събота, 30 януари 2016 г.

Салата от лилаво брюкселско зеле, нар и касис - Raw purple Brussels sprouts salad with pomegranate and black currant





Ние, имам предвид семейството ми сме от хората, които не можем без свежа салата и през зимата. Единствените туршии са кисело зеле, някакви мариновановани гъби, краставички и пукани люти чушки. И ако първите три изброени се появяват на масата от време на време, лютите чушки са ежедневни  придружители на супите и ястията. Салатата обаче е винаги свежа- изобилието е голямо -  цвекло >>, моркови>>, целина, която обожавам в комбинация с ябълка>>, ряпа по най-семплия начини>> и с малко повече усилия тук >>, алабаш, рукола>>,  цитруси, лук>>, земна ябълка, изкушавам се от спанака>>, зеле - в каквито разновидности се предлага на пазара. Днес  видях тези симпатични лилави брюкселски зелчета и реших да ги пробвам сурови и защо не, вече опитах цветните мини зелчета >>  пробвала съм и много често хапваме сурови карфиол и броколи.Ето каква салата направих днес от малките лилави брюкселчета, към които добавих зърна от нар, малко замразен касис, зехтин и лимонов сок. Поръсих с белени семена от диня. Вкусно и свежо :) Опитайте и вие.



Продукти:

* 200 г лилаво брюкселско зеле
* 1 нар - семената
* шепа замразен касис
* сок от лимон
* зехтин екстра върджин
* 2-3 с.л. белени семена от диня
* по желание меласа от нар или редуциран балсамов оцет




Приготвяне:

1. Изрежете всяко зелче в основата и отстранете външните 2-3 листа. Измийте обилно с вода.




2. Над купа отделете колкото е възможно повече листенца, останалата част нарежете на две три парченца. Това е пипкавата част, но пък е толкова приятно да отгръщате тези малки лилаво-зелени листенца...


3. Поръсете със зехтин, лимонов сок и разбъркайте няколко пъти. Опитайте. Поръсете семената от нар .



4. Разпределете в чиниите за  сервиране. Разпределете касиса и семената от диня.


Насладете се.



Аз отново бях приготвила фалафели >>  и хапнахме с тази салата. Подхождаха си добре.



сряда, 27 януари 2016 г.

Фалафели с кашу таханов сос - без глутен, веган - Falafel with Cashew Tahini Sauce gluten-free, vegan


Ако се чудите какво правя с нахута, чиято вода от варенето използвам, фалафелите са едно от вкусните неща, които обичаме. От всичко, което приготвям с нахут, най-бързото е хумус или да съчетая зърната в салата , плънка на сарми, или  някакво ястие. Фалафелите не са сред най-бързите за приготвяне, но са много вкусни и заслужават да отделим време.


Продукти:


Фалафели:

* 400 г сварен нахут( водата запазваме за разбиване  и приготвяне например на  веган целувки или кокосови сладки
* 220 г сварена елда( 50 г суха, покрива се с вода около 250 мл и се сварява на тих огън за около 20 минути)
* 4 скилидки чесън
* 1 глава лук ( около 100 г)
* 10-15 стръка магданоз
* 3-4 с.л. тахан от кашу
* 3 с.л. лимонов сок
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. чили
* 5 с.л. тиквено семе
* 3 с.л. слънчогледово семе
* 50-60 г овесени ядки ( проверете дали са безглутенови)
*  1 ч.л. ленено брашно, размито с 3 с.л. вода- по желание

за овалване: семена от сусам, нигела, мак, айован.


за  сос:

* 3 с.л. тахан от кашу
* 5-6 с.л. зехтин
* 2-3 с.л. лимонов сок
* 1/4 ч.л. хималайска сол
* по желание 1 пасирана скилидка чесън



Приготвяне:

1.Поставете в блендер лукът, нарязан грубо, магданозът- нарежете/блендирайте. Добавете сварената елда, нахута,,семената от тиква и слънчоглед тахана, солта, чилито, тахана, отново блендирайте за кратко, като сваляте от стените несмлените части. Целта е да се получи подходяща смес за фалафели, а не твърда гладка. Извадете сместа в купа, добавете овесените ядки, , кимиона, лененото брашно. Омесете и с влажни ръце оформете еднакви топчета.

2. Включете фурната на 220 С. Застелете тава с хартия за печене.

3.Оваляйте фалафелите в смес от семена - сусам, нигеа, мак, айован. Наредете в тавата. Напръскайте с олио. Печете около 15-20 минути или до желана хрупкавост.




4.Пригответе соса. В малка купа разбъркайте с лъжица всички съставки. Според гъстотата на соса, който желаете добавете или намалете количеството на зехтина. Добавете или намалете лимонов сок и сол на вкус.

5. Сервирайте с бейби спанак, белени семена от пъпеш и диня, парченца лайм и сос с тахан от кашу.



Айован и белени семки от пъпеш и диня може да откриете в индийски магазин. Айованът е растение от сем. Сенникоцветни. От това семейство познаваме -кориандър, кимион, копър, морков, резене, ким, анасон, магданоз, пащърнак, целина  и още много други. Семената приличат на тези на кимиона. Имат остър пикантен вкус и аромат. Съдържат тимол. Съчетава се добре с кимион, тамаринд, мента, черен и сладък червен  пипер, нигела, риган, босилек. Използвам семената освен като подправка и за чай. Имат антисептично действие, помагат при колики, газове,  спомагат доброто храносмилане. Облекчава усещането на гадене, успокоява лигавицата на стомаха.







сряда, 20 януари 2016 г.

Веган целувки с нахутена вода (aquafaba) - Vegan kisses with chickpea water (aquafaba)


Обещах, че продължавам да експериментирам с необичайното свойство на нахутената вода, да се разбива като яйчен белтък. В тези кокосови сладки, разбиването беше успешно, но поради голямото количество кокосови стърготини (биха компенсирали неуспешно разбиване), а също и намаленото количество захар. Та, в тези сладки не можах да усетя  дали нахутеният сняг е стабилен при печене, на каква температура, колко време, запазва ли форма и след изпичането...много въпроси, на които исках отговор и можех да получа, само ако пробвам. Приготвих целувки. Записвах, измервах, снимах... Направих и постъпкови снимки, за съжаление отново късно през нощта, снимах с мобилния и снимките на двата етапа - мека пяна и връхчета след добавянето на захарта не са толкова добри, че да ги публикувам, но снимката след добавянето на лимонтузуто е сравнително ясна и ще я видите по-долу. Е, получиха се страхотни целувки,  извадих от фурната точно такива, каквито сложих, лесно се отделиха и имам още от тях, не са омекнали, стоят хрупкави. Готови за по-нататъшни подвизи - слепване, украсяване на кремове или каквото ви хрумне.



Ще посоча продуктите в обеми и в грамове. Възможно е при вас количеството налична вода да е различно, аз имах 180 мл и сложих същото количество захар, измерих я  и в грамове за повече прецизност.Ако нямате везна,  и мерите в чаши, използвайте или две еднакви или последователно една и съща, за да измерите еднакви обеми нахутена вода и захар. Ако вашата  нахутена вода е 150 мл например, в същата чаша,  същия обем измерете и захарта. Ако нямате ситна захар, не заменяйте с пудра, а с обикновена кристална.

Продукти:

* 180 мл  нахутена вода (aquafaba) този път използвах от консерва - буркан от 540 г

* 160 г фина захар (бежово- кафевите опаковки на Захира)

*1/4 ч.л. лимонтузу

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 100 С с обдухване.
2. Застелете тава с хартия за печене.
3. Поставете прецедената нахутена вода в чиста купа. Аз извадих от хладилника. Разбийте на висока скорост до многократно увеличаване на обема и мека пяна. На мен ми отне 3 минути.
4. Започнете да добавяте захарта, при непрекъснато разбиване. Продължете да разбивате до лъскави твърди върхове. Още 3 минути.
5. Добавете лимонтозуто и разбийте още 1 минута. Не е за вярване, но имах пред очите си истински гъст, твърд и лъскав сняг, по нищо неразличим от белтъчния. На снимката по-долу се вижда колко твърд и лъскав сняг се е получил.



6. Шприцовайте в тавата, не е необходимо твърде голямо разстояние. Оказа се че не съм снимала тези малките шприцовани, само тавата, след като ги извадих- за нагледност на гладкото и безпроблемно отделяне от хартията.


7. Печете 2 ч. - 2ч.30 мин.След 2 часа извадете тавата за около минута , най-много две навън. Опитайте да извадите една целувка внимателно от тавата. И вижте вътре дали е изпечена. 

Тази стъпка с изваждането е необходима, тъй като във фурната, още горещите целувки са меки и не може да се прецени реално дали имат нужда от още печене. След охлаждането целувките се отделят лесно от хартията и са напълно сухи отвътре.


Важно:
Преди да заредите следващата тава с целувки, разбийте за минута отново сместа. Тя леко е спаднала, но възвръща гъстотата, лъскавината и стабилноста си. Ако имате смес в шприца, върнете я в купата и съшо разбийте. Напълнете отново и шприцовайте. Ако пропуснете да разбиете, ще видите че втората партида целувки ще бъдат отпуснати, няма да имат отчетлив релеф и ще бъдат с пореста повърхност





От трите тави, които изпекох нямаше нито една напукана или препечена целувка.

Всички целувки се отлепиха от хартията лесно, без откъснати парченца от тях и бяха запазили формата си .

Относно вкуса или по-точно имат ли вкус на нахут- не нямат, опитаха ги хора, които не знаеха, че не съм използвала яйчен белтък.




Ще продължа да екпериментирам с тази чудна вода. 

понеделник, 18 януари 2016 г.

Кокосови сладки с нахутена вода - Coconut sweets with Aquafaba



Преди месеци обществото на веганите беше развълнувано от брилянтната идея на двама френски господа за използването на водата от варенето на нахут,която обикновено отцеждаме в мивката. Първоначално разбитата пяна е използвана в шоколадови мусове и кремове, Оказва се, че пяната е устойчива и при топлинна обработка. От тогава хората  експериментират и използват идеята за приготвянето на какво ли не. Това логично, просто, и както казах брилянтно откритие отваря цял един свят от нови възможности за хората, които са избрали да са веган. И да не сте вегани, а само да постите или обичате експериментите, като мен може да опитате. Сега ще споделя моя експеримент, за съжаление без много снимки и липсващи постъпкови. Обещавам следващия път ще се постарая повече. Дотогава може би вие също ще експериментирате. Ще се радвам да споделите. 
 Ако сте любители на хумус  и имате подръка буркан със сварен нахут или често варите нахут и се се случило да го съхраните с водата в хладилника за ден или два, сте забелязали, че водата, в която е врял е гелообразна. Сигурно ви е ясно, че това са растителни протеини. Невероятно звучи, че тази вода може да се разбие на пяна, като яйчните белтъци. Откакто съм прочела за това все се каня да опитам. Отлагането се дължеше на това, че винаги варя нахута у дома и не ползвам консерви, а от прочетеното бях останала с впечатление, че е добре да се използва водата от консерва, като достатъчно концентрирана, т.е. с достатъчно съдържание на белтъчини. Наскоро взех буркан, но преди да се усетя приготвих хумус, като използвах и течността в буркана. Все пак видях как е на вид и гъстота. Скоро пак правих хумус и този път оставих част от нахута в тенджерата и оставих в хладилника за другия ден. Момента за моя експеримент дойде, казах си, какво толкова, най-много да хвърля малко захар, в случай че не се получи. Беше вече полунощ и решението какво точно ще правя оставих за след разбиването. Не извадих други продукти.  Подходих, както към яйчни белтъци. Разбих с миксер на висока скорост. Образуването на мека пяна, нарастването на обема, беше аналогично на разбит белтък. Освен това нямаше никаква бобена миризма. Добавих малко по малко захарта и лимоновия сок, по същия начин както при белтъците. Получи се хубав твърд сняг. Можеше и по-твърд, ако добавя още захар, но на мен не ми трябваше толкова твърда пяна - имам странно усещане като слагам захар, все ми се струва, че слагам много, че нещото, което правя може и с по-малко захар. В много рецепти успешно намалявам, заменям, използвам кафява, кокосова, стевия, меласа, или някакви плодове. Намалила съм бялата рафинирана захар до минимум. Да се върнем на рецептата. В момента, в който нахутения сняг/пяна се случи реших да приготвя едни кокосови сладки, които приготвям няколко пъти в годината, но тази Коледа не успях. Продуктите за вадене, а после прибиране, миене са минимални. Въпреки, че съм нощна птица,(но обичам и рано да ставам,, за да не губя половин ден ) и въпреки успешното разбиване на този необичаен продукт, вече сериозно ми се спеше  и реших, че мога да ги сложа във фурната на 60 С и да ги извадя сутринта, на практика да ги изсуша, вместо да ги пека. Ето го резултата. 


Продукти:

* 250 мл нахутена вода - aquafaba
* 150 г светло кафява захар
* 1 ч.л. лимонов сок
* 350-400 г кокосови стърготини
* 5-6 капки био портокалова есенция ( досега съм ползвала успешно кората на един портокал)
* около 30 орехови половинки или според броя на сладките ( аз имах накиснати и използвах тях)


Приготвяне:

1.Нахутената вода се разбива докато увеличи многократно обема си и се получи бяла пяна с меки върхове.
2. На порции се прибавя захарта и лимоновия сок и разбиването продължава докато се получи  смес с твърди връхчета.
3.Към разбитата смес се прибавят есенцията или портокаловата кора и на части кокосовите стърготини. Разбърква се с шпатула.
Тавата се покрива с хартия за печене. С помощта най-малкия размер лъжица за сладолед или за още по-малки сладки се използват  две лъжички. На всяка сладка се поставя по 1 орехова половинка . Както вече казах, аз суших сладките на 60 С 6 часа. Съхраняват се в кутия. Аз имах 5-6 дена от тях. Никой от хората, които опитаха нямаха никакво подозрение, че са с нахутена вода.



На вкус са с хрупкава повърхност и с мека, леко дъвчаща текстура, нормално сладки, можеше и една идея по-малко. Орехите, които ми хрумна да сложа отгоре също допринасят за хубавия вкус. 





петък, 15 януари 2016 г.

Топла салата с нахут, цветно зеле, кестени, стафиди и бадеми - Warm Flower Sprout salad with chestnuts, almonds and sultanas



Обичам да изпробвам нови вкусове. Днес ще споделя какво ново опитах тези дни. Не бях виждала досега цветно зеле (  Flower Sprout ). Още щом видях тези симпатични къдрави зелчици ги свързах с брюкселкото зеле . Оказа се, че растението е ново. И ако за грейпфрута се предполага, че се е появил от естественото кръстосване на помело и портокал, то цветното зеле е  кръстоска на кейл и брюкселско зеле и е  резултат от 15 годишния упорит труд на Британската камара за семена. Вдъхновени от идеята за зеленчук, подобен на брюкселското зеле (Brussels sprout), но с по-фин вкус и по-добро на вид, с използване на традиционни техники за отглеждане са създали новото растение - Flower Sprout


Новите симпатични зелчици с малки къдрави листенца с лилави жилки са не само красиви, но и полезни. В сравнение с брюкселското зеле съдържат 2 пъти повече витамин В6, витамин Е и  витамин С. 


Листенцата са вкусни и сурови,  по-крехки от кейл и с едва доловим мирис на зеле, дори и при попарване.  Мисля, че всяка рецепта за брюкселско зеле ще работи и за новите цветни зелчета. Докато се прибирах, нямах много време за мислене и реших да ги приготвя по подобен начин на приготвяне на брюкселко зеле. Тъй като мислих да обядвам, приготвих топла салата, като използвах налични продукти. Вече имам други планове и се надявам появата на тези красиви малки зелчета да е постоянна. Също и да се появят на пазара семена за да можем да отглеждаме, както брюкселкото зеле. Отглеждала съм брюкселско зеле- страхотно е да си откъснеш от стъблото няколко зелчета, след няколко дена още и да ги имаш на разположение пресни :)



Продукти:
за 2 порции

* 200 г цветни зелчета (Flower Sprout)
* шепа бейби листа кейл
* няколко кестена
* купичка сварен нахут около 200 г
* шепа стафиди
* няколко сушени сливи
* сок от половин портокал
* шепа бадеми или орехи, лешници
* 2 скилидки чесън
* морска сол Fleur de sel
* зехтин
* черен пипер - прясно смлян
* лимонов сок
* редуцирано балсамико или редукция от дренки по желание





Приготвяне:

1.Накиснете стафидите с портокаловия сок.
2. Сварете кестените за 15-20 минути, като предварително направите разрез, за по-лесно обелване. През това време подгответе останалите продукти.
3. Почистете малките зелки от крайните листа, ако е необходимо, подрежете пънчетата. Измийте под течаща вода. Оставете настрана. Измийте листата от кейл и поставете върху кърпа да се отцедят. Накълцайте или смачкайте чесъна. Поставете да заври вода в тенджера за да бланширате цветното зеле. Обелете кестените.
4..Загрейте тиган с дебело дъно и сложете бадемите. Раздрусвайте тигана често или бъркайте с дървена лъжица. Необходимо е леко да се загреят за да отпуснат аромат. Най-здравословни ще са, ако предварително са накиснати. (Обикновено имам, за приготвяне на мляко. ) Не ги печете или пържете за да не унищожите активните им съставки. Извадете и дръжте в купичка близко до печката.
5. В същия тиган сложете лъжица олио и ситно скълцания или смачкан чесън. Не допускайте да покафенее. Добавете сварения нахут и разбъркайте. Гответе на умерена температура 3-4 минути. Добавете стафидите и нарязаните сливи. Разбъркайте още 2-3 минути.
6. Подсолете врящата вода и пуснете за 2 минути зелчетата. Отцедете веднага. 
7.Поставете отцедените зелчета в купа. Добавете в купата кестените, листата бейби кейл, нахута със стафидите, бадемите Посолете, поръсете с лимонов сок, зехтин,  прясно смлян черен пипер.Разбъркайте, опитайте и добавете още на вкус, ако е необходимо. 
8. Разпределете в затоплени купи и поръсете с балсамико или редукция.







Публикацията не е рекламна. В случай, че този зеленчук ви е заинтригувал, купих от Била. Надявам се скоро да намеря отново.