вторник, 29 август 2017 г.

Морковени фалафели - Carrot Falafel






Днес ще споделя още една идея за оползотворяване на морковен пулп, след изцеждане на сок с центрофужна сокоизтисквачка. Уточнявам вида на машината, тъй като останките от бавните с един или два вала са много сухи, влакнести и не са подходящи за влагане в храна, могат да се използват за компост. Освен вкусни морковени крекери, в които количеството пулп е сериозно и преобладаващо приготвих и тези фалафели. Изпекох във фурната. Сервирах с току що откъснати свежи листа от цвекло и сусамов тахан с лимонов сок.



Продукти:


* 500 г пулп от моркови, червен пипер, целина, след изцеждане на сок *** с центрофужна машина
* 220 г бадемов пулп, след приготвяне на бадемово мляко
* 4 скилидки чесън
* 1 малка глава лук ( около 50-60 г)
* 1 връзка магданоз
* 3-4 с.л. сусамов тахан
* 3 с.л. лимонов сок
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. чили
* 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
* 3 с.л. хуск(псилиум) + 200 мл вода
* 50-60 г брашно от сорго

*** Приготвих сок от около 1/2 кг моркови, 2 големи червени пипера и 1 малка глава целина

За сервиране - листа от цвекло и сусамов тахан, разбъркан с лимонов сок и малко сол

Приготвяне:

1. Разбъркайте хуска с водата, докато се превърне в гелообразна смес- отнема не повече от минута.
2. Нарежете фино или блендирайте лука и  чесъна.
3. Нарежете ситно магданоза.
4. Поставете всички продукти от списъка, заедно с набъбналия хуск и нарязаните лук, чесън, магданоз в купа. Омесете еднородно тесто.
5. Включете фурната на 220 С. Застелете тава с хартия за печене.
6. Оформете еднакви по големина топчета. Ако искате оваляйте в семена по избор - сусам, слънчогледови, мак, смлени тиквени, както съм показала тук при тези фалафели с кашу таханов сос. Наредете в тавата. Напръскайте с олио. Печете около 15-20 минути или до желана хрупкавост.




7. Сервирайте с хрупкави, свежи листа от цвекло и сусамов тахан, разбъркан с лимонов сок и малко сол.



4 коментара:

  1. Красота в снимки и вкус. Ако човек се хранеше само с очи, то в твоят блог щеше да е вечно сит. Истинска наслада и много приятно усещане носят публикациите ти, Бети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, мила Кате! Твоите усмихнати думи, винаги ми действат вдъхновяващо!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,
    чудесна идея за оползотворяване на морковения пулп както и на пулпа от бадеми при правене на бадемово мляко.Интересно предложение снимано и поднесено елегантно и красиво.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, благодаря ти за милите думи! Радвам се, че ти харесва и благодаря, че поспря тук!

    ОтговорИзтриване