Веган лимецов пай с праз, орехи и мащерка - Einkorn, Buckwheat Vegan Mini Pie with Leek and Thyme Filling




Вчера , обещах, че днешното меню ще е зелено. Студеният вятър (никога не съм подготвена достатъчно за него) , подгонил листата на дърветата,  сменящ посоката на дъждовните капки и като цяло правещ света извън дома крайно неприветлив, ме накара да поискам нещо топло, ароматно и хрупкаво. Разбира се занимавах се със зелениите, които събрах вчера и скоро ще покажа какво приготвих. Днес ще споделя лимецовите пайчета, приготвени само с растителни съставки. Този път приготвих хрупкавата част с олио, друг път съм приготвяла с кокосово олио или масло и очаквано се получи с по-твърда и не трошлива текстура, с кокосовите продукти коричката е по-деликатна и нежна, по-топяща се в устата, наподобяваща тесто с краве масло. Това, че кората е по-твърда не я прави по-малко вкусна. Това тесто си има и добрите страни. Подходящо е за пренасяне, не се овлажнява от плънката, остава хрупкаво и ден след печенето с плънка. Може и повече вероятно. Добра възможност за веган тесто за пай или тарт, ако ни липсва у дома кокосово масло или олио.


От пропорциите по-долу направих 4 пая. Два по-дълбоки/високи , изпекох във форми за суфле и два ниски във форми за тарталети. С останалото тесто направих няколко листа.






Продукти:

Хрупкава коричка:

* 130 г пълнозърнесто брашно от лимец
* 80 г брашно от елда
* 1/2 ч.л хималайска сол
* 60 мл. олио
* около 50 - 60 мл студена вода

Плънка:

* 600 г праз - около 3 солидни стръка
* 3-4 с.л. олио
* 1 скилидка чесън
* хималайска или морска сол
* щипка смляно индийско орехче
* едро смлян черен пипер
* мащерка
* 60- 100 г орехи, смлени


За поднасяне - печено на тиган тофу или козе сирене, ако не сте веган.






Приготвяне:

1. От продуктите за хрупкавата коричка се замесва тестото. Отначало брашното се разбърква с олиото и после се добавя водата, като сместа се обединява в тесто. Оставя се да престои докато приготвите плънката.
2. Празът се нарязва на тънки кръгчета. Чесънът  се накълцва. Олиото се загрява и в него се задушават праза и чесъна. Бърка се често. Когато напълно омекне  празът се добавя сол, черен пипер и листенца мащерка , орехи и индийско орехче.
3. Загрейте фурната на 200 С.
4.Топката се  разточва на тънка около 5 мм кора и с нея се покрива дъното на формички. От останалото тесто се разточват капачета за пайовете. Разточете по-големи кръгове от диаметъра на формите. Поставете върху пълните форми и с точилката притиснете равномерно отгоре.
5. Надупчете с вилица дъното на формите и напълнете с плънката. Покрийте с капачетата както написах по-горе.
6. Надупчете отгоре с клечка за зъби. Печете 25-30 минути.
7. Докато се пекат може да приготвите тофуто или козето сирене. Нарежете на кубчета и опечете в загрят тиган без мазнина.




Поднесете топли или студени.

Коментари

  1. Fantastyczny pomysł na jesienny wypiek! Szczególnie podobają mi się te powykrawane foremką listki.... Muszę i Ja coś takiego wykombinować, bo wygląda to obłędnie!
    Serdeczności ślę! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    чудесни веган изкушения - тофуто, както и пайчетата с праз и мащерка са впечатляващи и много вкусни.Ще ги изпробвам и аз в това студено и дъждовно време - подходяща топла и вкусна храна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Bety, you certainly have a way to take pictures that makes your food look so appealing. This looks Yummy. :)

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, the way is simple - just shoot delicious food!
      Thank you, dear Sheri!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни