Шоколадова торта без брашно с пълнеж от кокосова сметана, кашу, фурми и мескит - веган - Chocolate Cake without Flour with Coconut Cream, Cashew, Dates, Mesquite Filling -vegan

















 










Днешната торта е веган вариант на тази . Името на тортата е същото, добавих само думичката веган, за да е по-ясно, че няма никакви животински продукти. Колебаех се с какво да заместя яйцата. Можех да използвам банани, но освен аромат на банан, те щяха да внесат и сладост. Не, че е лошо. Приготвям един страхотен шоколадов кекс с банани, но в тази торта не исках бананов вкус. Вариант е ленено брашно или ябълково пюре...спрях се на чиа. Обичам я в сурови кремчета и в печива също. Освен, че замених яйцата с чиа, направих чудесна шоколадова глазура, която използвах докато е топла за да покрия тортата отгоре и отстрани. Използвах само какаова паста - знаете за нея- получава се от смлените какаови зърна и е суровината, от която се получават какаото и какаовото масло. Това си е чист черен шоколад и е продукт без който не оставам у дома. По-долу в публикацията ще видите снимката на глазурата и с какво и как съм приготвила. Много ми хареса и в бъдеще ще  използвам. Какво друго промених- намалих сладостите. Използвах само кленов сироп. В крема вместо 100 г фурми ( това са 10 бр) използвах само 5. Кашуто и без това е сладко. Сложих и повече мескит.  Тук може и да се усмихнете и да решите, че прекалявам, но тези които ограничавт сладкото по една или друга причина ще ме разберат. Вкусът на човек се променя, особено, ако го иска. Реших отгоре да поръся вместо настърган шоколад - счукани какаови зърна. И тъй като от крема направих повече, отколкото ми трябва шприцовах непетенциозни цветчета, сложих по един печен лешник, който допълни изкушаващия аромат и вкус на тортата. Хареса ми контраста между хрупкавата част на какаовите зърна и меката топяща текстура на тортата. Малък проблем е, че при рязането малките парченца какаови зърна навлизат в тортата и разрезът не е перфектен. Разбира се рязането е с горещ нож. Може би по-добър вариант е да се украси с настърган шоколад. Ако искате кремът да е точно колкото ще е необходим за тортата използвайте пропорциите от тази торта, като може да намалите количеството фурми, дори и да пропуснете, ако предпочитате да подсладите със стевиа, например. От глазурата също ми остана малко. Може да си направите бонбони или да използвате за топинг върху сладолед.



Диаметър на тортата 16 см.


Продукти:

за блатове

* 40 г бадемово брашно
* 40 г какао
* 120 г / 100 мл кленов сироп
* 10 г чиа, разбъркайте със 150 г вода+ 1 ч.л. нес кафе-използвах без кофеин, но може да пропуснете
* 20 г ленено брашно
* 10 г нишесте от тапиока
* 1/2 ч.л. сол

за  карамелен крем-  пълнеж на тортата

* 320 г сметана ( от 400 мл кутия пълномаслено над 65% кокосово мляко, предварително охладено за да се отдели сметанената част )
* 170 г кашу, накиснато за 4-5 часа ( след накисването 200 г)
* 50 г меки фурми без костилки (за по-гладко разбиване може да накиснете за 15-20 минути, за по-фина текстура може да обелите)
* 6 с.л. кокосово мляко- от течната част на консервата, леко затоплено
* 40 г мескит на прах
* 1 ч.л. ванилов екстракт

за шоколадова глазура:

* 35 мл кокосово мляко от останалото в кутията
* 100 г какаова маса
* 30 г кокосово масло
* 35 мл бадемово олио или гроздово например ( някакво без миризма)
* щипка сол

за гарниране:

* 3-4 с.л. счукани какаови зърна или 30-40 г черен шоколад за шоколадови стърготини
* шепа печени лешници



Начин на приготвяне:

1. Фурната се загрява до 160 С с обдухване.
2. Три тавички с диаметър 16 см се покриват с хартия, стените се намазват с кокосово олио/масло.
 Ето този начин препоръчвам (на снимката по-долу). Единственото условие е да използвате тавички с подвижно дъно. Поставяте хартията на дъното на формата и тогава поставяте ринга, затягате и готово. Стените се намазват с мазнина и ако ще печете висок блат залепяте лента от хартия за печене. По този начин се избягват досадните гънки, които е възможно да нарушат целостта на блатовете. В случая не  е необходима лента. Блатовете са около 1 см високи.



3. Всички продукти за блата се смесват и разбъркват до еднородна  смес. Разпределя се поравно в трите форми.

4. Блатовете се пекат около 30-35 минути. Опитайте готовността с клечка за зъби. Друг белег за готовност  на блатовете е да се отделят от стените на формата и сухата повърхност на блата.

5. Отстранете блатовете от формите след пълното охлаждане. ***

6. За приготвяне на глазурата поставете всички съставки в съд за водна баня и ги разтопете.  Разбъркайте гладко и охладете докато се получи гъстота, удобна за покриване и намазване на тортата.



7. Пригответе крема за пълнеж. Пасирайте кашуто и фурмите с помоща на кокосовото мляко до гладка смес. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладък крем.

8. Намажете първия блат с 1/3 от крема. Повторете с останалите блатове. Охладете и покрийте отгоре и отстрани тортата с шоколадовата глазура. Отгоре настържете с шоколад, шприцовайте от крема за пълнеж или поръсете с начупени какави зърна. Поставете тортата в хладилника.

9. Сервирайте  най-рано след 12 часа. Тогава блатовете са поели от влагата на крема. Вкусовете се развиват и както казах текстурата на самата торта е по-добра. Както и предната торта, така и тази най-вкусна е след 24-48 часа. Режете с нож потопен в гореща вода , веднага след изваждането от хладилника.

*** Ако не разполагате с 3 еднакви форми може да печете поетапно като след изваждане на опечен блат от фурната оставете за около 5 минути и тогава извадете от формата, поставете друга хартия и опечете следващ блат. Опеченият отделете от хартията след пълното охлаждане. Може да използвате отново хартията за третия блат.

Не препоръчвам изпичането на цялата смес наведнъж в една форма.




Коментари

  1. Хи-хи, изглежда като истинска торта, и истински шоколад:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ама те са си истински! И много вкусни :)

      Изтриване
  2. Oh Bety, this cake looks amazing. All my favorite ingredients...chocolate, coconut, cashews, and dates. I wish I had a piece to go with my tea. Nel just made a pasta carbonara dish, and it turned out really good.

    I hope you have beautiful February days, Bety.

    ОтговорИзтриване
  3. Any chance to be able to print the recipes?
    It will be much easier to cook them.
    Thanks

    ОтговорИзтриване
  4. Sorry, this option is not yet available. If you would like to send me your email and I will send you a recipe for printing.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни