четвъртък, 12 януари 2017 г.

Лешникови бисквити с тахан и лешниково мляко с тахан и мед- Hazelnut Tahini Cookies and Hazelnut milk with Tahini and Honey




Днес  направих  тези бързи за забъркване и  печене бисквити. Харесаха ми.Използвах част от пулпа, след приготвянето на лешниковото мляко.  Освен тези предимства бисквитите са:
без бяло брашно,
без бяла захар,
без набухвател,
без яйца,
без масло
и след като написах без какво са и вече се чудите какво има в тях ето продуктите:

Продукти:

* 130 г брашно от лимец, (1 ч.ч. - 220 мл - препълнена)
* 15-17 г кокосова/тръстикова захар, ( 2 с.л. - заоблени)
* 60 г пулп от лешниково мляко
* 50 г кокосово масло- студено, твърдо
* 1/2 ч.ч. ванилия на прах
* 50 г лешников тахан
* 22-24 лешника

Приготвяне:

1. Загрявате фурната на 170 С
2. В купата на пасатора поставяте  браашното и всички останали съставки, без тахана.
3. Завъртате с няколко прекъсвания, докато сместа стане еднородна и заприлича на пясък.
4. Поставяте сместа в купа и добавяте  лешниковия тахан. С ръка обединявате сместа в тесто.
5. За да направите еднакви топчета може да направите тестото на фитил и да нарежете с нож еднакви парченца. Оформяте на топчета с дланите си.  Наредете в тава, покрита с хартия. Притиснете по един лешник в центъра на всяко топче.
Печете 12-14 минути. Охладете на решетка.

Приготвянето с печенето отнемат около 20- 30 минути.

За млякото:

* 1 чаша лешниково мляко
* 1 с.л. тахан и
* 1 ч.л. мед или кленов сироп, може и стевия - 2-3 капки
* щипка канела или ванилия - по желание

Разбийте в блендер или с миксер, аз използвах една мъничка електрическа бъркалка за нес кафе. Не съм добавяла канела и ванилия, исках да се насладя на прекрасния аромат на млякото и тахан




12 коментара:

  1. Прекрасни са, Бети... здравословни и вкусни -
    обичам идеите, предложенията и представянето им...
    Поздрави за теб, успешна, удовлетворяваща и усмихната нова година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диани!
      Радвам се, че ти харесват нещата, които приготвям!

      Изтриване
  2. Looks yhummy:)
    Have a lovely weekend!
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,
    чудесни, много елегантно поднесени предложения.И аз правя ядкови млека с тахан - стават чудни.Понякога добавям подправки, пчелен прашец, рожково брашно.Вкусно става и много полезно.Бисквитите също са чудесни.Без набухвател и бяла захар - страхотно и много изискано.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря сърдечно.
      И аз добавям пчелен прашец, въобще в тия смутите много неща могат да се добавят, да се съчетаят на вкус и полезност.
      Тези бисквити се получиха наистина много вкуси, и човек може да си хапва без притеснения за линията си:)

      Изтриване
  4. Бетииии...никакви ли "вредни" продукти не ядете? Животински?
    Мляко, яйца, месо?
    А сладките изглеждат привлекателно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, някои у дома ядат месо, което в някои случаи и аз готвя. Аз ям млечни - сирена, кашкавали, цедено мляко, масло и сметана. Трудно ми е да кажа без кое от тези не мога, но не ям всеки ден :) Маслото, например ако искам да мажа нещо на филийка го замествам с авокадо - сурово. Обичам козе сирене и разни други и не ги замествам с нищо :) Хапвам и яйца - в най-различни варианти. Ако мога обаче да направя нещо, което да не включва изброените продукти- го правя. Задължително и първо условие за храната, която ядем е да е вкусна и възможно здравословна :)
      Сладките са и вкусни, може и повече захар да им се сложи, но трябва ли, щом и така са достатъчно вкусни ? :)

      Изтриване