Салата от три вида боб - Three Bean Salad



Всяка година за трапезата на Бъдни вечер приготвям салата от боб. Откакто се помня в тази празнична вечер и баба и майка ми са я приготвяли. Спазването на някои традиции и обичаи ми дава уютното чувство за съпричасност с традициите на  рода, на целия ни народ. Бобената салата обикновено приготвям с бял боб, лук, джоджен, черен пипер оцет и олио и маслини. Тази година реших да използвам три вида боб. Доста се затрудних при избора от около 15 сорта . Спрях се на червен, черен и мунг. Първите два заради контрастните цветове.





Бобчетата мунг използвам най-вече за кълнове и точно така ги приготвих. За разлика от белия боб, мунг се усвоява по-лесно и не предизвиква газове. От няколко години, особено през зимата и ранна пролет, често присъства на трапезата под формата на кълнове. Ако искате да видите какви кълнове и поници приготвям може да видите в тази публикация. Боб мунг осигуравя на огранизма ценни хранителни вещества:
                         
- витамини от групата В
                       
 - растителни протеини
                         
- фибри
                         
- минерали - магнезий, селен, фосфор, желязо, калий, манган
                       
 - Омега-3 мастни киселини


Малките зелени зрънца след накисване увеличават обема си, зелената обвивка пада и остават нежно жълтеникавите бобчета.

Преминавам към рецептата за днешното ми предложение - Салата от три вида боб.



Необходими продукти:
за 6-8 порции

* 200 г черен боб Крина
* 200 г червен боб Крина 
* 200 г боб мунг Крина
* 1 червен лук
* 140 г сварена царевица
* 100 - 150 г маслини
* черен пипер
* сол
* зехтин - студено пресован
* сушен джоджен
* ябълков оцет
* кълнове/поници от броколи, ряпа, алфа-алфа



Начин на приготвяне:

1. Направете кълнове от боб мунг като го накиснете за 12 часа. Отцедете водата, изплакнете и поставете в буркан на тъмно. Изплаквайте обилно по 2-3 пъти на ден. На втория ден ще имате покълнали бобчета. Ако искате по-дълги кълнове може да оставите още един - два дни, като не забравяте да изплаквате обилно и да държите на хладно.

2. Когато бобчетата мунг покълнат, накиснете поотделно червения и черен боб за нощ или 12 часа. Сварете ги, също по отделно, както варите останалите видове(бял)боб- сменете водата, поставете нова, гореща вода,  посолете към края на варенето. Готвенето продължава до сваряването на всеки боб. Внимавайте да не се разварят и бобчетата да не загубят целостта си. Отцедете от течността. Охладете.

3. За да направите салатата смесете в голяма купа червения и черен боб, кълновете мунг, царевицата, маслините, нарязания на ситно лук (заделете кръгове от него за украса, ако искате). Подправете със сол, оцет, зехтин, черен пипер. Стрийте листенцата сушен джоджен. Разбъркайте добре, опитайте на вкус и поставете в съдовете за сервиране.

4. Поставете отгоре кълновете от ряпа, броколи, алфа и парченцата лук.



Ще се радвам, ако предложението ми ви хареса. Споделете приготвяте ли бобена салата и как я правите.

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни