Мариновани пъпки от глухарче - Pickled Dandelion Buds



Каперсите са една от любимите ми добавки към паста, пица. Често слагам в салата или върху брускети. Случвало се е да нямам бурканче и съм замествала със ситно нарязани мариновани или ферментирали краставички. От няколко години по това време, приготвям заместител на каперсите от пъпки на глухарче. Поляните са обсипани с безброй глухарчета.



Събирам само малките неотворени пъпки. Приготвянето е много лесно, глухарчето е напълно безплатно, трябва само да се насладите на събирането, естествено от чисто място. Съчетавате приятна разходка в гората или планината. събирате пъпчиците и у дома приготвяте за 5 минути маринатата. Изчаквате месец-два и може да започнете да използвате. Може да овкусите по желание. Лично аз предпочитам без силни подправки. По-долу ще напиша как процедирам. Основното е да се спазват пропорциите. Количеството марината е според бурканчетата, които се използват, големината на пъпките и плътността, с която ще се наредят в бурканите. Аз събирам пъпките. Поставям ги в буркан или буркани. Притискам, така че да останат около два сантиметра от ръба на буркана. Наливам вода, изчаквам всички празнини да се запълнят. Изливам я, измервам и правя същото количество саламура като спазвам пропорциите, които съм написала по-долу . По този начин не ми остава саламура.
За по-дълго съхранение може да използвате гореща саламура и да обърнете бурканите с капачките надолу за 10 минути. Друг начин е да изчакате да се охлади саламурата, да напълните бурканите и да запечатате. И в двата случая ще трябва да изчакате месец- два преди да консумирате.




Продукти:

* 400 мл вода - филтрирана или изворна
* 400 мл ябълков оцет
* 2 с.л. морска сол- ситно смляна
* парченце лимонова кора- от не третиран лимон , може да пропуснете
* може да добавите листо или малко хрян- за пикантност
* може да добавите няколко зрънца синап- за пикантност
* пъпки от глухарчета



Начин на приготвяне:

Водата, солта и ябълковият оцет се поставят в тенджера и се оставят да заври.
През това време пълня бурканчетата с пъпките от глухарче и притискам. Поставям лимоновата кора и каквото съм решила  допълнително. Заливам с горещата или охладена саламура и затварям. Ако саламурата е гореща, обръщам бурканите с капачките надолу за 10-15 минути.
След два месеца започвам да използвам.
Подходящи са за всякакви ястия от средиземноморската кухня.

Ще се радвам да споделите, ако приготвите - тук в блога, във Facebook , Pinterest Instagram маркирайте с хаштаг #vkusnosbetyснимката си за да видя вашите мариновани глухарчета.

Коментари

  1. Бети,
    аз също правя мариновани пъпки от глухарчета, даже и песто.Но маринатата не я варя, а само ги заливам с оцет или зехтин и добавки.Интересно е и твоето предложение, ще го изпробвам тази пролет.Корените от глухарче също са много крехки, чудесни за всякакви ястия и супи.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвала съм корени в супи.Не съм използвала зехтин в марината, но пък съм вкючвала в салати сурови и съответно дресинг.
      Благодаря ти, Ели!

      Изтриване
  2. Бети, винаги изненадваш с нещо ново и нестандартно!
    Благодаря за интересната рецепта!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Радвам се, че ти е харесала рецептата.

      Изтриване
  3. Опасни сте двете с Елена!:))

    ОтговорИзтриване
  4. Анонименаприл 11, 2019

    Няма ли да се получи добре по метода на ферментиралата туршия? Аз правих кисел чесън по този начин и стана, даже издържа в хладилника около 7-8 месеца.

    ОтговорИзтриване
  5. Събрах пъпки от глухарчета и започвам изпълнението на рецептата. Благодаря за интересното предложение.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни