неделя, 5 февруари 2017 г.

Мъфини от киноа, спанак и чедър - Quinoa, Spinach, Cheddar Muffins





С тези импровизирани мъфини и свежи листа от спанак и кълнове обядвахме днес. Нямат брашно. Приготвих ги с каквото имам подръка в хладилника.  Сирената могат да се сменят. Използвах черна киноа, такава имах, но може да се използва бяла или ориз. Получиха се вкусни и засищащи. Ето какво използвах:

Продукти:

за около 18 мъфина

* 200 г черна киноа - сурова(може да се използва и бяла)
* 400-450 мл вода
* 2-3 с.л. оризово олио ( може и слънчогледово)
* 1 глава лук - нарязана на ситно
* 2-3 скилидки чесън, накълцани ситно
* 200 г спанак
* 150 г натрошено сирене
* 100 г настърган чедър ( използвах отлежал), може да се замени с твърд кашкавал, пармезан
* 4 големи яйца( домашни, от село )
* 1/2 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. едро смлян черен пипер
* индийско орехче - настъргано- около 1/4 ч.л.





Приготвяне:

1. Сварете киноата на умерен огън. Трябва да поеме водата и да бъде сварена. Оставете да се охлади. Ако е необходимо оставете да се оттцеди, след охлаждането. Ако е необходимо при варенето добавете малко вода. Важно е, когато я добавяте към сместа за мъфините, киноата да е суха, без вода от варенето.
2. През това време пригответе останалите продукти, формите за мъфини.
З. 3агрейте фурната на 170 С с обдухване или на 190 без.
4. Задушете в тиган или тенджера олиото, лука и чесъна. Добавете спанака и разбъркайте, толкова, колкото спанакът да омекне. Свалете от огъня.
5. Разбийте яйцата с вилица, добавете солта, черния пипер и индийското орехче.
6. Към сварената киноа добавете задушения спанак, сиренето, чедъра, разбъркайте и накрая добавете разбитите яйца. Отново с вилица разбъкайте до еднородна смес. Разпределете сместа във формите и печете около 20 минути с обдухване ( 30 без) до златисто.



Сервирайте със свежа салата. Ние хапнахме с поници от люцерна и листа от спанак, с лимонов сок.
Подходяща напитка е чаша айран или бира.





6 коментара:

  1. Бети,
    много красиви мъфини, гарнирани с пресни кълнове са чудесни.Все още не съм се осмелила да пробвам различните видове киноа.Използвала съм само от бялата, но трябва да опитам.Великолепни снимки както винаги предлагаш, които изкушамат да се изпробва всичко в твоят блог.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. This looks cool. I love quinoa. I just posted a healthy dish as well. (Using Kale) You should check it out: www.itsmiraclewhip.com

    ОтговорИзтриване
  3. Una receta de lo mas original, yo hasta el día de hoy no he cocinado ni comido nunca la quinoa, sin duda esta receta es muy tentadora. Feliz semana.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Here is a recipe in which to try quinoa :) Thanks for stopping, Magdalena!

      Изтриване