли да заменя кокосовата захар със обикновенна и дали този блат е сочен или трябва да се навлажни
    Благодаря предварително ❣

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте Бети
    Тортата изглежда доста изкушаваща и реших да я направя
    Но искам да попитам
    Можели да заместя кокосовата захар с обикновенна и дали блата е сочен, тоест имам предвид трябва ли да напоя или той е достатъчно влажен и направо да сглобявам ...Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може да замените кокосовата с бяла захар. Кокосовата придава освен сладост и фин аромат на карамел, което е бонус към цялостния вкус.
      За мен е достатъчнон влажен блата, особено след като тортата престои сглобена един ден и се разреже след 24 часа поне. Но всеки има различен критерий за сочност на торта. Ние не обичаме течащи от сироп торти. Може да прецените след като опечете блатовете, ако се наложи да изравните горната част, може да опитате блата. Вземете под внимание това, че единият крем е маскарпоне и той също ще овлажни малко блата.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни