Домашно приготвено мляко от чуфа - Chufa Homemade Milk




Чуфа (Cyperus esculentus ) популярна още като тигрова ядка или земен бадем е растение, за което се смята, че е една от древните култури,отглеждана още преди 6 хил.год, преди Хр. в Египет.  Макар, популярна с името тигрова ядка, чуфата всъщност представлява грудките на растението Cyperus esculentus. Друго популярно название  е земен бадем, заради вкуса- наподобява бадем или млад лешник. Чуфа е тревисто растение с височина до 90 см . Може да се засее от семена, пълзящи коренища или грудки. Аз мисля да опитам догодина - ще засея от грудките, които купувам. Необходими условия за отглеждането са мек климат, песъчлива почва. Не очаквам особено богата реколта - просто ще опитам, ще видя как изглежда растението. 
Освен в Египет чуфа се отглежда главно във Валенсия - Испания. Естествено разпространена е в Южна Европа, Африка и Мадагаскар, Близкия Изток, Индия. В Испания се произвежда главно за приготвянето на сладка напитка, подобна на мляко - horchata de chufa. (horchata е дума в испанския език, с която се назовават всички напитки от растения, наподобяващи мляко ) 
 В Северна Нигерия е популярно ядките да се запекат и покрият със захар, също се приготвя и напитка - kunnu aya, подсладена с фурми, прецедена и поднесена студена. Напитката е популярна за хора, които имат непоносимост към лактоза и не само разбира се. От чуфа се приготвя брашно, което е естествено безглутеново и с леко сладък вкус, съдържа фибри и има широко приложение .




В 100 г пресни ядки има около 500 ккал, 23 г мазнини, 63 г въглехидрати, от които 17 г захари, 14 г фибри, 4 г протеини.
От минералите, чуфа е богата основно на фосфор и калий. 

За приготвянето на млякото не съм следвала рецепта, дори не съм опитвала готово - там където съм виждала да се продава от известно време няма. Когато  видях в магазинчето, от което купувам зеленчуци   веднага си взех с идеята да си приготвя мляко - по начина по който приготвям от други ядки. Исках да опитам натуралния вкус и не съм добавяла нищо. По-надолу съм написала възможни добавки. 


Необходими продукти:


* 125 г чуфа - сухи ядки
* 500 мл филтрирана вода

Начин на приготвяне:

Накиснете ядките за 36-48 часа или докато напълно се хидратират. Вижте снимките по-долу.


Току що поставени във вода.


След 36 часа във вода.



Сменяйте водата на 12 часа. Когато ядките са гладки, набъбнали, ги изплакнете и поставете в блендер с 500 мл филтрирана вода. Блeндирайте на висока скорост за около минута-две. Прецедете през цедка, покрита с тензух или двойна марля. Може да използвате и готова торбичка за ядкови млека. Запазете остатъка и замразете или изсушете, или използвайте за направата на бисквити или крекери. Може да използвате и по-голямо количество вода, ако искате млякото да е по-тънко. Аз предпочитам  с по-наситен и плътен вкус.



Приготвеното мляко съхранявайте до 3-4 дни в хладилник. Преди да си сипете разклатете шишето или разбъркайте.  Може допълнително да овкусите с кленов сироп, фурми, агаве сироп, кафява захар, мед, ванилия, канела, сол - каквото предпочитате и съобразено с това за какво ще използвате млякото.

Използвала съм информация от тук .

Коментари

  1. Вети,
    чувала съм това име на растение, но не знаех,че са ядки.Имах друга представа и мислех,че е някакво дърво.Не съм виждала да продават някъде или поне не ми е направило впечатление.От къде може да се закупи за засяване и за хранителни цели ? Чудесно натурално мляко се е получило.И аз така правя млеката от ядки, но твърде често запазвам водата от тях, в нея се дъдържа много йод както напр. при орехите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност не са ядки, а клубени/грудки.
      Случайно попаднах на чуфа в едно магазинче в Добрич. Мисля да пробвам да засея няколко от тези, които купувам за хранителни цели. Ако искаш мога да купя и да ти изпратя. Пиши ми на имейла.

      Изтриване
  2. Анонименноември 09, 2018

    от къде може да се закупи чуфа? Пила съм в Испания и беше много вй=кусна напитка..

    ОтговорИзтриване
  3. Купих от едно магазинче в Добрич. Ако искате, бих могла да купя и да изпратя. Или да попитам в магазина дали ще са съгласни да изпратят те към вас. Наблизо има куриерски офис.

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно непознат продукт за мен.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    Имаме щастието да предлагаме вече в България, тази уникална грудка, съчетаваща всичките ползи и природни елементи в себе си! Надявам се да успеем да стигнем до повече хора, които виждат нуждата от чистата храна без ГМО, без глутен, без алергени и с ценни пребиотични качества. Може да ни намерите на нашата фейсбук страничка:
    https://www.facebook.com/Tigernut.bulgaria/
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Как мога да си закупя ядкиза посев.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни