сряда, 8 август 2018 г.

Кюфтета от патладжан и нахут - Aubergine and Chickpeas Patties


Тези кюфтенца станаха толкова вкусни, поднесох със сотирани кейл, чесън и чери  и бързам да ги споделя за да се насладите и вие. Бързо преминавам към рецептата.

Продукти:

* 1 голям патладжан- 420 г без дръжката беше моят
* 3 с.л. олио
* 250 г сварен нахут
* 120-150 мл нахутена вода
* 30 г смлени орехи
* 60 г овесени ядки или елдено брашно
* 2-3 скилидки чесън
* 1 с.л. сусамов тахан
* 2 ч.л. сушен риган
* 2 ч.л. сушена мащерка
* 2 ч.л. сумак
* 1/2 ч.л кимион смлян
* 1/2 ч.л. кориандър смлян
* 1/2 китка магданоз само листата или седмолист или листа от моркови
* 7-8 листа лимонова вербена или кората на 1 лимон или 1 с.л. наситнени листа от лимонова мащерка или лимонов босилек
* сок от половин лимон
* сол
* черен пипер

За гарнитура:

* 5-6 листа кейл
* купа чери домати
* 2 скилидки чесън
* 2 с.л. олио
* 1 с.л. сумак
* 1 с.л. сусам
* лимонов сок
* сол
* черен пипер

1.Фурната се загрява на 200 С.



2. Патладжанът се нарязва на кубчета/зарчета. Обърква се с олиото и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Пече се около 10-15 минути. Изважда се от фурната и се поръсва със сол и прясно смлян черен пипер.

3.Докато патладжанът се пече пасирайте всички останали продукти без орехите и овесените ядки или елдено брашно.



4. Към ароматната нахутена смес добавете опечения патладжан, елденото брашно или овесени ядки, орехите. Пасирайте за кратко за да се смесят. Не е необходимо сместа да е идеално гладка за да може после в  кюфтенцата да се усеща текстурата на патладжаните и ядките.




5. С лъжица за сладолед загребвайте смес и поставяйте в тавата. Леко притиснете с пръсти .
Печете  на 180 С - 20-25 минути до зачервяване на кюфтетата. През това време пригответе кейла и черитата.


Бях решила да поднеса само с кейл, и в последния момент реших в топлия тиган да сложа купа с черита. Получи се още по-вкусно. Не пропускайте лимоновия сок накрая. Въпреки киселия вкус на сумака и на доматчетата , кейла се нуждаеше от още свежест за да изпъкне вкуса му.



6. Поднесете със сотирани кейл и чери домати. Поръсете обилно с лимонов сок. В тиган или тенджера загрях олиото и сложих накъсания кейл. Разбърквах непрекъснато докато леко омекне. Извадих от тигана и сложих чесъна, нарязан на филийки. Добавих черитата, изключих огъня и оставих леко да омекнат. Посолих леко. Добавих в чинията при кейла, поръсих с прясно смлян черен пипер , сумак, сусам и много лимонов сок.

3 коментара:

  1. Изглеждат много вкусно! Патладжан и нахут съм пробвала само в хумус, но си мисля, че и тези кюфтенца са също толкова вкусни, особено с този красив букет от подправки. Разкошни са, поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Кате! Да, получиха се ароматни и много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  3. Бих опитала тези кюфтенца:)

    ОтговорИзтриване