Веган шоколадов сладкиш с череши - Vegan Chocolate Cake with Cherries





Когато дълго време не пиша тук, се чудя откъде да започна - също, когато не си се виждал с някого дълго време. Дните на лятото, дълги, а се нижат толкова бързо, усещам ги по сменящите се аромати. Все още намирам цъфнал бъз, изсушила съм достатъчно, затворила съм сиропи, които етикирани, са вече в мазата. Имам лимонадки в хладилника и с последните открити цветове поддържам наличността :). Храстите с ароматните рози са вече мълчаливи, и за тях ми напомнят студените лимонади в хладилника и бурканчетата със сладко, които чакат  своя ред за етикетчета. Сега целият град е в приятна омая от сладостния аромат на цъфтящите липи. Сутрин в 5 часа, когато по-голямата част от шумния град спи е почти приказно - птичките пеят и целият град ухае, ухае. Дните минават по следите на зрелите плодове - ягоди, череши, малини, касис, вишни, черници - от едната градина в другата, от едното село в другото. Пътищата ми са оцветени в нюанси на зеленото от тъмно наситено на слънчогледите и маточината, през по-светлите раирани нюанси на царевицата до светло зелените с дантелени краища на прецъфтялата рапица. Редуват се с позлатяващите се пшенични ниви и приказно лилавите багри на лавандулените поля. Погледът ти започва от красива пъстроцветна броеница от макове, дива салвия, ралица, подрумчета, метличини, прелива в близката нива и се простира  чак до безкрайния хоризонт изтъкан от зелено, златно, лавандулено. В едната посока посрещам изгрева, в другата бакърения залез.
Основната ни храна са плодовете и различни  зеленчуци, които събирам от градината. Предпочитаме ги сурови. Случва се да сготвя супа или да гриловам, приготвям и десерти - основно сладоледи, или бързи печива, според това какво искаме да опитаме и каквото пожелае детето :) , което в момента чете за изпит(знаете как е). Освен това приготвям и зимнина.Предпочитам да замразявам, но фризерът има капацитет, не можем да вземем друг, защото и жилището и то не е разтегливо. Приготвям сладка, ако могат да се нарекат така, поради силно редуцираното количество захар, което използвам. Друг предпочитан начин за съхраняване на плодове и зеленчуци е сушенето. Сдобих се с нова сушилня/дехидрататор и двата уреда почти не спират- билки, плодове, гъби, подправки. Често снимам, но работата по снимките е само да ги сваля в диска и да подредя в папки. Не ми липсва желание, но часовете в денонощието са малко и не съм се научила още да не спя. И организация имам.Тревите в градините обаче също се организират, особено след дъждовете и се налага да помагам на бобовете, доматите, босилека, салатите, и всичко което съм засадила да се справят с инвазията на нежеланите от мен.
Докато все още има череши и имам усещането от вкуса на този шоколадов сладкиш искам да го споделя тук. Лек, бърз за приготвяне, с малко захар,(може да се замени със стевия и дори да се пропусне), без животински продукти. Вече сте видели снимката и сигурно ви е направило впечатление по-тъмната поръска отгоре. Вероятно мислите, че е тъмна пудра захар. Пробвала съм и с такава, дори имам у дома. Харесвам сладкиши с поръсена пудра отгоре, някак по-завършени и апетитни ми изглеждат. В стремежа да редуцирам захарта търсих вариант хем да има поръска отгоре, хем да не е захар. Радвам се, от хрумването, което ми дойде. Вижте в продуктите по-долу.  Рецептата е многократно изпробвана предимно в мъфини , пекла съм и торта.

Новото е, че използвах пълнозърнесто брашно от спелта. Доволна съм от резултата. За състава и качествата на спелтата може да прочетете тук.

Съставки:

 190 г пълнозърнесто брашно от спелта Perun
 50 г какао
 50 г кокосова захар
 1 ч.л. бакпулвер
 1/2 ч.л. сода
 280 мл растително мляко
 60 мл олио
 2 с.л. оцет
 1 ч.л. бадемов екстракт
 1 ч.л. ванилов екстракт
 300 г череши, почистени от костилките ***
 2-3 с.л. счукани какаови зърна
 1 с.л. мескит на прах - за поръсване, по желание



***Черешите, които използвах са месести, сладки. Може да използвате и замразени или да замените с вишни.




Начин на приготвяне:

1. Поставете решетката на фурната на най-долното ниво. Загрейте фурната на 170 С.
2. Намажете формата с кокосово масло и поръсете с брашно. Оставете настрана.
3. Пресейте заедно брашното, какаото, содата, солта и бакпулвера. Поставете в купа и добаветет захарта, ако използвате. В случай, че замените с течна стевия, добавете я към течните съставки.
4. В друга купа смесете всички течни съставки.Разбийте, може с вилица или обикновена тел до хомогенна смес. Добавете сухата смес и разбъркайте до гладка еднородна смес. За по-бързо може да използвате миксер, но става и с вилица. Уверете се, че няма неравности и неусвоено брашно. Поставете сместа във формата за печене. Добавете черешите, като поръсвате по няколко. Една част натиснете навътре в тестото.



Накрая поръсете с какаовите зърна. Печете до суха клечка. Готовото печиво леко се отделя от стените на съда, както е на снимката по-долу. Проверете след 20-25 минути. По клечката не бива да има залепнали трохи. Не печете повече от необходимо за да не стане сух сладкиша.
5. Извадете от фурната и оставете да се охлади за около 15-20 минути във формата.



6. След това извадете сладкиша и поставете на решетка за окончателно охлаждане. Поръсете с мескит на прах, поставен в сито или цедка за чай.








Сладкишът е с шоколадов вкус, с приятна мека текстура. Опитайте го.


Коментари

  1. Бети,
    чудесен шоколадов сладкиш.Все още не съм използвала тази поръска - мескит, но ще я пробвам.Веган сладкишите стават много вкусни и полезни особено когато в техният състав се използват черешите и вишните.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност мескитът- това са стрити на прах корени с естествено сладък вкус. У дома се интересуваме от всякакви алтернативи на бялата захар.
      Благодаря ти, Ели!

      Изтриване
    2. Анонименюли 03, 2017

      всъщност са смлени шушулки и семена, но това е без значение за този прекрасен сладкиш ;-)

      Изтриване
    3. Точно така, шушулки и семена са- мескитът. Явно съм мислила за сладкия корен, който прибавям към сладка :)

      Изтриване
  2. Лятото увлича всички ни в много занимания и когато намерим минутка да проверим любимия блог ни е трудно да повярваме, че авторът не е намерил време да публикува ново четиво ;). Благодаря за хубавия текст и рецептата. Имам вишни и ще я пробвам с тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Ани, че се отбиваш тук и намираш време за коментар! Ще се радвам да ти допадне. И аз ще го изпека тази вечер, този път без захар и плодове, от които ми останат - вишни или череши :)

      Изтриване
  3. Olá, tudo bem?
    Ficou lindo. Adorei o bolo e estou levando a receita. Tenho cereja em casa e vou fazer este bolo
    essa semana para o aniversário de meu marido. Aqui é tempo de festa junina e vamos fazer uma festa.
    Bjos tenha uma ótima semana.

    ОтговорИзтриване
  4. Thanks dear Anaja!
    I'm busy these days, I gather fruits, mushrooms, herbs ... I'm glad you like your recipe! Nice holiday and best wishes for your husband!

    ОтговорИзтриване
  5. Yummy! It looks like the essence of the summer and I am pretty sure it tastes the same way.

    ОтговорИзтриване
  6. Печенето на горен и долен реотан ли е? Най-отдолу на фурната при мен изобщо не се опече и го преместих по-нагоре. Къде сгреших? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, включват се и двата реотана. Във всяка фурна има решетка и няколко жлеба(може би не е съвсем точно казано, но да речем позиции), където може да се постави тази решетка или оригиналните тави към фурната. В моята фурна са 5. Първата от долу на горе е на 10 см от дъното/пода на фурната, а последната е на 5 см под нагревателите-горните. На тази последната позиция се гриловат нещата. Горните ми нагреватели са открити. Обикновено поставям решетката на първата позиция, т.е. на 10 см от дъното - там пека всичко - блатове, кексове, баници, кремове(карамел и брюле) Забелязах, че когато пека в тази тавичка, която е доста висока и изсипвам повече тесто, с цел по-висок блат, блатът се надига повече, когато поставя тавичката почти на дъното, върху решетката, обърната с изпъкналата част нагоре, т.е. на около 2-2,5 см от дъното. Печката ми е AEG.Само за справка го казвам. Тестото надигна ли се? Може би сте го извадили по-рано. Аз не засякох колко време се пече моето. За мен определящ фактор е пробата с клечка за зъби или дървен шиш. Наистина не трябва да има никакви полепнали трохи и в никакъв случай течна лепкава маса по шиша, с който проверяваме. Мъфините пека около 20-25 минути, а те са в по-малки форми и по-бързо се изпичат, затова посочих за този сладкиш, че трябва да се провери след тези 25 минути. Снощи пекох мъфини и след като се надигнаха и повърхността се втвърди отгоре(това го виждам през стъклото) проверих за готовност. Имаше залепнали трохи, съответно оставих още 5 минути и отново пробвах в центъра на няколко мъфина за да съм сигурна за готовността на всички. Извадих, когато по клечката нямаше нищо от тестото.

      Изтриване
    2. Възможно е да не се надигне, ако твърде дълго време е минало от забъркването на тестото и поставянето във фурната, поради преминаването на активното действие на набухвателите. Вие си познавате най-добре фурната - възможно ли е долните реотани да не работят добре?

      Изтриване
    3. И друга важна подробност е, печивото да се поставя в загрята фурна на посочените градуси.

      Изтриване
  7. Как хубаво си го написала, Бети!
    За момент се пренесох в една друга реалност... Прекрасно!
    И сладкишът е чудесен, с любимите черешки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи ти е харесала моята реалност :) След десетина дни цветовете ще се сменят, лилавото обаче няма да го има.

      Изтриване
  8. Както е казала и Илианка - за мен написаното от теб е сякаш друга реалност, нещо бегло видяно(и забравено почти) преди сто години през ваканциите при баба и дядо на село...
    Ако там при вас времето тече бързо, тук в големия град уверявам те лети, но без да си усетил насладата от описаното. За жалост научих се и да не спя(на никой не го пожелавам), но уви времето и така не стига, да кажеш, че кой знае какво правя - не, дори като слушам теб, ми се струва малко, но стреса, напрежението, жегата и прочее изтощават и намаляват работоспособноста.

    А сладкиш ще се черпя - шоколад и череши, па макар и веган:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В моя край все повече се срещат лавандулови насаждения, които радват очите, а когато започне събирането и, ароматът, който се носи е...думите ми се струват слаби и трудно изразяващи усещанията - приказно е, приказно.
      Аз описах една малка част от нещата, които правя :) След залеза и прибирането следва сортиране на всичко, зареждане на машините за сушене, миене на зеленчуците, понякога готвене и останалите домашни неща...:), но гледките, ароматите, които носиш в себе си са невероятно зареждащи и умората е сладка и усмихната.
      Жегата наистина е уморяваща, затова има климатици и съм благодарна, че у дома има.
      Сладкишът е много вкусен, изобщо не му личи, че е веган. У дома хапваме само вкусни неща :)

      Изтриване
  9. Разкош! Шоколад, череши, какао - истинска наслада! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  10. Лятно и шоколадово, и ароматно. Ах!
    Използвах домашно черешово сладко (почти без захар) и пропуснах друг подсладител. Замених спелтата с ръж, а какаовите зърна с малко счукани орехови ядки. Получи се много мек, леко влажен десерт, който разрязах почти топъл. Прекрасна рецепта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много се радвам, че ти е харесал сладкиша! Благодаря за коментара!

      Изтриване
  11. Прекрасен сладкиш!
    Днес го приготвих за пореден път, като този път смятам да го комбинирам с мус от аквафаба.
    Благодаря ти, Бети, за прекрасните рецепти и за вдъхновението!
    .... Джи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Джи, много се радвам, че сладкишът ти е харесал! Ще ми е интересно да видя изпълнението ти. Тагни ме, ако го снимаш! Слънчева есен ти желая!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни