неделя, 20 март 2016 г.

Дип, сос, дресинг от магданоз, копър, глухарче и лимон - Parsley, Dill, Dandelion, Lemon Dip



Честита пролет!
Нека да е цветна, ароматна, слънчева и усмихната! Любимият ми зелен сезон! 

Споменавала съм, че у дома не сядаме да се храним без нещо свежо. В последно време можем и без десерт,( нещо неочаквано за мен...) но не и без свежи зеленчуци. С идването на пролетта  зелените растения присъстват и в чиниите ни. Листенцата на глухарчетата са израстнали, магданозът в градината също е избуял, има изобилие от коприва, киселец, иглика, звездица, зелен лук, чесън...Изобилие от свежи, сочни зеленолистни, пълни с минерали, витамини, фибри, енергия, сила и здраве за нас.  


Глухарче, Taraxacum


Иглика, Primula



Лапад , Rumex


Звездица, врабчови чревца, Stellaria media L.




Маточина, Melissa officinalis.



Тарос, естрагон,  Artemisia dracunculus


Чивас, сибирски лук, див лук, Allium schoenoprasum 

Какво е пролетната зелена салата без магданоз, копър, лимон и зехтин? Точно  тези съставки, водена от желанието за по-доброто им използване един ден пасирах и направих нещо като дип. С различна гъстота може да послужи за сос към печени зеленчуци, дресинг за салата, да замести майонеза в картофена салата, да се намаже на филийка, или да се хапне с пикантна зеленчукова баничка, както последно направихме ние. 
Днес, в деня на настъпването на астрономическата пролет ми се струва подходящо да споделя с вас тази идея.


Дип, дресинг, сос, дори майонеза, как ще го наречете зависи от това в какво ще го вложите и гъстотата, която ще постигнете. Свеж , зелен аромат и вкус. Направих го в желанието си за пълно усвояване на магданозените и копърови листенца. Сложени нарязани в салатата, една част от тях остават в купата и съответно в мивката, а останалата едва ли ги сдъвкваме перфектно... n - пъти...  Продуктите са тези, с които обикновено овкусявам зелената пролетна салата - магданоз, копър, ядки, зехтин, лимонов сок, глухарчета - не ги пропускам и тях. Могат да се добавят - горчица, черен пипер, балсамова редукция, маточина за повече лимонов аромат, листенца иглика за още витамин С и други съставки, които вие обичате. Приготвих го няколко пъти дори без да меря, просто слагах във високия съд към пасатора - по една китка магданоз - само листата и копър- без дебелите стъбла, 1 лимон, нарязан на парчета, за по-лесно пасиране, зехтин, вода, за да мога да завъртя сместа, и шепа ядки, които изплакнах след накисването, в случая бадеми. Най-често накисвам бадеми или орехи. Веднъж сложих пулп от млякото, което приготвих сутринта.От количеството зехтин и вода зависи колко плътен ще бъде крайният продукт. Последният път, когато приготвих измерих за да мога да напиша рецептата. Ето ги по-долу.


Продукти:

* връзка магданоз - само листата
* връзка копър, без дебелите стъбла
* шепа бадеми или орехи, предварително накиснати около 50 г
* 1 лимон - нарязан , без семките
* 10-15 листа глухарче
* няколко листа матотчина - по желание
* няколко листа иглика - по желание
* 120 мл вода
* 120 мл зехтин
* сол по желание

Приготвяне:

Всички съставки се слагат във високия съд към пасатора и се пасира 3-4 минути до гладка смес. Балансира се според желанието за гъстота и вкус с допълнително количество вода и лимонов сок. 

Използването на предварително накиснати за няколко часа ядки е важно не само защото са по-полезни, а и защото спомагат за по-кремообразната и гладка текстура на дипа или соса, както предпочитате да го наречете.




Може да се сервира в малка купичка към всяка порция - като сос или дип. Страхотен е към печени зеленчуци. 

След престой в хладилника по-гъсто пасираната смес има консистенция на майонеза и става за овкусяване на картофена салата и не само. 




Замислен за по-пълно усвояване на листата магданоз и копър, този дип/сос/дресинг/майонеза се превърна в любимо допълнение към много ястия.




четвъртък, 17 март 2016 г.

Торта " Ягодов облак " - белтъчни блатове с кокосов крем и ягоди, и сакура цветчета - Cake "Strawberry cloud" - Angel food cake with Coconut cream and Strawberries and Sacura flowers




Честит рожден ден на мен! 

Още един рожден ден, изпълнен с емоции, изненади, много усмивки и страхотни пожелания! Благодаря на семейството ми, на  всички приятели - реални и виртуални, на колегите ми, които направиха деня ми толкова специален! 


Почерпих с тази ефирна, лека торта с ягодов аромат. Украсих семпло с черешови/вишневи (Sakura - Prunus serrulata ) цветчета. Специално култивирани, тези череши, в някои източници се наричат вишни (има много сортове) се отглеждат заради техните цветове, нямат плодове. Цветчетата са ядливи и по време на цъфтежа, а и не само с тях се приготвят различни сладкиши, украсяват се ястия. Японците ги мариноват, осоляват и съхраняват до момента на влагането им в някаква храна. Сакура се  счита за национално цвете на Япония. Изображения на цветчета, клонки, дървета сакура се използват за декориране на съдове, манга, облекла... По време на приказния цъфтеж на тези дървета се устройват фестивали, хората излизат за да се любуват на дърветата, правят си пикници под тях. За тази традиция прочетох тук . Интересна информация и снимки може да видите в този пътепис
Омагьосващата красота на тези разцъфнали дървета е вдъхновяваща. Ако застанете под разцъфнала японска вишна ще се почувствате като в приказка. На мен ми се удаде такава възможност, преди години, когато бях в Германия. Виждала съм и в Търново. 

Знаете, че когато решим да правим торта, особено предназначена за празничен повод,  замисляме какви ще са блатовете, кремовете, украсата и когато всички детайли са добили по-конкретни очертания и имаме концепция започваме да действаме. При мен поне е така.Тази година отново реших да използвам живи цветя. Визията и вкуса се появиха в съзнанието ми едновременно, провокирани от разцъфнало дръвче сакура. Получи се една лека като вкус и текстура торта, с любим ягодов вкус и аромат. Ето и рецептата.


Продукти: 
за блатовете

* 12 големи яйчни белтъка на стайна температура
* 1 ч.ч. бяло пшенично брашно- пресято - чаша с вместимост 200 мл. или 100 гр. брашно
* 1 1/2 ч.ч захар- същата чаша
* 1 ч.л. ванилови шушулки на прах
* 1 1/2 ч.л. лимонтозу
*  щипка сол


Постъпкови снимки за приготвянето на сместа може да видите тук.

Приготвяне:

 1. Загрейте фурната на 190 С ( 170 С с обдухване )

 2. 
Пригответе формите -3 бр.  с диаметър 19 см- намажете с масло и посипете леко с брашно.


 3. Комбинирайте пресятото брашно с 3/4 ч.ч. от захарта и солта.Оставете настрани.
 4. Разбийте белтъците на сняг с лимонтозуто на меки върхове.

 5. Постепенно добавете останалата 3/4 ч.ч от захарта и разбивайте до твърди, лъскави върхове.



 6. Внимателно добавете сухите съставки, така че да влиза, колкото е възможно повече въздух.
 

Целта е тестото да запази своята въздушност.

 7. Напълнете до горе формите.Загладете с лъжица. При печенето тестото се надига, а след охлаждането леко спада, затова не се притеснявайте и напълнете формите до горе. Може да погледнете постъпковите снимки тук


 8. Пече се 20-25  минути- до леко златисто. Пробва се с клечка. Ако е суха, без полепнали трохи - блатът е изпечен.

 9. Охлажда се напълно на решетка.

10. След като изстинат се разполовяват с ножа за хляб.





Продукти:
за пълнежа

* 500 гр маскарпоне
* 400 мл кокосова сметана
* 10 гр желатин  или  чаена лъжичка агар агар***
* 100 гр ягоди
*250 г  замразени череши/вишни или боровинки 
* 4-5 с.л. пудра захар. Може да замените със сироп от агаве, стевия или друг желан от вас подсладител. Ако не обичате сладко може и да пропуснете.
* 400 г свежи ягоди, нарязани на парченца

Приготвяне: 

1.Желатиньт се накисва. Стопява се на водна баня или в микровълнова. Важно е да не се допусне завиране.

*** ако използвате агар агар, разтворете го в пасираните ягоди и боровинки, като доведете сместа до завиране и бъркайте докато се сгъсти.

2.Маскарпонето се разбива и кьм него се добавя сметаната . Разбиването продължава докато се получи еднородна, гладка смес.

3. Ягодите  - 100 г и боровинките се пасират много фино, заедно със захарта или подсладителя, който сте избрали. Добавят се кьм маскарпонената смес. Разбиват се. Прибавя се желатина с непрекьснато разбиване. Опитайте на сладост и може да добавите в този момент още захар- пудра за да се разтвори бързо или по-добре сироп от агаве или стевия.

4. С готовия пьлнеж се намазват блатовете, като се оставя и за отгоре. Равномерно се поръсва с нарязаните ягоди.  Поставете следващия блат и процедирайте по същия начин. Може да използвате ринг с регулиращ се диаметър. За да се получи относително еднакво количество, разделете предварително на 5  части.

5. Тортата е измазана с швейцарски маслен крем.












Крем за измазване на тортата:

(швейцарски маслен крем)


*3 белтъка
120 гр пудра захар
*  
щипка сол
*  
220 гр масло, на стайна температура

* 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. екстракт от ванилия
* 4 с.л. сироп от ягоди и или сок от цвекло - количество според това колко наситен нюанс на розово желаете

Комбинирайте  белтъците, захарта и солта в топлоустойчива купа  и поставете над тенджера с гореща вода. Бъркайте непрекъснато, с телена бъркалка, докато захарта се стопи и  сместа достигне  70 ° . Сместа се прехвърля в купата на миксера и се разбива около 10 минути, докато се оформят върхове и сместа стане лъскава.. Намалете скоростта до средна и започнете да добавяте малки парченца масло. Добавяйте, когато предното количество се е усвоило добре. Когато добавите цялото масло, сместа ще изглежда като пресечена, продължете да разбивате и ще получите идеален кадифен крем. Тогава добавете сиропа и сока от цвекло и семенцата от шушулката ванилия*** или ваниловия екстракт.



 Разбийте докато се усвои цвета от цялата смес. 



Измажете тортата отгоре и отстрани. Приберете в хладилника.


***Ако разполагате с ванилова шушулка, но не сте използвали досега, ето как се процедира - с остър нож, разполовявате шушулката по дължина. Прокарвате върха на ножа и остъргвате семенцата. Празните шушулки сложете в буркана със захар, може да използвате за поширане на плодове в даден момент. Може да смелите и да използвате в друго печиво или мармалад или оцет



Ако ви остане от крема, приберете и запазете за слепване на целувки или макарони, бисквити или някакви пасти. Преди използване оставете на стайна температура и отново разбийте за кратко.

 Украсявате по желание .Аз използвах сакура цветчета.







Поднесете с ягодова лимонада и поръсете черешови цветчета.







Ако използвате свежи цветя, аранжирайте преди поднасяне. Живите цветя не трябва да са третирани. Измити, и поставени във влажна кухненска хартия и в  добре затворена кутия в хладилника могат да издържат до няколко дни.

вторник, 8 март 2016 г.

Смути " Зелено утро" - Smoothie "Green Morning"



Честит 8-ми март! 
Моето пожелание за вас, мили дами, е да бъдете вечно зелени - силни, изпълнени енергия, свежи и красиви, да правите всеки свой ден усмихнат, цветен и влюбен в живота!



и една рецепта, която ще ви направи енергични и красиви :)

Продукти:

* 1 връзка магданоз - само листата
* 2 шепи бейби спанак
* 1 шепа листа от глухарче
* 3-4 стъбла звездица
* 1 авокадо
* 2 с.л. белено конопено семе
*  1 лимон, нарязан на парчета, отстранете семките
* 2 стръка маточина
* 400 мл филтрирана вода

За бързо и лесно измиване, натопете зелените растения във вода, разбъркайте, за да изпадат ситните песъчинки. Извадете, поставете в гевгир и изплакнете под течаща вода.
Поставете всички съставки в блендера и блендирайте до много гладка, кадифена текстура. Необходими са няколко минути. Вкусът е свеж, тревен, приятно кисел от лимоновия сок, авокадото освен всички полезни съставки допринася и за изключително гладко усещане. Конопеното семе добавя лек ядков вкус и протеини. На мен не ми е необходимо да сладни, мисля, че ако се добави сладост зеления аромат и вкус няма да се долавя, но  ако на вас ви липсва добавете листо стевия, или мед.

Листата от дивите треви е добре да съберете далеч от оживени пътища. Бейби спанака и лимонът е добре да са био. Може да не използвате кората на лимона, но флавоноидите в кората имат също благотворно влияние върху организма ни.