четвъртък, 12 юли 2018 г.

Златни малки картофи - Golden Baby Potatoes




Днес от една бабка, седнала до пазара си взех тези малки картофчета. И магданоз, и копър, нищо че си имам. Поразговорихме се, казах, че ще ги сготвя, както бабите ми - с копър и чесън. Споменах, че ще сложа и куркума. На нея и стана любопитно какво е това и утре ще и занеса да опита.

Необходими продукти:

* 500 г малки, млади картофчета с приблизително еднакъв размер
* 1 корен куркума - около 5-6 см
* 2  скилидки чесън
* 1 ч.л. куркума на прах
* 4 с.л. кокосово олио
* сол и черен пипер
* 1/2 връзка копър
* 7-8 стръка лимонова мащерка




Начин на приготвяне:

Загрейте кокосовото олио и поставете в него смачкания чесън и ситно настърган или накълцан фино корен куркума.
Разбъркайте за минута и добавете картофчетата.
Разбъркайте няколо пъти в продължение на десетина минути.
Поръсете куркумата на прах, солта и пипера.
Отново разбъркайте, добавете малко вода - около 100-150 мл , захлупете с капак, намалете огъня и гответе докато картофчетата омекнат.
Към края на готвенето може да отворите капака за да се изпари излишната вода.
Поръсете със ситно накълцан копър и листенца лимонова мащерка.

Докато картофчетата се готвят, пригответе свежа салата. Аз направих от малки листа- спанак, рукола, цвекло, тученица, салатни, копър, краставица, няколко зърна касис, лимонов сок и малко зехтин. Смесих всичко в една купа непосредствено преди сервирането.
Сервирайте топлите картофи със свежа салата.



Много вкусно ястие са тези картофи, особено , ако пасирате две-три скилидки чесън и разбъркате заедно с копъра, точно преди да сервирате.


2 коментара:

  1. Прекрасна идея Бети.Чудесни малки картофчета, а салатата също е подходяща - вкусна, красива и засищаща.Чудесно лятно, много ароматно и вкусно предложение.
    Поздрави, весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са картофките!
    Трогателен жест към бабата!

    ОтговорИзтриване