понеделник, 22 февруари 2016 г.

Масло от авокадо - Avocado Butter


Предполагам, че голяма част от вас, са се интересували за качествата на авокадото. Някъде прочетох, че е топ продукта за 2015. Не мисля, че е заради едната мода, а защото повече хора се интересуват от храната си и авокадото наистина има много приложения с неутралния си вкус, копринена текстура, и хранителни съставки.За мен, срещата ми преди години с него, когато се появи на пазара, е любов от пръв поглед, всъщност първа хапка. Радвам се, че повече хора го откриват за себе си.


 Обичам и масло и също използвам в готвенето, особено в приготвянето на сладкиши. Какво е попара без масло? Или филийка? Или масленки и всички разновидности, които  обичаме, тарти, пайове, тарталети, сладкарски кремове...печен картоф с бучица масло, да изброявам ли всички вкусни неща.... Но, както добре познаваме вкусът му, така и добре знаем за холестерола, и за калориите...Много хора са се отказали да го използват по здравословни причини, защото нещата са стигнали дотам, че колкото и да го обичат е жизнено важно да не го използват.  И ако има здравословна алтернатива - например с какво да намажем филийка, и тази възможност  е вкусна, защо да не се възползваме?  Направих възможно най-лесното масло за мазане, може и на филийка. 


Да намажем с нещо филийка е като че ли заложено в нас и свързваме с нещо фино, топящо се в устата, подобряващо и обогатяващо вкуса. В такива моменти малко от нас мислят дали и колко е здравословно и какво внасяме в организма си. Нещо полезно ли е или е за да погалим вкусовите си рецептори.  В това масло не съм слагала аромати-някакви билки и подправки, в случая крекерите са достатъчно овкусени и пиканти. Според това, какво ще намазвате или към какво ще сервирате може да се добавят различни, според вашия вкус аромати . Добавих само лимонов сок, за да не потъмнее авокадото, и съвсем малко сол. Нарекох го масло, за да насоча мисълта към сравняването с кравето масло. Не съм използвала авокадо в печене, дори за вегански печива, защото го предпочитам сурово. Естествено трайността му не може да се сравни с тази на кравето масло. Но пък винаги го имаме прясно- отваряте едно авокадо, пасирате с лимонов сок и ето ви маслото. Опитайте поне веднъж.



Продукти :

* 2 бр авокадо- узряло***
* 1 с.л. прясно изтискан сок от лимон
* 1/8 ч.л. хималайска сол

Разрежете авокадото на половина. С лъжица издълбайте меката част. Поставете всичко в блендера и пасирайте. Спрете за малко, за да оберете от стените. Пасирайте до гладко. Може да направите и с инструмента за пюриране на картофи. С пасатор или блендер става идеално гладко и копринено.

Съхранявайте до 2 дни, добри покрито в хладилника. Благодарение на лимоновия сок не потъмнява.
Може да намажете на филийка, на бисквита, на мъфин, да разбъркате печени картофи, да добавите към супа, да заместите част от зехтина в хумус. Може да видите моят зелен хумус тук.

Ние хапнахме със слънчогледови поници и още малко едро смляно чили.

Рецептата за крекерите тук.




*** Как да изберем зряло авокадо?  Както избираме праскови. Аз така разбирам, че авокадото е узряло. Така проверявам авокадото, което вече съм купила. Не стискам и не опипвам десетки плодове в магазина, за да не ги повредя. Дори предпочитам да купувам от борса, където никой не ги е мачкал за да види узрели ли са или не.  Купувам плодове без петна и наранявания. Държа ги у дома в близост до ябълки, круши или банани. Неузрялото авокадо не е недостатък на плода, подобно на крушите се бере, докато не е в пълна зрялост, защото след нея трайността му е малка. След близостта му с плодовете, които споменах, благодарение на етилена, който те излъчват, след  няколко дни вече е готово.




четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Сурови крекери с чиа - Raw Chia Crackers



Тези крекери са хрупкави и апетитни и по нищо не отстъпват на приготвените с брашно.  Здравословни се, защото запазват максимално активни полезните съставки на продуктите, тъй като вместо печене на високи градуси са сушени. Лесни за приготвяне, без специално оборудване и с вече популярни продукти. Подправките могат да се заменят с други. Ако нямате търпение или време може да увеличите градусите, в този случай активните съставки няма да са толкова активни :) . Уверявам ви, че сушенето, макар и малко по-продължително като време си струва и хрупкавината е същата. Ако съм ви заинтригувала вижте рецептата. Правих ги няколко пъти и на всеки етап ще напиша как съм процедирала.


Продукти:

* 50 г чиа
* 200 мл филтрирана вода за накисване на чиата
* 1/4 ч.л. хималайска сол
* 100 г бадемово брашно или пулп от бадемово мляко
* 1-2 ч.л. едро чили
* 1-2с.л. грубо стрито семе от копър или айован
* 50-70 г белено конопено семе
 * 2 с.л. олио


Приготвяне:

1. Накиснете чиата с водата. Разбъркайте. Оставете около 30-40 минути или повече. Разбъркайте 1-2 пъти. Може да оставите и цяла нощ.

Единият път накиснах и оставих цяла нощ. Реших, че искам повече да се усеща чилито и го добавих към чиата и водата. Точно според очакванията ми, готовите крекери бяха по-пикантни. Количеството чили зависи от вашия вкус, както и от лютивината. Ако не обичате люто или не сте сигурни за  степента на лютивост, намалете количеството.


2. Чиата трябва да е поела водата и да е станала гелообразна.


3. Добавете останалите съставки.


4. Разбъркайте с лъжица. Тестото е меко и гъвкаво и бъркането не е никак трудно. Съставките се смесват бързо.


5. Оформете с лъжицата топка. Не е необходимо да месите с ръце.


6. Поставете тестото върху хартия за печене. Покрийте със стреч фолио. Загрейте фурната с обдухване на 40-50 С.


7. Разточете в едната посока. После в другата. Ако се налага премествайте фолиото. Отлепя се лесно, без по него да полепва нищо.



8. Изрежете излишното. Оформете в квадрат или правоъгълник. От тези продукти изпекох около две тави много тънки крекери.





9. Отново разточете  възможно най-тънко. Това е важно, от една страна за да изсъхнат по-бързо, от друга за да имаме супер тънки хрускави крекери. Аз разточих с дебелина около 2-3 мм. Отстранете дебелите части отстрани и пак придайте правилна форма.



10. Отстранете внимателно фолиото.



11. С ножа за пица нарежете бъдещите крекери. Пренесете внимателно листа в тавата. Поставете във фурната. Пригответе по същия начин и следващата тава.



Могат да се сложат и двете тави едновременно. Може да отворите 2-3 пъти за да излезе парата. Не е задължително. Ако не държите на сушенето, може да опечете в по-силна фурна и за по-кратко време. Времето за сушене е около 2-3 часа. Може и повече, зависи от градусите, дали използвате обдухване, дали отваряте фурната , дали използвате пулп от бадеми и съответно колко е влажен той, или сухо бадемово брашно. Не съм кръжила непрекъснато около фурната, върших си друга работа и от време на време отварях да проверя колко са изсъхнали.

 Дори да оставите във фурната за повече от 4-5 часа, на температура 40 С те няма да изгорят. Единият път ми се наложи да изляза за неопределено време. Изключих фурната и като се върнах отново я включих на 50 С и довърших сушенето.

Готовите крекери охладете и поставете в добре затваряща се кутия или стъклен буркан. Ние почти веднага ги хапнахме и затова направих втора доза. А в следващите дни още няколко.



петък, 12 февруари 2016 г.

Сурово, веган парфе с горски плодове - бързо, вкусно, без захар - Raw, vegan,berries parfait - quick, tasty, sugar-free


Без значение кой е вашият празник - Трифон Зарезан или Св. Валентин, искате да си прекарате страхотно. Една идея за бърз десерт или закуска с ароматни горски плодове-замразени, ядково или кокосово мляко и чиа. Само това. Може да приготвите преди сутрешния душ и да хапнете като свежа закуска или да вземете със себе си или да приберете в хладилника и да поднесете като десерт.  Ние избрахме да хапнем на закуска. Парфе на закуска? Защо не? 



 Продукти:

* 250 мл ядково/кокосово мляко
* 250 г горски плодове - замразени
* 2 с.л. чиа

Заделете част от плодовете за декорация и върнете във  фризера. Поставете в купата за пасиране млякото, плодовете и семената чиа. Пасирайте 3-4 минути. Опитайте и ако много ви се иска, добавете няколко капки или сухи листенца стевия. На нас ни беше вкусно без никакво допълнително подслаждане. Ако подсладите завъртете сместа за кратко. Разсипете в чашите за сервиране и  оставете за 15-20 минути. Чиата вече е придала креместа текстура на десерта.  Аранжирайте с плодовете непосредствено преди поднасяне. Така ще запазите заскрежения вид на плодчетата, който иначе постигаме с поръсена пудра захар.

 Десертът може да престои и 24 часа в хладилника. Ако нямате стевиа и ви липсва сладост, добавете накрая преди сервиране лъжичка течен мед. В този случай обаче, десертът вече ще съдържа захар.




Пожелавам ви един много специален ден! 
Направете го специален и за още някой!

неделя, 7 февруари 2016 г.

Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка - Pear Tart with Almond - Lavender Frangipane



Обичам всички разновидности на тарти, тарталети, пайове, галети, ...с малко усилия и време можем да приготвим вкусен десерт. Достатъчно изискан за празничен повод или за неделната трапеза, или просто, когато ви се хапва нещо вкусно. С течение на времето съм премахнала захарта от тестото, удобно е, защото с едно тесто може да приготвите тарт със солена плънка или сладка или и двете в един ден. Винаги може да компенсирате сладостта, като дори и в плънката може да не слагате много захар, а после да добавите мед или да поднесете със сладолед, в който също обикновено има захар. Наистина не е необходимо и в блата да има захар.   В съботната вечер ни се прииска галет, направих набързо тестото, дори без престой в хладилника- за няма и 40 минути с печенето имахме ароматния десерт. Остатъка от тестото прибрах в хладилника. От сутринта след приготвянето на бадемово мляко  ми остана  пулп, и те, заедно с крушите във фруктиерата ми подсказаха какво да приготвя. 


Крушите са едни от любимите ми плодове - сочни, ароматни, мога да им се наслаждавам от лятото почти цяла зима. Как да не ги обича човек - изискани в салата, поширани във вино, прекрасни в  комбинация с  лавандула, неустоими с канела и анасон, и белият и черният шоколад ги обичат, любимо лакомство в комбинация с мед, лешници, орехи ...да изброявам ли още?

Продукти:

* 300 г брашно от камут тип 70 ***
* 120 г студено масло
* 5 до 10 с.л. студена вода
* щипка сол

***Дъщеря ми донесе това брашно, привлечена от състава му и аромата на лешник, който е описан на опаковката, освен това упоменато е, че е подходящо за сладкиши. Изпробвах го точно с този тарт.  Готовият тарт има фин вкус и хрупкава, лека текстура. Направи ми впечатление, че при събирането на тестото пое изненадващо много вода. Затова съм отбелязала и колко сложих. По принцип водата се добавя постепенно, като , след всяко добавяне се пуска за кратко ножа на блендера. Ако нямате това брашно, може да направите с пълнозърнесто от лимец или друго, каквото предпочитате, като спазите правилото за добавяне на водата. При други брашна необходимата вода е по-малко.
Ако ви притесняват експериментите или търсите вдъхновение може да погледнете рецептите в края на тази публикация.

След като съберете тестото на топка, леко сплескайте и приберете, увито в прозрачно фолио в хладилника.  Достатъчни са и 40 минути. Сега е момента да кажа, че тестото е достатъчно за два тарта. Аз направих тестото предната вечер и още тогава направих галет с горски плодове, който свърши преди да изстине...Останалата половина използвах днес в този тарт.

Разточете тестото  с формата на вашата тавичка, като предвидите и височината на стените  и с дебелина около 5-6 мм. Преместете тестото във формата. Притиснете с пръсти добре към дъното и стените. Изрежете излишното, като прокарате точилката по ръба на формата. От остатъка може да направите 2-3 тарталети или да изпечете няколко крекера. 

Сложете тавичката за около 15 минути в хладилника. Загрейте фурната на 180 С. Преди да поставите да се пече надупчете дъното с вилица, застелете с хартия и сложете боб или каквито тежести използвате обичайно. Аз съм избрала най-евтиния вариант - едра морска сол, която използвам многократно.
Печете около 25-30 минути.  Извадете, махнете тежестите и оставете да се охлади. През това време пригответе пълнежа.


Пълнеж:

* 100 г меко масло
* 60 г кафява захар
* 130 г бадемов пулп, остатък от бадемово мляко или фино смлени бадеми
* 1 ч.л. смлени ванилови шушулки
* 1/2 ч.л. сушени лавандулени цветчета
* 1 капка натурален бадемов екстракт
* 1 яйце
* 30 г царевично нишесте
* 30 г брашно от просо

* 2-3 круши, нарязани на тънки парчета, поръсени с лимонов сок
* бадемови листенца
*  сушени лавандулови цветчета
* по желание пудра захар

Основните продукти за  този пълнеж, освен с бадеми или други ядки, са захар, яйце, масло и брашно. Аз реших да сложа царевично нишесте и брашно от просо. Вкусно се получи. Може да сложите брашно по ваш вкус.

Сложете всички съставки в купа, лавандулата стрийте с пръсти  и разбийте докато получите гладък крем.
Напълнете  охладената кора.



Загладете добре с обратното на лъжицата.



Нарежете крушите на тънки резени, аз използвах V-образно ренде. Поръсете ги със сок от лимон. Това, ще ги запази от потъмняване и ще им придаде свежа нотка във вкуса.



Наредете крушите под наклон върху пълнежа. Поставете да се пече за 30-35 минути. Ако е необходимо по време на печенето закрийте тарта с хартия за да не се препекат крушите.
Извадете и оставете във формата да се охлади поне за 15-20 минути. Може да поръсите с малко пудра захар и листенца бадеми и лавандулови цветчета.


Аз нарязах преди пълното охлаждане. Ако изчакате достатъчно пълнежът ще бъде достатъчно стегнат.Извадете от формата  и нарежете с остър нож.







Насладете се в компанията на семейството или приятелите си. Не пропускайте лавандулата. Наистина носи специалното докосване на лятото и на още нещо, което само лавандулата го може. :)


Ето какви сладки и солени вариации на това тесто съм правила аз. Всяко заглавие е линк към рецептата.

със сладък  пълнеж:

Френски ябълков тарт - French Apple Tart

 Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - Blueberries, Blackberries and Strawberries Galette with Coconut Butter - vegan


 Черешов тарт с маскарпоне - без захар - Cherries, Mascarpone Tart- without sugar

Мини тарталети със сладкарски крем (crème pâtissière) ,(Pastry Cream) и малини

Тарта със сини сливи - Tart with Plums

Боровинков пай, ягодов пай, черешово-вишнов пай...- какъв да бъде за вас?

Боровинкови тарталети с дъх на  лавандула

Галет с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Galette

Галет със смокини и лавандула - Figs and Lavender Galette

Боровинков пай

солени варианти:

Рустик ръжено-бадемов тарт с цвекло, моркови и тиквички-без глутен - Rustic rye-almond tart with beets, carrots and zucchini-gluten free

Киш " Прованс" - с прясно биволско сирене и извара, риган и градински чай- Quiche "Provence" - with fresh Buffalo Cheese and Ricotta, Oregano and Sage

Спаначен киш - Spinach quiche

Доматен Тарт Татин - Tomato Tarte Tatin


Ето и един вкусен галет с круши, марципан и къпини, който може да опитате, ако имате замразени къпини.

петък, 5 февруари 2016 г.

Мозайка от киноа, патладжан, тофу,сладък картоф, тиквичка, пипер и авокадо - Mosaic of quinoa, eggplant, tofu, sweet potato, zucchini, peppers and avocado


Една идея за вкусно и цветно ястие с киноа. Включих различни зеленчуци, които обогатиха ястието с аромат и цвят.
 Всъщност първоначално имах идеята да накисна киноата  и да хапнем покълнала с нещо зелено. Това беше предния ден, междувременно бях на пазар и купих  зеленчуци. Тогава ми хрумна да приготвя по този начин. Представих си, вкуса и приготвих. Може да звучи така, че отнема много време, но ако имате V - образно ренде, рязането на кубчета на отделните продукти няма да отнеме много време.  След като нарязах всичко се изкуших от мисълта да ги сложа заедно в една тава, да ги напръскам с олио и да ги запека във фурната.  Само киноата трябваше да сваря. Удобно, но от всички зеленчуци само патладжанът и сладкият картоф  трябваше да са  меки, останалите исках да са хрупкави, затова реших да действам с тефлоновата тенджера. Уок би свършил чудесна работа, но моя го няма у дома. На всички много ни хареса. Опитайте и вие.




Продукти:

* 100 г черна киноа
* 1 патладжан - средно голям
* 250- 300 г тофу
* 2-3 с.л. сусам
* 1 сладък картоф - средно голям
* 1 зелен пипер
* 1 червен пипер
* 1 тиквичка - около 15 см
* 3 скилидки чесън
* олио
* авокадо
* лимонов сок
* хималайска сол
* черен пипер
* бейби спанак



Приготвяне:

1. Нарежете всички зеленчуци и сиренето тофу на приблизително еднакви парченца - зарчета със страна 1 см бяха моите.  Сортирайте ги поотделно.

2. Загрейте тефлонова тенджера с около 2 с.л. олио, поставете двата вида пипер и ги бъркайте около 2-3  минути, извадете в купичка.

3. Поставете в същата тенджера 1 с.л. олио и  добавете тиквичките, и разбърквайте леко  2-3 минути, докато леко се запекат, но останат хрупкави. Извадете от тенджерата. 

4.. В същата тенджера поставете 3-4 с.л. олио и сега поставете патладжана. Гответе при непрекъснато бъркане докато омекне. Посолете и поръсете прясно смлян черен пипер. Разбъркайте още 2-3 пъти и извадете в друг съд.

5. Отново в същата тендежра сложете 1-2 с.л. лъжици олио  и сложете тофуто и сусама. Разбърквайте постоянно и гответе докато кубчетата тофу леко покафенеят. Тази процедура може да стане и под грила във фурната, в тава, покрита с хартия, като ще трябва поне веднъж да ги разбъркате за равномерно запичане и цвят. Ако приготвяте тофуто в тенджерата извадете и сложете в купичка.

6. Поставете в същата тенджера 2 с.л. олио, скълцаните скилидки чесън и сладките картофи. Разбъркайте 3-4 минути. Добавете изплакнатата киноа и отново разбъркайте около минута. Добавете  450 мл гореща вода. След завирането сложете капака и намалете огъня. Гответе до сваряването на киноата. Поръсете с черен пипер и малко сол. В края на готвенето водата трябва да е поета от киноата. Сега добавете всички останали продукти леко разбъркайте, колкото равномерно да се разпределят зеленчуците. Разпределете в чинии.



7. Разполовете авокадото. Отстранете костилката. Поръсете с лимонов сок. Направете няколко вертикални разреза, като внимавате да не премине ножа през обвивката. После направете водоравни  разреза. С лъжичка извадете нарязаните парченца и разпределете над порциите с киноа. Сервирайте с листа бейби спанак. Оставете лимона наблизо :) .