Киноа с праз и маслини - Leek & Olives Quinoa


Бързо, лесно и засищащо ястие за зимните дни. Може да се приготви с ориз- бял или кафяв. Ако приготвите с киноа ще си набавите повече хранителни вещества - фибри (повече фибри-по-дълго се чувствате сити) , аминокиселини, протеини. Киноата е и с по-малък гликемичен товар - това означава бавно освобождаване на глюкоза в кръвта - чувстваме се сити по-дълго време. Някои хора не харесват вкуса и аромата на киноа. В цветната киноа не се усеща "този вкус" толкова осезаемо и препоръчителното изплакване(заради сапонините по обвивката на зрънцата) също спомага за намаляването му. Дайте шанс на тези полезни зрънца.

Продукти:

* 2 стръка праз
* 1  чаша от 220 мл  трицветна киноа
* 2 чаши (440 мл ) вода
* черен пипер
* маслини
* 2 -3 с.л. олио

За поднасяне:  мариновани пукани люти чушлета

Начин на приготвяне:

 1. Празът се нарязва на ленти, след това на парченца, дълги около 2 см. Поставя се в тенджера с олиото. Поставя се капак. От време на време се разбърква. Готви се докато леко започне да се карамелизира. През това време киноата се измива под течаща вода.
2. Когато празът е омекнал и някои парченца леко са покафенели, добавете киноата, черния пипер и разбъркайте за минута. Добавете водата и сложете капака. След  завирането намалете огъня, така че, ястието да къкри около 15 минути. Изключете. Добавете маслините, разбъркайте и поставете капака за още 5 минути.
3. С вилица разбъркайте леко и придайте пухкавост на ястието.
4. Сервирайте с пукани люти чушки, мариновани с чеснова марината.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни