вторник, 27 септември 2016 г.

Пържени камби - Fried Bell Peppers



Пристрастяващо, неустоимо вкусни. От първата до последната виличка и не ти се иска да свършва... Това е от онези ястия, за които се казва " ...толкова вкусно, че да си оближеш пръстите..." Сега и е времето на тази гозбица. Продуктите са ясни: камби - вкусни, червени, сладки, месести  - примамват на всеки пазар. Останалото е по желание - магданоз, чесън, сирене. Имат по-различен, по-наситен, плътен вкус и аромат от пипера и ги предпочитам за хапване сурови и за готвене, пълнене, пастети, гриловане.
Аз не обичам пържени храни, но това ястие е наистина неустоимо, не можеш да ядеш всеки ден, също като например имамбаялдъ - много вкусно, но човек хапва от него един или два пъти в сезона. Казах, че не можеш да ядеш всеки ден, но при нас се случи точно така. Бяхме край морето тези дни и на връщане се отбихме при приятели. Меги беше наредила на трапезата много неща, на нас ни се услади най-много това ястие. Още на другия ден приготвих у дома порядъчно количество. Наистина е много вкусно. Сервирах по два начина и точно след снимките пристигна съпругът ми, попитах коя порция иска - гурме или другата. А той само попита коя е по-голямата :)...
Няма значение как ще го сервирате - ще си оближете пръстите. Ако не сте опитвали, пригответе си поне веднъж и не заменяйте камбите с пипер - разликата е осезаема. Ако мислите, че са по-трудни за почистване и се разпиляват много семена, по-долу ще ви покажа как ги нарязвам аз бързо и удобно.


Продуктите са според апетита ви, затова не посочвам количества.
Продукти:

* камби
* олио  - около 2-3 см от дъното
* люта чушка по желание

за поднасяне

* сол
* магданоз
* сирене
* чесън

Приготвяне:

Предварително измитите и подсушени камби почистваме от семената и нарязваме. За мен най-лесно е така:

Правя кръстовиден разрез до зелената част, без да забивам ножа. Режа само месестата част на камбата без да докосвам семенника.


 Ето как изглежда от долната страна.


Парченцата се отчупват много лесно, като се притиснат назад.


 Семенната част остава цяла.


Олиото в тенджерата се загрява и в нея се поставят четвъртинките камби. Разбърквате няколко минути и намалявате леко котлона. Аз от 9 намалих на 7-6 . Честичко се рабзърква. Когато омекнат камбите са готови. 


Посолете леко, разсипете в чинии  и поръсете отгоре с магданоз, нарязан чесън и сирене по желание.






Ястието макар и съвсем обикновено е много вкусно и може да се поднесе и при специални поводи по по-празничен начин.


събота, 24 септември 2016 г.

Гроздови бухалчета - забавни детски бонбони - Grape Owls - Fun Children's Candy




След публикуването на първите гроздови бонбонки, получих много запитвания за точни количества, точно време на варенето/редуцирането на течността, консистенцията и може ли да се направят от друго грозде или да се добавят други плодове. Колко време могат да се съхранят, при какви условия...
Направих отново, със същото грозде и само от грозде. Ще споделя впечатления, снимки, измерванията, които направих  и идеи, до които съм стигнала, от опита ми с други плодове.
Направих отново бонбоните само от грозде, защото, едно, че имам предостатъчно в двора от него, другата причина е, че много ни харесаха в този вид - сладко - кисели с наситен гроздов вкус.
На въпроса дали може с десертно грозде? - Не знам, не съм опитвала. Може да опитате. Предполагам, че след редуцирането и охлаждането, ако сместа не е  достатъчно твърда, както на снимките,  ще имате гроздова меласа.  Гроздето, което използвам аз има дебела ципа, богата на пектин. А пектинът е съставката, която сгъстява течността. Тъй като направих тези бонбони без никакви добавки, разчитайки само на естественото съдържание на захар и пектин в гроздето, използвах техниката на  продължителното варене/редуциране на водата от плодовете.
Защо добавям вода, а после я редуцирам? - Мисля, че е ясно, но все пак - Ако сложа гроздето направо да заври, без никаква течност в тенджерата, вероятно ще се запече. Използвам водата за да извлека сока от гроздовите зърна. Затова варя докато гроздето напълно омекне и съставките от ципите преминат във водата. Може да залеете гроздето с гроздов сок. Така направих аз . След първото количество вода с първото количество грозде, с прецеденият сок залях второто количество грозде.

Може ли да се използва гроздов сок за приготвянето на бонбоните? Вероятно имате предвид ширата, която се получава след смилането на гроздовите зърна. - не съм пробвала, не мисля, че съдържа достатъчно количество пектин за да се получи крайният резултат. Може да използвате този сок/шира, вместо вода и да залеете гроздето в тенджерата.

Може ли да се добавят други плодове? Какви? - Може. Тогава няма да са гроздови, а грозде с нещо. При избора на други плодове, освен, вкусовото подхождане е добре да изберете плодове, които също имат пектин - ябълки, дюли, сливи, малини, кайсии, дренки, касис, праскови. Добре е да използвате плодовете с корите - дюли, ябълки...Експериментирайте и създайте своя вкус с ваша комбинация. Ще се радвам да споделите.

Продължителността на варенето : Тя зависи от големината на тенджерата, от силата на огъня и от количеството, което ще редуцирате. Ако тенджерата ви е широка, изпарението на водата ще стане по-бързо. Може да решите да редуцирате в две, вместо в една тенджера. Ако огънят е по-силен изпарението ще стане по-бързо, но пък трябва да сте наблизо и да следите, когато течността се сгъсти -  да не пръска, да не загори...За предпочитане е тихото къкрене. При мен на 6,5 от 9 степени. Може да оставите да къкри на 2 или 3 от 9 степени и да излезете да свършите нещо навън...

Как да се ориентирате дали достатъчно сте редуцирали?  Когато от 3/4 пълна тенджера със сок получите 1/4 или 1/8 гъста течност, приличаща на течна карамелизирана захар,/ на меласа,/ на мед, вероятно сте редуцирали достатъчно. Дори да не разполагате с количеството грозде, което съм посочила, от цялото количество сок, приготвен по описания начин редуцирайте до 1/4 -1/6 . Пробвайте с капка върху хартия за печене или чиния. Ако не се разлива, запазва формата си, гъстотата е достатъчна. Или изсипете лъжичка от сместа в чиния или силиконова формичка. Сложете във фризера за по-бързо охлаждане, извадете след 15-20 минути и отделете- ако е достатъчно твърда, както на снимките, значи сте готови.

Срок и начин за съхранение - Запазих в стъклено бурканче, на стайна температура от предните бонбони - вече около 20 дни нямат никакви промени във вкуса, текстурата и вида. Като ги гледам скоро няма да имат промяна.

Прочетете по-долу и вижте снимките. Този път за разнообразие използвах силиконова форма за бонбоните. Отделянето беше изключително лесно, без остатъци във формата. Ако нямате форми може да изсипете във форма, покрита с хартия за печене и да нарежете на квадратчета, както при тези бонбони 



Продукти:

* 4 кг червено грозде (винен сорт),  за предпочитане е ароматен винен сорт, почистено от          дръжките
* 800 мл вода


Това е гроздето, което използвам.

Пригогвяне:

1. 2 кг от гроздето се поставят в тенджера с 800 мл вода. Сместа ври на умерен или силен огън, според това дали сте в кухнята и колко време имате.



Имайте пред вид, че при по-силен огън изпарението е по-бързо, омекването на гроздовите зърна зависи от продължителността на варенето. Внимавайте да не прелее тенджерата, когато сокът кипне. Варенето продължава, докато всички зърна омекнат и течността стане наситено червена.



2. Изсипете през течноста в гевгир или цедка и с леко притискане с лъжица, прецедете. С отцедения сок залейте останалите 2 кг грозде и варете по същия начин до пълно омекване на гроздето.


3. Прецедете гроздето от втората тенджера по същия начин през цедка. Върнете сока в тенджерата и сложете отново на котлона за редуциране. Остатъка от гроздовата маса може да използвате за направата например на редуцирано балсамико или за оцет.



Варете докато течността се редуцира няколко пъти и достигне текстура на гъст сироп.


 Ако не сте сигурни дали е достатъчно гъсто капнете върху чиния, по-добре да е студена, например стояла в хладилника, или върху кухненска хартия, както аз по-долу. Капката не бива да се разлива, а да стои сферична. След като се охлади напълно, можете да я отделите от хартията, като тя запазва формата си.



        Напълнете бързо силиконовата форма. Може да използвате каквито имате малки силиконови форми за шоколадови бонбони. Аз реших да поставя в тези с форми на бухалчета.
        След  пълното охлаждане отделете бонбоните от формата. Ако редукцията е била достатъчна ще извадите съвсем лесно добре оформени бонбонки.


Бонбонките са леко лепкави и е добре да се овалят в ситно смлени ядки, както показах тук или да се поставят на редове, отделени с хартия за печене. Аз ги съхранявам в стъклен съд.




Насладете се на последните септемврийски дни! Топли, ухаещи на мед, грозде, ябълки....



четвъртък, 8 септември 2016 г.

Гроздови бонбони - без добавена захар - Grape candy - no added sugar






Тези бонбони са освен пристрастяващо вкусни и ароматни, и много лесни за приготвяне. Както е модерно сега мога да добавя и :
                без добавена захар,
                 без глутен,
                 без желатин,
                 без сгъстители,
                  веган,
                  само с една съставка
 Вкусни са. Толкова се унесох в хапването им, че се сетих да снимам след като половината бяха свършили. Направени са само от грозде. Овалването е по желание. Аз използвах фино смлени лешници.
Не посочвам точни количества - кой колкото грозде има в излишък, но се доверете на Мечо Пух - "...колкото повече, толкова повече"



Обичам да хапвам сурово грозде - всякакви сортове, този път обаче се оказах с непланувано много. Не обичам да хвърлям продукти и когато не мога да хапна, докато са пресни - плодове или зеленчуци, приготвям нещо с тях. Замислих друго с това грозде, но се унесох в четене и редукцията продължи по-дълго. Заплануваното ще приготвя със следващото грозде, което обера.



Продукти:

* грозде
* за овалване - фино смлени лешници - по желание
Биха били подходящи орехи, бадеми или бразилски орех. Може да съхраните и без да овалвате, като поставите отделните бонбонки между лист хартия за печене.



Приготвяне:

Първо за гроздето - колкото по-ароматни сортове използвате, толкова по-ароматни бонбони ще имате. Аз използвах няколко сорта  - в нашия край на едното грозде му казват "Липа" - в двора имаме бяло и червено, както и още два, на които не знам имената. Добруджанци приготвят най-често вино от тях. Това вино е ароматно и свежо, но не може да отлежава, като "Мерло", "Мавруд" или "Каберне". Имах и малко десертно, което виждате на снимките - само него оставих за хапване.
Приготвянето - вече споменах, че е много лесно и с минимално участие на готвещия...

Гроздето, с което разполагате се измива и зрънцата се оронват в тенджера. Налива се вода - половината или 1/3 от обема на гроздето. Слага се да ври. Когато цялото количество в тенджерата е добре омекнало, пуснало своя сок, изсипвате да се отцеди през гевгир. Леко притискате с широка лъжица. Без да изтисквате през марля и каквото и да било. Течността е бистра. Докато свареното грозде се отцежда сварявате следващото количество. При мен бяха две тенджери. Отцедих и втората. Поставих отцедената ароматна течност в тенджера и оставих да къкри на котлона ( от 9 степени на 6 -та), може разбира се и на по-силен огън, но не исках пари, пръски и подобни драматични, рискови и свързани с чистене моменти. Четох книга, гледах филм...все приятни занимания на фона на приятния аромат, който се разнасяше от тенджерата...Есенна идилия...Варенето или редуцирането продължи няколко часа до момента, в който видях, че течността вече е много гъста и по-скоро прилича на вряща меласа. Изключих котлона и си легнах. На другия ден, меласата се беше втвърдила и  нарязах с нож. За да извадя бонбоните използвах гъвкава шпатула.



Тази снимка я слагам, за да онагледя какво направих аз, и какво да не правите вие, за да не се налага да вадите по този сложен начин бонбоните от тенджерата. :)


С дъщеря ми решихме единодушно, че са много, много вкусни. Следвашият път ще изсипя течността в малка тава, застлана с хартия за печене - така, много по-лесно ще нарежа и отделя бонбоните. Съветът ми е да процедирате точно така. 



Овалването на бонбоните е по желание. Аз съм в очакване на новите орехи, с които ще приготвя бонбоните отново , а сега овалях във фино смлени лешници - също много вкусно. Както споменах по-горе подходящи ще бъдат бадеми или бразилски орех. Може да се използва и пудра захар, продава се и кафява пудра, но все пак идеята е да не се използва захар.



Първо нарязах бонбонките като тези на снимката, квадратчета с големина две хапки. После реших, че искам да усещам повече и от лешниците и от всяко квадратче направих още четири, с големина на зарчета.



Други плодови бонбони, които мога да ви покажа за вдъхновение с тази техника на приготвяне - редуциране, са тези Плодови бонбони от дюли и ябълки и малини 

Купички от радичио с карамелизирани орехи, рукола, круши, къпини и синьо сирене - Radicchio Bowls with Caramelized Walnuts, Arugula, Pears, Blackberries and Blue Cheese



В тази салата съм съчетала любими  есенни вкусове и аромати. Леко горчивото радичио подчертава вкуса и аромата на хрупкавите карамелизираните орехи, сладките круши, дъхавите леко кисели къпини, свежата рукола и острия вкус синьото сирене.
Радичиото освен, че носи здравословни ползи е отличен фон за други вкусове, особено плодови. Най-отдолу съм показала други салати, които може да ви вдъхновят.



Продукти:



* круши- ароматни, узрели, но твърди
* радичио
* рукола - около 50 г
* къпини - около 100 г
* синьо сирене - около 100 г ( стилтън, горгондзола, ..)
* зехтин
* орехи - около 100 г
* кафява захар - 2-3 с.л.
* редуцирано балсамико


Приготвяне:

1. Загрейте тиган с дебело дъно, най-добре незалепващо. Опечете нарязаните та резени круши от двете страни. Може да ги гриловате, може да оставите и сурови, разбира се, но в този случай ги напръскайте с малко лимонов сок, за да не потъмнеят.
2. В същия тиган поставете орехите и запечете за кратко, като разбърквате докато започнат да ухаят. Добавете захарта и оставете да се стопи. Разбъркайте и изсипете върху хартия за печене или силиконово килимче. Разстелете, отделете с вилица, колкото е възможно орехите едни от други и оставете да се охлади и втвърди напълно.
3. За всяка купичка отделете внимателно от радичиото по две-три листа.



4. Оформете всяка купичка като застъпите в основата двата листа. Напълнете с листа рукола, добавете резени круша, натрощено синьо сирене, къпини и натрошени карамелизирани орехи. Поръсете с балсамико и зехтин.



Сервирайте и се насладете.



Други салати с радичио:

Салата с радичио и орехи - Radicchio and Walnuts Salad


Салата с радичио и ябълки поднесена в 3 варианта - Radicchio and Apples Salad served in three Variants

Лятна салата с радичио, диня, боровинки и къпини - Summer salad with radicchio, watermelon, blueberries and blackberries

четвъртък, 1 септември 2016 г.

Пълнени жълти камби с червен боб и сос от жълти домати - Yellow Bell Peppers Stuffed with Red Bean and Yellow Tomatoes Sauce



 Честит септември! С топли стъпки и усмихнати дни да ни отведе към златна есен!
Обичам да обикалям пазарите и очите ми да се пълнят с всички цветове, които е наляло слънцето в плодовете и зеленчуците. Много често цветовете на зеленчуците ме вдъхновяват как да ги съчетая, какво да приготвя... У дома ме очакваха мнооого слънчеви черита, колко салати приготвих и супи, суших и  има още да зреят...Пазарът пълен с натруфени сергии в патладжанено, доматено, пиперено, ....но ме грабнаха слънчевите камби. Днешната рецепта е в жълто и лилаво и техните нюанси в различни зеленчуци. Много вкусно съчетание. Опитайте и вие.





Продукти:

* 8 -10 жълти камби
* 200 г сварен червен боб
* 50-70-100 мл слънчогледово олио
* 3 моркова
* 1 глава лук
* 2 скилидки чесън
* 1 малък патладжан
* 1 с.л. листа сушена мащерка
* 1 с.л. джоджен- сушени листа
* 1 ч.л. черен пипер- едро смлян
* 1 с.л. куркума
* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. едро смляно чили
* 400 г жълти чери домати





Приготвяне:





1. Нарежете на ситно морковите, чесъна и лука.



   Нарежете патладжана на малки кубчета.




2. Загрейте олиото и сотирайте морковите, чесъна и лука. Когато лукът омекне добавете патладжана и куркумата и продължете често да разбърквате до омекването на патладжана. Добавете 50-60 мл гореща вода или доматен сок, разбъркайте и добавете свареният и отцеден боб.



Изключете котлона, поръсете черния пипер, солта, чилито, стрийте сушените листа от мащерка и джоджен. Отново разбъркайте. Покрийте с капак и оставете настрана докато подготвите камбите.



3. Загрейте фурната на 180-190 С. Разполовете жълтите камби, внимателно отрежете месестата част със семките. Запазете ги.



Наредете половинките в тава.



Напълнете с плънката.



Изронете семената, а месестата част сложете в блендера заедно с доматите.



Блендирайте до възможно гладка смес.




Изсипете внимателно в тавата . Поставете да се пече около 40 минути.





    4. Сервирайте топли със сос.



   Вкусни са и студени.