сряда, 27 април 2016 г.

Рисувана лимонова торта - Painted Lemon Cake

 



Тя си пожела лимонова торта....
 Аз сбъднах това желание...
Пожелавам и да е здрава, много обичана, да сбъдва желания и мечти! 
Честит рожден ден на моята сестра!
Обичам те, и се радвам, че те имам!



С поводи или без, често изпращам разни неща за похапване към тях. Разбира се рожденият ден е винаги с торта, за която тя не знае. Тази година ми каза, че ще иска торта за рождения си ден. Денят наближи и попитах каква да бъде тортата- вкус, визия....
След кратко обсъждане и предложение за тези блатове или тези и пълнеж с лимонов крем,  изпратих и рисунка- скица с лимони,


 получих решението на рожденичката : 

Спаначена торта с лимонов крем и лимони, на които да има листа.
         След като концепцията е ясна започна и по-дългата част - приготвянето. Ето как....


Изпекох долната рецепта два пъти. Всеки от двата блата разделих на 3 равни части. Наредих, редувайки с крем.Получи се торта с височина 12 см и диаметър 22 см.

* 4 големи яйца
*  180 гр захар
* 1с.л.екстракт от ванилия
* 200 гр спанак (може и  замразен, в този случай отцедете добре )***
* 180 мл. олио от гроздови семки или друго без аромат
* 200 гр.  брашно 
* 1 бакпулвер- 10 гр.


*** От 1 кг свеж спанак, след почистването на коренчетата, дългите дръжки, попарването, изцеждането и накрая изтискване с ръце на излишната вода се получи 500 гр. Оставащите  300 грама вложих в тези крекери, които са ни много любими.


Приготвяне:


1. Фурната се загрява на 170 градуса без обдухване.  Форма за торта се намазва с меко, но не течно масло и се посипва с брашно. Излишното количество се отстранява като обърнете формата над хартия  и потупате леко дъното. Оставете настрани формата.
2. Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот/блендер или с пасатор . Дори с пасатор е по-удобно и бързо. Не се налага да отваряте капака на блендера и да избутвате от стените несмлените съставки. Не трябва да се забелязват следи от дръжки и други едри частици. Сместа прилича на майонеза.
3. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията, до получаването на бледожълт крем. Към тях се прибавя спаначеното пюре. Разбива се до еднородна смес за кратко.
 4. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Разбива се на бавни обороти, колкото да се поеме брашното. Тестото се изсипва в намазаната и набрашнена форма за торта.Заглажда се.
5.Пече се до суха клечка. Проверете след 20 минути. Аз пекох около 30 минути. Използвайте дървено шишче за да достигнете до дъното.
6. След изпичането блатът се оставя да изстине във формата  за около 15 минути. След това внимателно се изважда и се оставя на решетка до окончателното охлаждане.
7. Опечения блат отрязвате на 3 пласта. Най-добре с ножа за хляб или със силно опънат конец. Текстурата е ронлива. 



През това време пригответе пълнежа.

Ако имате възможност   най-добре е лимоновия крем да бъде приготвен предния ден или нощ, за да се е охладил и стегнал, а и е станал по-ароматен. В деня на сглобяването на тортата няма да се наложи да изчаквате продължително охлаждане на тази съставка за пълнежа.

Продукти:

Лимонов крем*:

За лимонов крем :

* 10 яйчни жълтъка***

* 80 г захар на пясък 
* кората от 3 лимона-ситно настъргана 
* 250 мл прясно изцеден лимонов сок
* 150 г студено масло, нарязано на кубчета
* 2 капки лимоново масло

Освен това:


* 750 г маскарпоне
 

*** Останалите яйчни белтъци може да замразите, да използвате за Мини Павлова, за белтъчни кексчетаза макарони, дори за омлет от белтъци  



През това време пригответе лимоновия крем:
В средно голяма тенджера, комбинирайте жълтъците, захарта, лимоновите кори и сок. Загрейте на средна топлина, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или силиконова шпатула, около 8-10 минути или докато започне да се облича лъжицата и оставя суха следа по дъното на тенджерката. Много е важно да бъркате непрекъснато и температурата да е средно висока. Може да направите това и на водна баня, но времето ще се увеличи. Ако искате прецедете през цедка крема за по-фина текстура. Аз никога не го правя. Прибавете маслото и разбъркайте, докато маслото се поеме от сместа. Добавете лимоновото масло. Разбъркайте и покрийте повърхността със свежо фолио. Оставете да се охлади за около 1 1/2 часа. 


Този крем може да се приготви предварително до няколко дни. Кремът може и да се замрази. Преди употреба оставете да се размрази за няколко часа в хладилника.


След като лимоновият крем е охладен и втвърден, разбийте маскарпонето и към него на няколко пъти добавете лимоновият крем, който е напълно охладен. 
Използвайте готовият крем за пълнеж на тортата.

Поставете единият блат в удобна плоска чиния или поднос. Поставете ринг с подвижни стени и намажете с 2-3 см пълнеж. Поставете следващия блат и продължете докато свършите крема и блатовете. Последният блат не покривайте с крем, ако обличате тортата с фондан. За приготвянето на тази торта използвах два подвижни ринга. Оставете тортата в хладилника за поне 12 часа. Може и денонощие. За това време ще се получи спояване на блатовете и крема. 
На снимката долу съм освободила тортата от ринговете и съм я обърнала.





Тъй като тортата е покрита с фондан, за гладкост измазах с разбито масло с пудра захар. Направих крема от 250 г масло и около 300 г пудра захар. Измазването може да стане на два пъти. за по-голяма гладкост. След първото измазване приберете тортата в хладилника, а маслото дръжте на стайна температура. След като се стегне отново измажете, като загладите стараелно.Приберете в хладилника и разточете фондана.
 Както не веднъж съм казвала е необходимо да имате двойно по-голямо количество, което да разточите на"чаршаф" с по - голям диаметър от сбора на височината на тортата по 2 и диаметъра. Фонданът е необходимо да се омеси добре, за да придобие достатъчно еластичност. Покривате, заглаждате, изрязвате излишното и  започвате да рисувате. Останалият фондан се измесва и се прибира в добре затворен плик.

Рисуването върху фондан, не е е като рисуването с молив или пастел. Прилича на рисуване с водни бои, но може да достигнете и до ефект на акрилни или маслени. Аз обичам преливането на цветовете и леката им прозрачност и ефирност и затова предпочитам акварелите. За разтворител използвам водка, или медицински спирт, който се изпарява още по-бързо.





Ето и парченце. Щастливка съм, рядко мога да снимам разрез на торта, която не съм правила за у дома, а сега получих и снимах и вкусно похапнах :)  


За по-голямо удоволствие приготвих и домашна лимонада.



сряда, 20 април 2016 г.

Смути с круша, банан, джинджифил и лимон - Smoothie with pear, banana, ginger and lemon



        Любимият ми начин за закуска в последно време. Чувствам се свежо, имам енергия и огладнявам чак на обяд. Една от причините да приготвя смути от нещо- плодове или зеленчуци - според настроението, според какво имам в момента или какво ми се иска е, че вместо да отделя време за хрупане, ще мога да правя нещо друго, което ми доставя удоволствие или е необходимо да свърша.  И разбира се мога да налея в бутилка и да преодолея някакво разстояние, отпивайки свежата течност. Един банан и круша винаги могат да се изядат без предварителна подготовка, но за парче джинджифил е трудно..., както и за връзка зеленолистни.




        Въпросната сутрин се насладих на плодовата напитка след кратка разходка до близката гора и огромен букет ароматен люляк. Потънала в уханието на люляка и невероятните лилави нюанси, отпивайки от чашата имах една от най-прекрасните утрини...






Продукти:
за две чаши

* 1 голяма сочна, ароматна круша, непрезряла ( сорт Абат Фетел )
* 1 голям не презрял банан (без кафеви петънца, които са индикатор за добре узрял банан и твърде сладък)
* 2 - 2,5 см обелен джинджифил
* 1 лимон, нарязан на 10- ина парчета***
* 1 ч.л. мака на прах
* 1/2 ч.л. куркума
* 300-400 мл филтрирана вода

Всички съставки в съда за блендиране или пасиране. Пасирате/блендирате до гладка текстура.



Преди да помислите, че куркумата и джинджифила, типични за индийската кухня придават вкус на нещо сготвено, ще ви уверя, че вкусът е свеж и плодов. Не е сладък, но аз и не исках да ми е сладко, а свежо. Точно такова се получи. Има твърде много информация за полезното действие на куркумата, джинджифила и на маката, която може да се вземе от всеки магазин за здравословни храни. Може да пропуснете, ако нямате, но тук може да прочетете защо да сложите следващия път.
***Лимонът- ако нямате домашен лимон, ако не си купувате био лимони, ако въпреки старателни процедури по измиването - с топла вода, сода за хляб, четка и т.н. процедури по сваляне на реални или предполагаеми химикали от плода се страхувате да използвате лимоните с корите, ... просто остържете външната кора и тогава вложете в напитката.










Хубав и свеж, лилав, люляков ден ви желая!

сряда, 13 април 2016 г.

Шоколадови кексчета с касис и люлякови цветчета - Chocolate cupcakes with black currant filling and lilac flowers on top








Скоро градът ще потъне в магията на ароматните люлякови облаци. Десетки преливащи нюанси на любимия цвят на феите- лилаво....Милиони малки цветчета разпръскват вълшебния аромат...докосват умовете ни, усмихват ни и избутват далеч в съзнанието ни грижи и проблеми...поне за малко. В един такъв момент "видях" тези кексчета и ги направих. Споделих в приятни минути на чаша чай с приятелки.

Зарадвайте се и вие, ако не с люлякови нощи, то с люляков следобеден чай.




Приготвих едни много шоколадови кексчета - сочни, ухаещи на шоколад, с топяща се в устата  текстура и кадифен шоколадов крем. За пролетна свежест във всяко кексче сложих по лъжица домашен конфитюр от касис. Неговият аромат и вкус беше в хармония и баланс с богатия шоколадов вкус.









Кексчетата са като тези като намалих малко захарта и използвах само кокосова. Във всяко кексче, както казах, сложих по лъжица домашен конфитюр от касис, който е приготвен без добавяне на захар, но за него ще разкажа налято. Ако нямате конфитюр от касис, подходящ заместител е конфитюр от вишни или ягоди.












Продукти:
за 24 броя
печени в капсули с диаметър 5 см и височина 3,5 см

Важно условие за да се получите толкова мъфина е да пълните чашките точно 3/4 от обема им. Получават се съвсем леко заоблени от горе и много удобни за декориране-независимо дали ще украсявате като мен или ще шприцовате някакъв крем отгоре.Също така е важно да НЕ печете с обдухване-има опасност при надигането леко да се закривят.Т.е. издигнатата част да не е точно в средата. Ако все пак ви се получи няма нищо фатално-изравнете, като отрежете изпъкналата част с нож след пълното изстиване.




Продукти:
за около 24 -30 мъфина

 * 
180 грама пресято брашно
 * 280 грама кокосова захар
 * 1 / 2 чаена лъжичка сол
 * 65 грама  холандско или чисто какао на прах

 * 1 чаена чаша гореща вода -200 мл
 * 1 чаена чаша соево мляко - 200 мл
 * 1/2 чаена чаша олио-например от гроздови семки - 100 мл
 * 2 големи яйца
 * 1 ч.л. ванилов екстракт 

 * 1  1/2 чаена лъжичка бакпулвер
 * 1  1/2 чаена лъжичка  сода бикарбонат

Приготвяне:

1.Сложете в купата захарта, пресейте отгоре заедно брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата.Разбъркайте добре, докато стане еднообразна суха смес.
2. В друга купа смесете яйцата, млякото, олиото, ванилията - разбъркайте с  тел за разбиване на яйца или леко с миксера.
3. Включете фурната на 200 С-БЕЗ обдухване. Ако фурната ви загрява по-бавно, включете като започнете с приготвянето на сместа.
4. Към сухите съставки добавете мокрите и разбъркайте до еднородна смес.
5. Добавете на няколко пъти горещата вода към сместа и разбъркайте, само колкото да се поеме водата от тестото.Виждате,че е доста течно, това не бива да ви притеснява.За по-голямо удобство, аз изсипвам тестото във висок съд с улей и с него наливам във формите.
6. Пълнете формичките до 3/4 от височината им.Това ще ви гарантира не много изпъкнали мъфини и точно 24 на брой. Ако някъде сте сипали малко повече отнемете с лъжица.

7. Печете 19-20 минути , като след 18-та пробвате с клечка- не бива да има полепнали влажни трохи. Клечката трябва да е чиста.Извадете и оставете на решетка да се охладят. Заредете следващата доза.



След пълното охлаждане на кексчетата с помощта на нож или специално приспособление за издълбаване, отстранете част от центъра на кексчето. Запазете издълбаната част и с малко от ганаша, оформете бонбони на клечка - Pops.
За пълнежа на кексчетата - леко затоплете конфитюр от касис или друг плод с леко кисел, свеж вкус -  например от вишни или  ягоди и ревен. поставете по една - две чаени лъжички.

За шприцования крем:

* 500 гр черен шоколад
* 600 мл млечна сметана 30% масленост
* 100 гр меко масло
* 1 с.л. какао

Приготвяне:

Този крем е добре да се приготви преди да започнете приготвянето на кексчетата, тъй като има изчакване за стягането му.
Шоколадът се начупва и се поставя в стъклена или порцеланова купа. 
Сметаната се загрява до кипване и се изсипва върху шоколада. Оставя се за 3-4 минути и се разбърква с шпатула до пълното разтваряне на шоколада. Разбъркването е продължително, но сместа трябва да бъде гладка, еднородна и без бучици. Покрийте купата със свежо фолио и оставете да се охлади до стайна температура.
Разбийте мекото масло с какаото. Тъй като какаото е много леко, първоначално приобщете какаото към маслото с леко разбъркване на ръка. Към този крем лъжица по лъжица добавете при непрекъснато разбиване шоколадовия ганаш. 
Поставете сместа в голям пош, на който сте поставили звездовиден накрайник и шприцовайте всяко кексче. 

Цветчетата, предварително измити и добре отцедени върху кухненска хартия наредете върху крема. Поръсете с едро нарязани шамфъстъци. Приберете в хладилник.


Може да съхраните цветчетата в хладилник за няколко дни, като ги наредите между навлажнена кухненска хартия и поставите в закрита кутия.













На вас как ви действа люляковият аромат? Какво ви кара да правите?

сряда, 6 април 2016 г.

Запеканка с грис, левурда и бели аспержи - White asparagus on wild garlic semolina


                  Левурда(Allium ursinum), мечи лук, див чесън - едно от чудните растения на пролетта. Изобилства от витамини, ценни микроелементи и етерични масла. Понижава холестерола, благоприятства чревната флора, почиства кръвоносните съдове, предпазва от  сърдечно-съдови заболявания, има мощно противомикробно действие. Може би скоро ще влезе в списъците на супер храните.

Листата на левурдата много приличат на тези на момината сълза. Ако сте в гората и не сте сигурни лесно може да разберете на кое растение сте попаднали. Листата на левурдата се отличават със слабата си мирзма на чесън. Освен това, левурдата е луковично растение, т.е. коренът  е луковица. На момината сълза корените са пълзящи коренища.


За най-пълно усвояване на всички полезни и активни съставки е препоръчително листата да се консумират пресни, или до два -три дни  след откъсването им, съхранени в хладилнинк. Може да се включи в супи, сосове, ястия, печива, може да се суши и стрива на прах и да се използва за подправка.  Аз приготвих този грис и поднесох със свежа салата от листата.


Продукти:
за около 2 порции

* 300 г бели аспержи
* 50-60 г листа див чесън
* 2 с.л. олио
* 50 г слънчогледови семена, грубо счукани
* 50 г настърган пармезан
* 50 г пшеничен грис
* 130 мл зеленчуков бульон или вода
* 50-60 г настърган кашкавал
* черен пипер-прясно смлян

Приготвяне:

1. Аспержите се отрязват отдолу от грубата и много твърда част, ако е необходимо леко се обелват. В кипяща, леко подсолена вода се варят около 7-10 минути. Не се сваряват до пълно омекване.
2. Фурната се загрява на 180 С.
3. Листата на дивия чесън се бланшират за кратко. Просто потапяне във вряла вода. Пасират се с олиото.
4. Разбъркват се бульона, настъргания пармезан, гриса, слънчогледовите семена, пасирания див чесън, смлян черен пипер.
5. Сместа се разпределя в две по-малки форми или в една по-голяма. Отгоре се разпределят аспержите, посъсва се с настърган кашкавал. Пече се 10-15 минути.

Сервирайте със свежи листа от див чесън.





петък, 1 април 2016 г.

Салата " Пролетен венец " - Spring Wreath Salad


Да ви е честит април!
Цветен, зелен, пълен с аромати!
Красив и вкусен!



Една идея за празнично настроение на трапезата. Традиционните съставки за пролетна зелена салата, оформена по този начин в чинията, ще усмихне всеки.

Идеята е, не толкова да се нахраните с тази салата, а за празнична украса на чинията, която да донесе настроение и усмивки на вас и гостите ви. Останалата част от салатата може да използвате за приготвяне на голяма обща салата в купа, от която всеки да си сипва допълнително. Може да използвате за добавяне към зелена супа или смути.



Продукти:

* зелена салата - много свежа
* див лук, чивас
* пъдпъдъчи яйца - сварени
* листенца от ядливи и нетретирани цветя и цъфнали дръвчета.
* лек дресинг от лимонов сок, зехтин и щипка черен пипер


Приготвяне:

От свежата салата с ножица или нож или с накъсване отрежете около 5 см от горната къдрава част на листата. Останалата запазете за друга салата, За бързо оформяне може да поставите в центъра на чинията купа с дъното нагоре и да наредите салатните връхчета. Махате купата и нарязвате част от листата на дивия лук с ножица. Поръсвате леко с дресинга, листата от цветчетата и няколко половинки от пъдпъдъчите яйца.


Създайте си добро настроение!