Домашно лешниково мляко - Homemade Hazelnut Milk



Обичате ли крем супи, нектари, смутита, песто, ядкови млека, шейкове, бързи плодови кремчета? Ние у дома - много. Ако и вие ги харесвате знаете, че се приготвят с блендер или пасатор. Всеки от тези уреди има своите удобства и ефективно приложение. Когато обичаш горе изброените неща и в един момент останеш без някой от уредите, с които си свикнал да ги приготвяш е  ....,. Е, не е трагично, все пак можеш да дъвчеш, освен, ако не си бебе, на пределна възраст или ако нямаш здравословен проблем. Някои неща можеш да приготвиш в малки количества със стриване, прекарване през цедка, настъргване, други са немислими. Факт е, че уредите ни спестяват много време, предоставят ни възможността да приготвяме разнообразни неща за хапване за кратко време.  Както наскоро споменах преди известно време моят незаменим помощник , с който меля, пасирам, блендирам се повреди и стана ясно, че не може да се ремонтира. И в този момент получих любезно предложение от Tefal да изпробвам някои уреди и новите им тигани. Уредът, който имах у дома беше пасатор, в комплект с купа , с подвижен нож и капак, към който се закрепва моторното тяло с мощност 700 W . Блендерът, който получих и изполвах на Tefal е Masremix BL850 и е с мошност 1400 W, която позволява на уреда да смила почти всичко супер гладко за кратко време. В тази публикация ще се опитам да обобщя опита и впечатленията ми от него. Надявам се да съм полезна на някой, който си търси подобен уред. Ще се радвам да споделите вашите впечатления, ако вече имате. 

Външен вид: Не е най-важния признак по който избираме уред, но в никакъв случай не е без значение. Блендерът е стилен и със стоманения си корпус и дебела стъклена кана добре стои на кухненския плот. Когато е сглобен заема място във височина. Когато го пуснете да работи, също имате усещане за солидност на уреда.Не помръдва. В покой стои на плота и ви казва, че за минута може да приготвите нещо вкусно и здравословно. 

На плота си държа само кафемашина. Всички уреди са прибрани, за да имам място за действие. Този блендер цяла седмица стоя на плота и нито веднъж не ми попречи. Използвах го всеки ден минимум  два пъти.

Най-важни за един блендер са неговата мощност и кана.
Мощност: Колкото е по- висока, толкова повече неща може да приготвяте, за по-кратко време и смилането е по-фино. Както казах вече в мотора на този блендер се крият 1400 W. Освен възможността за плавно  увеличаване на мощността има 3 интелигентни програми. 
Програма Smoothie - Идеално гладко пасира банани и цвекло за около минута. На същата програма направих идеално гладко зелена смес за искрящи спаначени палачинки. Изключително фино и бързо приготвих и това лешниково мляко, което публикувам днес.

Програма Ice Crush  - изпробвах, но не снимах. Идеална функция  за лятото - дайкири, мохито, кайпириня, сорбета и всякакви ледени десерти и коктейли - замразете на кубчета плодови сокове, смелете в блендера за минута.
Програмата Auto Clean  - Много удобна функция, пред вид това, че каната е дълбока, ножовете остри, в дъното на скосената кана. Достатъчно е да сипете препарат, топла вода, да затворите капака и да изберете програмата. После само изплаквате и подсушавате. Всъщност аз винаги подсушавам, водата при нас  е варовита, а и предпочитам да сглобя уреда- заема по-малко място,  и е готов за следваща употреба.

Кана - другата основна част на блендера. Каната на Masremix BL850 е от термо и удароустойчиво, дебело стъкло. Обемът от 1750 мл е идеална за 3-4 -членно семейство. Снабдена е с ножове,Tripl'Ax технология. На тези ножове и на мощността се дължат перфектно гладките текстури, които се получават за не повече от минута. Капакът отгоре се затваря изключително плътно и не пропуска никаква течност.

Споменах, че с блендера може да смелите, пасирате почти всичко, единственото условие е да има вода или някаква течност. Функцията за мелене на лед не изисква това. Това е упоменато и в указанията за правилна работа с уреда. Термоустойчивоста на каната се отнася за течности и продукти до 80 С. Това означава, че гореща, вряща супа не може да поставите и да блендирате и тъй като са малко хората, които активно използват готварски термометър, рисковано е да определите дали супата която искате да блендирате е под тези 80 С. Когато приготвям крем супа обикновено пасирам с накрайника, на пасатора,  директно в тенджерата, в която съм готвила. В примерните рецепти, които бяха в книжката с указанията за работа имаше рецепта за крем супа, в която зеленчуците и водата предварително се пасираха и после се поставяха да се готвят. Не намирам това за практично, тъй като пасираната смес има неприятното свойство да бълбука и хвърля горещи частици далече, който е правил лютеница на огън знае за какво говоря. Може да се сложи капак, но ако супата е много гъста, може да се захване на дъното на тенджерата. И ако това е недостатък, то огромно предимство е блендирането на сурови твърди зеленчуци до идеално гладка текстура- аз приготвих няколко сурови супи.

Друга функкция, която ми липсваше е меленето на ядки, сушени плодове, например фурми, за приготвянето на сурови торти и бонбони. Също така, за хрупкав топинг за крамбъли или кексчета и приготвянето на смес за тарти и пайове - блендирането на брашното с масло, при което се получава текстура на пясък и бързо се обединява с малко вода в тесто. С други думи меленето на сухи съставки ми липсваше.

Уредът се използва изключително лесно, бързо се почиства. Дори да нямате никакви умения /време/желание за готвене, ще добиете самочувствие, ако го имате до себе си. Проготвянето на домашна храна, не е толкова трудно, непосилно и отнемащо време. Наистина :)



Съжалявам, че не можах да изпробвам пасатора TEFAL INFINY FORCE ULTIMATE HB877D,който е с впечатляваща мощност от 1000W и има така наречения чопър точно за дейностите, които ми липсваха в блендера. 

И накрая преди да продължа с рецептата един съвет, който ще ви спести време, разочарования и може би пари или наранявания. Независимо какъв уред и на коя фирма си купувате - четете указанията  на производителя- какво може да прави уреда, и най-важното какво НЕ може да прави. Някой си е направил труда да напише тези указания, за да бъде полезен уредът и да имате добри резултати от работата с него, затова прочетете и ще се чувствате още по-уверени.




Продукти:

* 250  г лешници +вода за накисване
* 1.5 л филтрирана вода

* 1/4 ч.л. ванилия смляна на прах- по желание
* 1 с.л мед/агаве сироп/кленов сироп/мед - по желание
* 1/4 ч.л. канела - по желание
* 1/2 ч.л. хималайска сол - по желание



Лешниците се накисват, за целта се поставят в буркан или купа и се покриват с вода . След няколко часа  поемат част от водата и набъбват. След 6-8-10 чада се оттцеждат  и обилно се измиват с вода. Поставят се в блендера, заедно с филтрираната вода. Ако решите да използвате някоя от добавките по желание добавете и тях***.



Може да блендирате като изберете максималната мощност на блендера или  да използвате една от вградените програми Smoothie. Аз се възползвах от програмата.

*** Ако за първи път приготвяте ядково мляко може би е по-добре да опитате без никакви добавки. След прецеждането може да добавите някои от предложените аромати и подсладители и отново да блендирате за идеално смесване.

Следващата стъпка е да прецедите през фина цедка. За още по фино прецеждане поставете тензух. Накрая притиснете или изстискайте. На снимката по-долу се вижда пулпа-възможно сух и много фино смлян.

Остатъка може да замразите на порции от по 100 или 200 г  и да използвате по-късно. Може да вложите в крекери, бисквити, блатове за тарт или пай,  плънка на сарми или зеленчуци, в зеленчукови кюфтета, хрупкав топинг за кексчета, крамбъли, сурови бонбони и торти, и каквото още ви хрумне.



Млякото може да се съхранява 2-3 дни в хладилника. При мен не се е случвало по-дълго. Преди да си налеете, разклатете бутилката.



Коментари

  1. Анонименянуари 25, 2017

    Ех, тази Бети-невероятно креативна си, забележителна домакиня! Д. Кючукова

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, умирам от кеф като вляза при теб, Бети! Толкова уютно и красиво е винаги тук, а това вкусно мляко сега ме кара да огладнявам рано-рано. Разкошен вкус и чудни снимки!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за коментара. Съжалявам, че без да искам от мобилния го изтрих. Този блендер не е за ядки и брашна. Надявам се пасатора за който споменах да кма тази опция, тъй като има купа/чопър и е с 1000w. Ще проуча и ще пиша.

    ОтговорИзтриване
  4. You have a reale nice Blog ;)i am your new Follower now;) www.label-Love.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  5. Бети,
    редовно у дома правя млека и сирена от ядки.Когато смляната смес от ядки и вода ферментира на стайна температура около седмица се получава чудесно кисело мляко от ядки.Става също и с тиквени или слънчогледови семки.Чудно е лешниковото мляко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе, хе моето стана в хладилника. Мноого вкусно!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни