четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Кюфтета от киноа и моркови с пушен доматен сос - Vegan Quinoa and Carrots Balls with Smoked Tomato Sauce



Идея как да използвате остатъка  от морковите след като си направите сок. И как да приготвите доматен сос с пушен вкус. Няма да се спирам на ползите от морковения сок, най-малкото всички знаем за съдържанието на бета-каротин, източник на вит. А. В интернет има достатъчно информация, за невероятните ползи от морковения сок - за здравето и красотата ни. Ако вече си приготвяте често или ще започнете сега, което горещо ви съветвам, ще ви остава сухата целулозна маса, пълна с фибри. Не обичам да хвърлям храна и винаги намирам приложение  на този остатък. Влагам в супи, сосове, дипове, салати, сладкиши,... Ако нямам възможност да приготвя веднага, прибирам в пликче във фризера или в краен случай нося в градината, където правя компост.



Днешната рецепта е точно с такъв остатък. Кюфтенца с киноа, които много си подхождат с доматения пушен сос, който приготвих . Може да оформите според случая и настроението като нормални кюфтета, или топчета. Приготвих във фурната.



Подходящи и за парти хапки.



Продукти:

за кюфтетата/ топчетата

* 200 г суха киноа ( 1 чаша с вместимост  300 мл )
* 1 1/2 чаша суха морковена маса, след изтискване на сок
* 1 жълт лук
* 1 червен пипер
* 1 1/2 ч.л. кимион
* 1 ч.л. или 1 1/2 ч.л. лют кайенски пипер KOTANYI
* 1 1/2 ч.л. хималайска сол
* 1 ч.л. едро смлян черен пипер
* 1 с.л. суха мащерка или чубрица или 1/2 -1 връзка ситно нарязан магданоз
* олио за намазване




Киноата се поставя в тенджера и се залива с 3 1/2 ч.ч. вода (отмерена със същата чаша, с която е отмерена киноата). Оставя се да заври и котлонът се намалява, така, че сместа да къкри. Киноата трябва да поеме цялата течност и да се свари. След като в тенджерата вече няма вода се подправя със солта и черния пипер. Добавят се морковите, ситно нарязаните пипер и лук и останалите подправки. Разбърква се добре с вилица. След като сместа се охлади, включете фурната на 230 С с обдухване и  с навлажнени ръце се оформете кюфтенца. Наредете в тава, покрита с хартия. Налага се често да навлажнявате ръцете си, но така кюфтенцата стават гладки. С четка, която потапяте в олио намажете всяко кюфтенце.



Печете докато се зачервят апетитно. Ние ги обичаме хрупкави отвън и пека до леко покафеняване по краищата.

Докато кюфтетата се пекат пригответе соса.




Пушен доматен сос

* сушени или полусушени домати в зехтин
* 1 1/2 ч.л. пушен червен пипер КОТАNYI
* 1/2 ч.л. лют кайенски пипер КОТАNY
* 2 ч.л. ябълков оцет
* 1 ч.л. малцов оцет
* 2 ч.л. гъст мармалад от сливи без захар
* 50-60 мл зехтин от доматите
* скилидка чесън или по-малко, може да замените с чесън на прах





Всички съставки се пасират до гладко пюре. Опитва се и се коригира на вкус. Сол не се добавя, тъй като в доматите има.




Колкото пъти съм ги приготвяла винаги съм използвала точно такива моркови и не бих могла да кажа дали ще се получи, ако използвате настъргани моркови. Че ще се получи е ясно, но вероятно ще е необходимо да използвате нещо за уплътняване на консистенцията или просто да изстискате добре с ръце сока.

Вероятно ви направи впечатление на снимките пликчетата на пиперите КОТАNY, които съм използвала. С тази рецепта участвах в кулинарен конкурс на фирмата КОТАNY, която празнува 135 -ия си рожден ден. Харесвам техните продукти и ги използвам редовно. Можех да поставя тук снимки, без пликчетата. Оставих ги за да ги намират по-лесно в магазина, хората, които не знаят за пушения пипер (скоро говорихме с колеги, и не бяха чували).
КОТАNY са една от първите фирми, които предлагаха на пазара шафранови тичинки (може да видите какъв крем за торта приготвих)  с отлично качество.



сряда, 16 ноември 2016 г.

Шарена есенна салата - Colorful Autumn Salad





Пъстра есенна салата, събрала многоцветието на есенните зеленчуци. Приготвянето е истинско удоволствие за очите, за вкуса - опитайте и споделете. На нас много ни допадна.
Често хапваме суров карфиол и броколи, този път реших да комбинирам с други зеленчуци. Текстурата напомня на ястие/салата с кускус.



Продукти:


* 250 г карфиол
* 250 г броколи
* 2-3 моркова
* 7-8 листа радичио
* 1 червен пипер
* 1 зелен пипер
* 1 глава червен лук
* 1/4 глава червено зеле
* 1 ябълка по желание
* сока от един лимон
* оцет на вкус
* зехтин на вкус
* прясно смлян черен пипер
* авокадо по желание при сервиране









Карфиолът и броколите се накъсват на розички. Смилат се в блендера на по-малки дози, за да не се налага непрекъснато да отваряте и размествате несмлените парченца.




Лукът също в блендера.



Останалите зеленчуци също се нарязват и смилат.







Всички заедно се объркват  в голяма купа, поръсват се с лимоновия сок, оцета и зехтина, които се добавят по малко и салатата се опитва.
Сервира се с авокадо, което може да нарежете на кубчета и да объркате със салатата или да гарнирате. Вкусно е ,ако се добави и ябълка.