събота, 31 декември 2016 г.

Пожелания за нова година - Wishes for the New Year




С благодарност към всички, които се отбиват тук и мълчаливо или с добри думи ме подкрепят!

С тази снимка изпращам към всички моите благопожелания!

петък, 30 декември 2016 г.

Смути от цвекло, малини и ябълки - Beetroot, Raspberries Smoothie with Apples


Както обещах в предния пост, следващата рецепта, която приготвих с новата играчка в кухнята е нещо с цвекло. Това смути е нещо, което досега не съм си приготвяла с уреда, който имах у дома. Изключително гладка текстура, благодарение на високите обороти и двойните ножове на блендера Tefal Mastermix. Уред, с който биха се приготвили всякакви сурови крем супи, защото варени, всеки пасатор или блендер може :).


Продукти:

за около 1800 мл

* 2 средни глави цвекло (обелени)
* 400 г малини (замразени)
* 4-5 средни ябълки - по-кисели, например Грени Смит (обелени, почистени)
* 2 авокадо (обелени, без костилки)
* 3 с.л. конопено семе
* 1 с.л. мака
* 2 с.л. чиа
* 500-600 мл изворна/филтрирана вода


Приготвяне:

 Всички продукти в блендера. Избирате програма Smoothie . Изчаквате да свърши,  по-малко от минута, сервирате. Съвършено гладка смес, единствено семенцата на малините се усещаха.  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Използван уред - БЛЕНДЕР TEFAL MASTERMIX BL850

сряда, 28 декември 2016 г.

Шоколадово - бананово смути - Chocolate Banana Smoothie - raw, vegan, gluten free, nuts free



Когато  ви се повреди електроуред, който ползвате всеки ден се чувствате с чифт ръце по-малко, а когато това стане в навечерието на празнични дни, ръцете на Шива - вие сте Шива, сте като че ли с още един чифт по-малко - с една дума остават само вашите две  :) На мен ми се случи - дни преди Коледа. Ще си кажете - какво толкова един блендер и пасатор, сякаш бабите ни и майките ни все с пасатори са били в кухнята :)...Не, не са били, нито пък са правили ядково мляко, или смути за 3 човека, които тръгват за работа и нямат време да дъвчат всичките съставки...Да - мога да пасирам супа през цедка за да стане на крем супа, и в краен случай може и да не я пасирам, а да я ядем на парченца, и кьопоолуто мога да накълцам  с оня нож за зелении - извития,, сигурно и на хумуса мога да му намеря лесното, но  и времето, което ще отделя ще е много повече и ще се изморя, а това ще повлияе на настроението ми ... и следствията са необозримо непредвидими... Няколко дни бяхме без смути, без крем супи и всичко друго, което може да си представите, че се приготвя с блендер и пасатор... Бях на крачка да си купя нов, изчаквайки отговора на сервиза ще може ли да се ремонтира уреда или не, когато получих за изпробване  блендера на Tefal. В цялата предпразнична суматоха на печене на бисквити, купуване, изработване, опаковане и изпращане на подаръци бях забравила за предизвикателството на Tefal и чаровните водещи Лора и Стоян от кулинарното предаване Бон Апети. И така, един ден, в който със ставането вече планувах в кой час, колата ще е свободна  и аз ще се метна в нея и ще отида да си купя блендера, който с всеки изминал ден ми липсваше все повече, а нещата, които трябва да  приготвя с него се натрупват.... звъни куриер за да ми достави пратка, за която не дължах пари - зачудих се разбира се... и изненадаааа - блендер Tefal!  Никога не съм използвала такъв модел с кана и най-важното толкова мощен. Под елегантната му визия се крият 1400 W. Комбинацията от ножове позволява за секунди да смелите лед, да приготвите смути - за минута и по-малко дори, да направите крем супа, и ядковото мляко, разбира се. Последните дни приготвях само оризово.  Днешната рецепта е за едно много вкусно, засищащо и даващо енергия смути. Добър старт на деня или , ако сте като мен и до 10,00 часа карате на вода и чай, то в 10,00 часа ви се иска нещо по-питателно, но леко идеалният вариант е това смути или някакви вариации.  Времето за което го приготвих с ваденето на продуктите, блендирането и почистването на уреда . всичко това за по-малко от 10 минути. Забравих да спомена, че блендера има програма  за самопочистване - наливате вода и няколко капки препарат за миене , поставяте капака, натискате копчето с програмата и изчаквате няколко секунди. След това просто изплаквате каната с чиста вода. Тази функция е удобна защото ножовете са много остри и дълбоко в каната. В следващите няколко поста ще ви покажа какво друго приготвих за изключително кратко време с този блендер. Междувременно може да прочетете повече за кампанията, уредите и ако вече сте си купили такъв  или прибор на Tefal  как да участвате в тяхната томбола.

 Да се върнем към смутито:

Продукти:

за около 3 чаши

*  2 средни банана
* 1 с.л. брашно от рожков
* 1 с.л. сурово какао
* 1 ч.л. цейлонска канела
* 4  с.л. белено конопено семе
* 5 с.л. овесени ядки - безглутенови
* 2 ч.л. чиа
* 1 с.л. начупени какаови зърна
* 1 с.л. мака
* около 700 мл  изворна вода

Използван уред - БЛЕНДЕР TEFAL MASTERMIX BL850





Приготвяне:

Всички съставки без начупените какаови зърна  се поставят в каната на блендера ( може да поставите половината вода и да добавите допълнително според желаната гъстота).


Включва се на режим Smoothie . Ако искате да добавите нещо или да опитате на вкус може да спрете работата на мотора с натискане на същия бутон, да отворите каната, и да добавите. После затваряте и отново пускате от същия бутон.







Сипете в чаши, поръсете отгоре какаовите зърна, малко овесени ядки и канела. Ние обичаме да има и нещо хрупкаво.        

                                                                                                                                                                                     Този пост е спонсориран от Tefal. И всъщност буквално е реализиран, благодарение на чудесния блендер  БЛЕНДЕР TEFAL MASTERMIX BL850. Рецептата и снимките разбира се мои и са направени, както винаги с голямо удоволствие. Удоволствие е и да ги споделя с вас - всички вие, които се отбивате тук. 
Благодаря за коментарите, мненията и топлите думи, които оставяте тук!                                                  

неделя, 18 декември 2016 г.

Сурови кокосово- портокалови бонбони - Raw coconut- orange candy



Продукти :

* 130 г кокосова паста
* 1/4 ч.л. куркума
* 5-6 с.л. пресен сок от портокал
* 1 с.л. прясно настъргана кора от портокал
* 10 с.л. кокосови стърготини - равни
* 2-3 ч.л. мед или агаве сироп, или 2-3 фурми без костилки,  ако прецените, че искате допълнително сладост
* 1 ч.л. кокосово масло

за овалване:

* 7-8 с.л. кокосови стърготини
* 1 ч.л. куркума

Поставете в торбичка и раздрусайте докато кокосът се оцвети равномерно.



или:

* 1 ч.л. куркума на прах
* 1 ч.л. мака на прах
* 1 ч.л. лукума на прах




В купа поставете последователно продуктите, в реда, в който съм ги изброила, като след всеки продукт разбърквате до еднородна смес. Оставете сместа за малко да се охлади. Оформете топчета и оваляйте в една от двете смеси или разпределете и оваляйте в двете. Поставете в малки хартиени капсули.



Съхранявайте на хладно в буркан или в кутия.  Куркумата има консервиращо действие, но все пак не бих съхранявала повече от 5-6 дни.


вторник, 13 декември 2016 г.

Сурови бонбони от цвекло, кокос, орехи и фурми - Beetroot, Coconut Raw Balls with Walnuts and Dates





Днес ще споделя рецепта за сурови бонбони, една идея, как да използвах пулп от цвекло, след изстискване на сок.



Обичам да пия сокове - зеленчукови, плодови, и никак не обичам да хвърлям сухата част, която остава след изстискването им. Ако нямам време в момента, замразявам в торбички и използвам в десерти, супи, салати, разядки, хумус, за приготвянето на бульони или в сосове при печене и яхнии. В краен случай остатъците отиват за приготвяне на компост.
В бонбоните няма добавена захар, използва се сладостта на фурмите, няма мазнини, освен тези, които се съдържат в орехите и кокосовите стърготини. Бонбонките са вкусни, съдържат фибри, които в соковете липсват, сурови, здравословни  и красиви. В направата им могат да участват децата, които с удоволствие ще ги хапнат след това.


Продукти:

* 150 г пулп от цвекло ( след изтискване на сок)
* 30 г неподсладени кокосови стърготини
* 50 г фино смлени орехи
* 100 г фурми без костилки ( около 11 броя)
* допълнително кокосови стърготини за овалване

Всички продукти се смилат  в блендер.



С ръце се оформят топчета. Овалват се в кокос.



Съхраняват се в стъклен буркан в хладилник.


Това е - просто и лесно. Децата обичат  да майсторят нещо с ръчичките си, да участват в готвенето, а после да опитват, направеното :)  Няма какво да се изцапа, освен ръцете - малко. Приобщете ги - към готвенето - вържете им престилка, карайте ги да опитват на вкус...След малкото приключение те ще имат друг поглед към вкуса на цвеклото, към идеята за оползотворяване на продуктите. Ще  знаят, че  бонбоните могат да бъдат здравословни и вкусни....и че те могат да ги правят. В процеса на работа, безценното е, че ще общувате,  може би малките готвачи ще имат въпроси, на които не знаете отговорите. Не е страшно, после заедно ще потърсите отговорите, така детето ще научи как да намира отговор на въпросите си.

Приятно забавление в кухнята! Скоро ще покажа какво направих с пулпа от моркови.

понеделник, 12 декември 2016 г.

Шоколадови трюфели с лют кайенски пипер - Chocolate Truffles with Hot Cayenne Pepper




С тази рецепта участвах в конкурса 135 години KOTANYI . Радвам се, че бях сред спечелилите наградата - едно изключително приятно  преживяване - кулинарен семинар  на тема "Австрийска вечеря". Събитието се проведе в уютното студио Food Connection, в присъствието на очарователните и усмихнати домакини от KOTANYI , Иво и Илиян от Блоговодител, Иван Звездев, Пепи Стоева и момичетата , чиито рецепти също спечелиха - Ирина, Валя и Гергана. Приготвихме вкусни рецепти от австрийската кухня, под вещите съвети на Мария Лазарова - управител на KOTANYI в България, Иван Звездев и Митко от Food Connection.


Ето и рецептата на бонбоните, с които почерпих :

Шоколадови трюфели с лют кайенски пипер

* 150 мл млечна сметана 30% масленост
* 200 г черен шоколад над 60% какао
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* 50 г меко масло
* 100 г маскарпоне на стайна температура
* 1 с.л. меласа

* 5-6 сушени сливи, нарязани на малки парченца
* 1 -2 с.л. дребни тъмни стафиди
* 3-4 с.л. отлежал коняк или уиски

* 2 чаши трохи от шоколадов блат за торта или кекс

за покриване на бонбоните:

* 100 - 150 г черен шоколад  ( 70 % какао)
* 2-3 ч.л. олио, аз използвах студено пресовано от авокадо
* от 1/4 ч.л. до 1 1 1/2 ч.л. , според вашия вкус - лют кайенски пипер KOTANYI
* 1 с.л. леко счукани семена от розов пипер

Приготвяне:

1. Накиснете за няколко часа сушените сливи и стафидите с коняка.
1. Начупете шоколада на дребни парчета. Поставете в термоустойчива купа.
2. Загрейте сметаната до кипване. Изсипете върху шоколада. Оставете за 3-5 минути и започнете да бъркате със силиконова шпатула, докато сместа стане еднородна, без бучици.  Оставете да се охлади и сгъсти до консистенция, подходяща за разбиване.
3. Когато е достатъчно охладен шоколадовия ганаш, започнете да разбивате, добавете маскарпонето на няколко пъти при непрекъснато разбиване, после маслото и меласата.
4. Добавете накиснатите сушени плодове, заедно с коняка, който е останал, разбъркайте. Добавете трохите от шоколадовия блат и леко разбъркайте до еднородна смес. 
5. С лъжица загребвайте и дооформяйте с длани топчета. Може да се наложи периодично да миете / навлажнявате ръцете си. Наредете в плосък съд, който поставете в хладилник или фризер, докато приготвите глазурата. Аз ги наредих на поднос, който обвих със стреч фолио и поставих в камерата, докато стопя шоколада за глазурата. Сместа или оформените бонбони може да приберете и в хладилника и да съхранявате ден два, докато решите да покриете с шоколад.
6. Начупете на малки парчета  шоколада 3/4 от него поставете в топлоустойчива купа. Загрейте на водна баня, докато се разтопи. Свалете от огъня. Добавете останалия шоколад на малки парченца и бъркайте докато се разтопят. Добавете олиото и една част от кайенския пипер. Разбъркайте и опитайте. Добавете още 1/4 ч.л. пипер и опитайте отново. Добавяйте, докато ви допадне на вкус. Имайте предвид, че дори да ви се стори леко люто, останалата част от бонбоната ще омекоти лютивината на глазурата. 
7. Потапяйте всяко топче в шоколадовата глазура и с вилица изваждайте върху хартия за печене или в същия този поднос, който използвахте при охлаждането на  топчетата , той все още е добре охладен от престоя в камерата. Поръсвайте всяка извадена бонбона със счукания розов пипер. Студените бонбони се покриват по-лесно с топлия шоколад и бързо се охлаждат. Розовият пипер, не е лют, но е много ароматен, особено, когато е току що смлян или счукан.

*** За по-лесна работа и добър резултат, е важно да не пропуснете стъпката с охлаждането.


четвъртък, 1 декември 2016 г.

Веган меки джинджифилови бисквити с меласа - Vegan Chewy Ginger Molasses Cookies





















Започва обратното броене до Коледа! Започва и трескавото търсене и изпробване на рецепти за сладкиши, бисквити, баници, салати, ястия и всякакви идеи за отпразнуване, посрещане и изпращане  на многобройните празнични дни в тази част на годината.
Днес, тук рецептата е за едни много вкусни джинджифилови бисквити, подобни на тези, които правих за дядо Коледа :)  Тези обаче са веган, т.е. без животински продукти.  Добавих и черен шоколад на малки парченца, който може да се пропусне, захарта е намалена, Използвала съм кокосова и кафява за овалване, ако желаете още да редуцирате може  да пропуснете последната процедура. Специално за една малка прекрасна  Емили измервах продуктите освен на  кантара и в чаши и лъжици. Приготвянето е изключително лесно, всички продукти се поставят  в купата и се объркват. Има две стъпки, които трябва да се спазят - бисквитите да се охладят преди печене и да се пекат 8-9 минути за да останат дъвчащи. Притискането докато са горещи е по желание и по никакъв начин не влияе на вкуса. 

Продукти:

* 1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло - 70 г
* 1 с.л. чиа, накисната с 5 с.л. вода за 15 минути
* 1/2 ч.ч. кокосова захар - 60 г
* 2 с.л. меласа - 60 г
* 2 с.л. олио от авокадо Alexandria
* 1 с.л. какао или рожков
* 1  1/2 ч.л. екстракт от ванилия
* 1/2 ч. сол
* 2 ч.л. канела
* 1 ч.л. смлян карамфил
* настъргана кора от един портокал
* 1 1/2 с.л. пресен настърган джинджифил
* 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
* 1 1/2 ч.л. сода
* 1 1/4  брашно от лимец - 140 г
* 1 ч.ч пълнозърнесто пшенично брашно - 120 г
* 100 г черен шоколад, начупен на малки парченца

за овалване  на бисквитите:

* 3/4 ч.ч кафява захар
* 1 ч.л. канела

Чашата, която  използвах е с вместимост 220 мл.


Всички съставки се смесват до гъсто лепкаво тесто. Накрая добавете начупения шоколад.



Оформете топки с лъжица за сладолед, оваляйте ги в кафявата захар с канела и ги охладете много добре - за два три часа или 2-3 дни.
 Преди печене ги наредете в тава, покрита с хартия.



Печете в загрята на 180 С фурна 8-9 минути. Бисквитите са много меки, не могат да бъдат вдигнати от хартията. Ако искате леко ги притиснете с опакото на лъжица, както направих аз. Оставете ги да се охладят в тавата за около 5-10 минути , пренесете внимателно върху решетка за окончателно охлаждане. 8-9 минути печене гарантира меката дъвчаща текстура. Ако печете повече, бисквитите ще са хрупкави след охлаждането.

Студените напълно бисквити съхранявайте в добре затварящи се кутии, в противен случай ще изсъхнат. Не че не са вкусн, когато са по-хрупкави, но дъвчащи ми харесват повече.


Ако по някаква странна случайност ви останат бисквити, може да ги вложите в тези Трюфели " Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил...

или в тази импровизация Хрупкав тиквеник