Кюфтета от киноа и моркови с пушен доматен сос - Vegan Quinoa and Carrots Balls with Smoked Tomato Sauce



Идея как да използвате остатъка  от морковите след като си направите сок. И как да приготвите доматен сос с пушен вкус. Няма да се спирам на ползите от морковения сок, най-малкото всички знаем за съдържанието на бета-каротин, източник на вит. А. В интернет има достатъчно информация, за невероятните ползи от морковения сок - за здравето и красотата ни. Ако вече си приготвяте често или ще започнете сега, което горещо ви съветвам, ще ви остава сухата целулозна маса, пълна с фибри. Не обичам да хвърлям храна и винаги намирам приложение  на този остатък. Влагам в супи, сосове, дипове, салати, сладкиши,... Ако нямам възможност да приготвя веднага, прибирам в пликче във фризера или в краен случай нося в градината, където правя компост.



Днешната рецепта е точно с такъв остатък. Кюфтенца с киноа, които много си подхождат с доматения пушен сос, който приготвих . Може да оформите според случая и настроението като нормални кюфтета, или топчета. Приготвих във фурната.



Подходящи и за парти хапки.



Продукти:

за кюфтетата/ топчетата

* 200 г суха киноа ( 1 чаша с вместимост  300 мл )
* 1 1/2 чаша суха морковена маса, след изтискване на сок
* 1 жълт лук
* 1 червен пипер
* 1 1/2 ч.л. кимион
* 1 ч.л. или 1 1/2 ч.л. лют кайенски пипер KOTANYI
* 1 1/2 ч.л. хималайска сол
* 1 ч.л. едро смлян черен пипер
* 1 с.л. суха мащерка или чубрица или 1/2 -1 връзка ситно нарязан магданоз
* олио за намазване




Киноата се поставя в тенджера и се залива с 3 1/2 ч.ч. вода (отмерена със същата чаша, с която е отмерена киноата). Оставя се да заври и котлонът се намалява, така, че сместа да къкри. Киноата трябва да поеме цялата течност и да се свари. След като в тенджерата вече няма вода се подправя със солта и черния пипер. Добавят се морковите, ситно нарязаните пипер и лук и останалите подправки. Разбърква се добре с вилица. След като сместа се охлади, включете фурната на 230 С с обдухване и  с навлажнени ръце се оформете кюфтенца. Наредете в тава, покрита с хартия. Налага се често да навлажнявате ръцете си, но така кюфтенцата стават гладки. С четка, която потапяте в олио намажете всяко кюфтенце.



Печете докато се зачервят апетитно. Ние ги обичаме хрупкави отвън и пека до леко покафеняване по краищата.

Докато кюфтетата се пекат пригответе соса.




Пушен доматен сос

* сушени или полусушени домати в зехтин
* 1 1/2 ч.л. пушен червен пипер КОТАNYI
* 1/2 ч.л. лют кайенски пипер КОТАNY
* 2 ч.л. ябълков оцет
* 1 ч.л. малцов оцет
* 2 ч.л. гъст мармалад от сливи без захар
* 50-60 мл зехтин от доматите
* скилидка чесън или по-малко, може да замените с чесън на прах





Всички съставки се пасират до гладко пюре. Опитва се и се коригира на вкус. Сол не се добавя, тъй като в доматите има.




Колкото пъти съм ги приготвяла винаги съм използвала точно такива моркови и не бих могла да кажа дали ще се получи, ако използвате настъргани моркови. Че ще се получи е ясно, но вероятно ще е необходимо да използвате нещо за уплътняване на консистенцията или просто да изстискате добре с ръце сока.

Вероятно ви направи впечатление на снимките пликчетата на пиперите КОТАNY, които съм използвала. С тази рецепта участвах в кулинарен конкурс на фирмата КОТАNY, която празнува 135 -ия си рожден ден. Харесвам техните продукти и ги използвам редовно. Можех да поставя тук снимки, без пликчетата. Оставих ги за да ги намират по-лесно в магазина, хората, които не знаят за пушения пипер (скоро говорихме с колеги, и не бяха чували).
КОТАNY са една от първите фирми, които предлагаха на пазара шафранови тичинки (може да видите какъв крем за торта приготвих)  с отлично качество.



Коментари

  1. Бети,
    чудесна идея за използване на баластът от правенето на морковен сок.Аз също използвам баласт от зеленчуци или плодове.Така когато правих ябълков сок баластът, който остана го залях с вода и получих хубав ябълков оцет.Много е хубав пушеният пипер, чудесен аромат придава.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, Ели - нищо не се хвърля! :) Моята история с оцета е в драстично големи количества :)

      Изтриване
  2. Посещението в блога ти винаги оставя в мен едно прекрасно чувство на уют, вкус и красота. Благодаря за поредната доза споделено удоволствие, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, мила Кате за милите ти думи и усмивки!

      Изтриване
  3. Bety, these carrot balls look delicious. The dipping sauce really adds something extra too. This would make a great dish for holiday parties. I hope you have a wonderful Christmas season.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни