Киноа с аспержи, диви гъби и треви -Quinoa with Asparagus, Wild Mushrooms and Herbs


Дойде най-зеленият,  най-ароматниятн най-красивият месец.   Забелязали ли сте, че птичите песни са най-виртуозни точно този месец.
Тази рецепта е чудесно основно ястие. Имах прекрасен ден в гората. Насладих се на птичите песни, жуженето на пчелите, слънцето, на меката трева, на аромата на гора. Събрах някои гъби - любимата смръчкула Morel на английски и няколко гъбки ястребка(Polyporus squamosus), популярна и като пъстърва-  Dryad’s saddle (английски)  и ядливи треви. Набързо приготвих това вкусно ястие, с което да се насладим на гъбите, а и да върне силите ни след дългата разходка. Съчетах намерените гъби с тревите и трицветната киноа на La Garone.





Киноата е вече широко известна и популярна здравословна безглутенова, богата на хранителни вещества храна. Може да замести успешно ориза в ястия, десерти, салати. Киноата е единствения природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими аминокиселини. Съдържа цинк, желязо, магнезий, фосфор, манган, витамини от групата В, витамин Е. Подходяща е за активно спортуващи, за бременни и малки деца.
Харесвам това съчетание от трите вида киноа-бяла, черна и червена. Зрънцата не се слепват при готвене. Препоръчвам да я изплакнете добре преди готвене.


И тук с удоволствие ще ви напомня, че при пазарене от онлайн магазина на La Garone може да се възползвате от промо код за 15 % отстъпка VKUSNO15SBETY - валиден от 20.02.2018 до 31.12.2018 за всички ненамалени артикули.



Няколко снимки на гъбите и тревите, които използвах.



 Polyporus squamosus
Пъстърва (гъба), Ястребка



Alliaria petiolata
Лъжичина


Allium ursinum
Левурда

Показвала съм и други рецепти  със смръчкули  -съчетани  с паста- може да видите тук , сотирани - тук снимки и информация за гъбите може да видите тук

Ето продуктите за днешното ястие.

Продукти:

* 1 чаша Трицветна киноа La Garone -160 г
* 2 чаши гореща вода- 400 мл
* 60-80 г кокосво олио
* няколко млади гъби пъстърва ( Polyporus squamosus)
* 10-15 гъби  обикновена смръчкула ( Morchella esculenta )
* 50 г левурда (Allium ursinum)
* 1 чаша ситно нарязан див чесън (Allium vienale L.), може да замените със стръкове пресен зелен чесън
* 250 г аспержи
* шепа листа от лъжичина, чеснова трева ( Alliaria petiolata)
* черен пипер
* сол
* 1 с.л. пресни листа мащерка

за сервиране: лайм или лимон, цветове лъжичина, цветове левурда, мащерка



Пргитотвяне:

1. Изплакнете киноата добре и оставете да се отцеди.
2. Гъбите, почистени -( вижте тук как) нарежете на по-големи парчета. Смръчкулите-разполовени.
3. Сотирайте гъбите 5-6 минути в половината олио, като обръщате често. Извадете и запазете на топло.
4.Добавете в тенджерата останалото кокосово олио, ситно нарязания чесън, разбъркайте за кратко. Добавете киноата. Разбъркайте за минута, две. Добавете водата и солта. Покрийте тенджерата, намалете огъня и гответе около 10 минути. Добавете гъбите, прясно смлян черен пипер, листата от мащерка, ситно нарязаната левурда и листа от лъжичина. Разбъркайте и сложете отново капака. Оставете за около 5 минути  на котлона при изключен огън.
5. През това време бланширайте аспержите във вряла вода за около 1-2 минути. Извадете, изплакнете под студена вода и нарежете. Трябва да останат хрупкави и искрящо зелени.
6. Преди сервиране прибавете аспержите към киноата, разбъркайте.
7. Поднесете ястието топло, като декорирате с ядливите цветове, още мащерка. Може да замените с магданоз, но мащерката внася очарование и допълва идеално гъбите. Сервирайте и парченца лайм или лимон.



Ако приготвите това ястие, ще се радвам да споделите какво мислите. Оставете коментар, маркирайте снимка #vkusnosbety в Instagram.

Коментари

  1. Бети,
    прекрасно пролетно, много красиво и свежо ястие.Лъжичина не съм брала, но знам за нея, а по отношение на гъбите съм тъй да се каже много боса.Познавам само печурките , кладницата, гъбите шийтаке и сърнелките.Чудесно е,че в твоят блог може да се намери информация за диви треви, гъби и билки.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, светът на гъбите е необятен. И аз познавам "шепа" гъби, така да се каже.
      Радвам се, че ти харесва тук и откриваш интересни неща.
      Благодаря ти, сърдечно!

      Изтриване
  2. Толкова много обичам снимките ти и непринудеността в тях. Сякаш присъствам там някъде, вдъхвайки аромата на билки и подправки и наслаждавайки се на вкуса на пресни и свежи продукти. Чудесна си, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Явно по едно и също време сме мислели една за друга :)
      Много си мила, както винаги!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни