понеделник, 6 август 2018 г.

Боб яхния - Bean Stew



Цветна, ароматна и засищаща яхния от бял боб. Вкусна във всеки сезон. Тези дни покрай морето, когато на всички им омръзна гриловането , единодушно пожелаха да сготвим боб. През лятото приготвям с пресни продукти от градината. Не отнема много време, особено, ако навън се изсипва дъжд, има гръмотевици и докато четете хубава книга, бобът се готви сам под стрехата.



Готвя боб по толкова много начини, а досега не съм публикувала нито една рецепта. Освен традиционните зеленчуци , които слагам, добавих стрък девесил, листенца прясна чубрица и много пресен джоджен. Получи се чудесна, ароматна яхния, която се хареса на всички.

Продукти:

* 1 кг бял боб
* 1 глава жълт лук - голяма
* 1 голям червен домат
* 1 червен пипер
* 1 зелен пипер
* 2 големи моркова
* листата на морковите
* 5-6 стръка целина
* 100 мл олио
* 1 стрък девесил
* 1 с.л. пресни листа чубрица
* 3 люти чушки
* 1 с.л. червен сух пипер
* 1 с.л. черен пипер - прясно смлян
* 1 с.л. сол или на вкус
* две солидни китки джоджен - само листата и цветовете

за сервиране: гриловани люти чушки в марината от оцет, магданоз и копър
                       салата от сочна тученица

Начин на приготвяне:

1. Накисвате през нощта боба в тенджера с вода, така че да го покрие.
2. На другия ден го измивате и поставяте да варите в тенджера с вода, която го покрива. 5-10 минути след завирането отцеждате водата и поставяте нова. Добре е водата, която добавяте да е гореща, но ако нямате къде да сгорещите , не е проблем да се сложи и студена. Изхвърлянето на първата вода, предполага избягването на странични ефекти като подуване, тежест, газове. (Може да изхвърлите и втората вода след следващото завиране. ) Оставяте боба да се свари,т.е. да омекне.
3. През това време подготвяте зеленчуците. Всички зеленчуци без листата на морковите, чушките  и останалите подправки се нарязват на ситно. Доматът се нарязва отделно.
4. В тенджера се загрява олиото и се поставят наситнения лук, моркови, червен и зелен пипер, дръжките целина. Разбъркват се няколко минути, докато омекнат и отпуснат ароматите си. Добавя се сухият червен пипер. Разбърква се отново и се добавят нарязаните домати. Готвим още няколко минути, докато доматите омекнат .
5. Към почти сготвения боб добавяме приготвените зеленчуци, лютите чушки, добавяме сол и готвим още 20-30 минути или до окончателното приготвяне на боба. Накрая поставяме нарязаните листа от моркови, девесил, черен пипер, джоджен и чубрица. Разбъркваме и изключваме огъня. Оставете свежи листа от джоджен за сервиране.

Яхнията е много вкусна и на следващия ден. Особено, ако цял ден сте били на плаж и сте се подкрепяли само с плодове. Сервирайте с люти, гриловани и мариновани чушки и свежа салата от тученица.


7 коментара:

  1. Бети,
    много ароматен бял боб.Чудесен е особено в по - студеното време.
    Поздрави и весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Ели! На нас ни се услади и в топло- на другия ден, след плажа :)
    Хубави летни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, и мен такива рецепти ми са най-любими, но все не ги публикувам. Подправките правят и от най-обикновения бобец ухайно ястие! Твоят е прекрасен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Ще дойде ден, в който ще се вдъхновиш да снимаш и боба :) Знам, че във всяка къща се готви по различен начин и ще бъде интересно да покажеш как приготвяш ти.

      Изтриване
  4. Oh Bety, I love bean stew. And I haven't had it in a long time. Yours looks wonderful, and I really like the red bowl you served it in. Your beach picture is lovely, Bety. Enjoy these August days. : )

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  5. обичаме много боб у дома, чудна е и твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване