Доматена салата с босилек - Heirloom Tomato, Basil Salad


Най-любимата лятна салата. С градински, слънчеви, вкусни домати. Отгледани  грижливо с любов и внимание. Всяка година от най-хубавия домат баба ми събираше семена, грижливо подбираше доматите, изваждаше семенцата,  измиваше ги, сушеше и прибираше в хартийка. Надписваше пакетчето, завързваше го със специален вълнен конец, изпреден от нея на младини и прибираше в чекмеджето за семена. Тя казваше, че тези домати са и от нейната майка. Сееше и други сортове, разбира се - дълги и месести- тях използвахме за лютеници и апетитки, но майкините и домати бяха най-вкусни и тях ядяхме само на салати. Ранна пролет , когато кокичетата цъфнат правеше разсад в сандъче, което дядо и беше сковал. Държеше го на широкия перваз в кухнята. Когато се появят малките стръкове, изкарат доматените си листенца, извисят снагички грижливо ги пресяваше по две в саксийки, пълни с горска почва. Нареждаше ги по первазите.  Когато им отеснееха саксийките ги засаждаше  в градината . Докато бяха малки и нежни, вечер ги закриваше с найлон. Когато укрепнеха и можеха да устоят на дъжд, вятър и слънце спираше да ги завива. Когато се случеше сушаво лято ги поливахме вечер, радвахме се на всеки узрял домат и ядяхме с наслада, често направо от градината. Точно от тези домати е направена тази салата. Не знам сорта- това са доматите на баба ми. Всяка година ритуалът по събирането на семена и сеенето е един и същ. Независимо колко различни сортове засявам, винаги имам една леха от бабините домати. В салатата добавих и шепа миниатюрни доматчета.



Тези домати се топят в устата. Всяка хапка е удоволствие.

Продукти:

* домати - големи, градински домати
* босилек
* прясно смлян черен пипер
* студено пресован зехтин или шарлан  ( студено пресовано слънчогледово олио)
* мини доматчета - по желание


Приготвяне:

Доматите се нарязват на едри, колкото хапка, парчета. Поръсват се с листа босилек, зехтин и прясно смлян черен пипер.

Семпла, лятна салата, с пресни , слънчеви домати, дъхав босилек. Насладете се.


Коментари

  1. Ооо, Бети! Най-вкусните домати!И баба ми правеше същия ритуал!
    Много обичах да я гледам , как събира семената.Не бях там когато се правеше разсада и когато се засаждаше, но обожавах тези домати! Сега синът ми, също казва ,че нашите градинските домати са най-вкусни и ги чака с нетърпение. Откъсването на първия домат е събитие!Уви, не съм запазила сорта от бабините ми домати. Но си правим разсад всяка година и поникването на малките растения от семе до плод продължава да е чудо и да радва цялото ни семейство.Дано има повече хора като теб, които да пазят старите сортове и традиции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И като теб, Наталка! Зная, че обичаш градинарската работа и си имаш градинка! Чудесно е , че и децата се вълнуват! Моите също активно участват в градинските занимания. Отглеждането на растения си е истинско чудо!

      Изтриване
  2. Бети,
    припомни ми как моята баба по същия начин сееше домати.Сега и ние засяваме от събрани семена от стари сортове.По - вкусни от тези домати няма.
    А салатата от тях днес е винаги на трапезата през лятото.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  3. Parfait pour les jours de chaleur !
    Bonne semaine !
    Anna

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина! Перфектна освежаваща салата!

      Изтриване
  4. Чудесно, Ели! Радвам се, че повече хора се вълнуват от засаждането и отглеждането на плодове и зеленчуци!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз мога само на домати да живея лятото, Бети! Чудесни снимки както винаги - пълнят и очите и устата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Your salad is just right for Summer, Bety. It looks delicious. There's nothing like home grown tomatoes, is there?

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  7. Разкош!
    Но все по-рядко опитваме такива домати:(

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни