Веган кето хлебчета - Vegan Keto Breads/Rolls




От известно време популярен начин на хранене за много хора стана кетогенната диета. Имам познати, които по една или друга причина се хранят по този начин и значително са отслабнали. Не че това е единствения резултат, който се преследва. Споделят, че не усещат глад, имат достатъчно енергия и като цяло не се лишават от нищо.  При кетогенната диета табу са само въглехидратите. А те, дебнат отвсякъде :) . Зад тази скучна дума се крият всички дъхави питки, погачи, баници и козунаци; мекици, милинки, кексове, мъфини, паста, ризото, картофи,  халви, бонбони, сладкиши.... всичко, всичко, което съдържа брашно и/или захар - под каквато и да е форма. За съжаление плодовете също. Малко от тях са разрешени. Аз не мога да си представя ден без да хапвам плодове- свежи, сочни, ароматни или сушени - с наситен вкус. Аз нямам  намерение да започвам тази диета, но у дома има човек, който ограничава въглехидратите и се старая да приготвям вкусни неща, съобразени с този начин на хранене.   Няма да се спирам в детайли, защото хората, които се хранят според правилата на диетата са наясно с всички подробности. Ще кажа  само, че кетогенната диета или т.н. кето диета е режим на хранене с много ниско съдържание на въглехидрати. Името на диетата - кето-  показва, че този режим на хранене използва кетоните като източник на енергия, необходима на организма.
Няколко пъти колежки споделят, че са приготвяли кето хлебчета с извара, яйца, хуск. Исках да приготвя, но ми трябваше вариант без животински продукти в момента заради постите. Попаднах на тази рецепта при Мина  и я адаптирах за да бъде постна.

Рецептата с видео :  





























Продукти

за 8 хлебчета

Сухи съставки

* 130 г бадеми *** или бадемово брашно
* 30 г кокосово брашно
* 40 г псилиум/хуск
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л. морска, фино смляна сол

Мокри съставки

* 300 мл гореща вода - около 40 С
* 2 ч.л. ябълков оцет
* 1 с.л. зехтин

За поръсване

* 2-3 с.л. сусам  или маково семе , или каквото обичате

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 180 С
2. Смелете бадемите в Нутрибулет или мощен блендер. Ако искате хлебчетата да са бели, накиснете или бланширайте бадемите и ги обелете. След това трябва да се изсушат преди да се смелят. Пропуснете тази стъпка, ако използвате готово бадемово брашно. 
3. Поставете всички сухи съставки в подходяща купа. Разбъркайте добре. Сместа трябва да бъде еднородна, без бучици.
4. Добавете зехтина, оцета и водата.  Разбъркайте енергично с вилица или лъжица докато течността се усвои. Продължете с ръка доомесването, докато сместа изглежда еднакво влажна и обединена в топка - отнема около 1-2 минути.
5. Разделете на 8 еднакви части, оформете топките и поставете в плитка тава, покрита с хартия на около 3-4 см едно от друго. С четка навлажнете отгоре и поръсете със сусам.
6. Печете около 45 минути при 180 С. Тъй като ги пекох вече 3 пъти, установих, че най-добре  е 30-35 минути да се пекат на най-долната позиция на фурната и последните 10-15 минути да се пекат в горната част на фурната, но не на позиция грил.
7. Охладете на решетка.
8. Отрежете, когато са напълно студени. Може да използвате за направа на бургери, да намажете с масло, авокадо, зехтин, тапенада, хумус, пастет, да топнете в яхния. Може да препечете в тостера. Съхранявайте в кутия или завити с кърпа на стайна температура. Може да се замразят.



















Коментари

  1. looks delicious!

    https://modaodaradosti.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Magnificent site. Lots of useful info here. I’m sending it to several buddies ans
    additionally sharing in delicious. And certainly, thank you to your sweat! clipping path service uses an image. I using Clipping path an image.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни хлебчета Бети, превъзходно изглеждат.А съставките са простички и всеки може да ги закупи и да си направи в къщи домашни хлебчета.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Ели!Ще се радвам да ги приготвиш!

      Изтриване
  4. These buns are amazing!! Thank you a million!! The buns are a necessary meal for people who fight cancer; the keto diet is instrumental to fighting cancer. Of course, losing weight is a side effect of it: -)

    ОтговорИзтриване
  5. Dear Bety, did these little buns. But how big should the diameter be, of the balls I make? 3-4 sm?
    Thank you!!
    All the best!

    ОтговорИзтриване
  6. They do not change their size. My are 7-8 cm

    ОтговорИзтриване
  7. Camus Cannesмай 12, 2019

    Dear Bety, thank you!
    Following the recipe and the ingredients rations, I managed to produce 7 buns, each 3-4 sm. Could be because my flours are very fine ground and the texture is different compared to yours. I used the hot-air blowing baking feature of my oven and needed 60 minutes time to bake them. 45 minutes were not enough.
    The result was amazing. texture very good, taste is amazing!!
    But I need to double the amounts, in order to make more buns.
    Now, how long could I keep them in a box? One week?
    Or better to freeze them? I would like to have a bun every day in the week.
    Thank you again and have a good Sunday!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Week- it's OK.They may freeze, of course. In my recipe I drank the almonds. Maybe your flour is really fine. I'm glad you like the recipe.

      Изтриване
  8. Camus Cannesмай 12, 2019

    Bety, my mother is recovering from a stage 4 stomach cancer and the keto diet is the only long-term working therapy for her. This is why I'm so keen to learn all the details.
    Thank you so much! I have been reading your blog for 3 years, but only now write...

    ОтговорИзтриване
  9. Camus Cannesмай 13, 2019

    Dear Bety, thank you so much!! These buns are a big hit for the whole family! My son adores them!
    One idea: maybe you could add the caloric number to the recipe (of course, only if it's relevant). I count the calories for my mother therefore found is useful to know. Maybe other (younger) readers who want to drop a few kilograms, would also appreciate the explicit mention of the calories in this recipe.
    Anyways, it's a great source of inspiration. I also love the seeds on top!
    have a great week!

    ОтговорИзтриване
  10. Camus Cannesюни 22, 2019

    Bety, I was short of lmods and used 50% hazelnut flour; The buns turned out very delicious.

    ОтговорИзтриване
  11. Фантастичен е този кето хляб! Благодаря за рецептата ❤️

    ОтговорИзтриване
  12. Dear Betty, stomach troubles happened also to my husband; these keto buns turned out extremely useful, every time I need the ratios, I come to your blog. Thank you so much! I invented so many uses of these little buns, and all scenarios turned out delicious: with smoked salmon and cottage cheese, with pesto, with grilled eggplants and hummus, with zucchini and feta cheese... the options are endless. Thank you again! I read regularly your blog, but have a very busy job and with the family and all, can not comment on the posts on regular basis. keep the good work and have a great autumn season! (I'm the same person behind Camus Cannes above)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you dear Camus! I am very glad you liked these breads and that your husband feels good eating them.
      Thank you for your comments! It's amazing how motivating, positive and inspiring they are for my continued work and recipes!

      Изтриване
  13. La Torontoiseмарт 06, 2020

    Bety, I make these little buns almost every day!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I'm so glad to hear that! Thank you, dear Camus, for your feedback!

      Изтриване
  14. Аз сега ги пробвам, но понеже нямам хуск сложих смлени овесени ядки, цял сусам, мед и брашно от елда. И ги печа в тенджера. Смятам че ще имам успех и всички мои импровизации❤️ Благодаря за тази рецепта ❤️

    ОтговорИзтриване
  15. Аз сега ги пробвам, но понеже нямам хуск сложих смлени овесени ядки, цял сусам, мед и брашно от елда. И ги печа в тенджера. Смятам че ще имам успех и всички мои импровизации❤️ Благодаря за тази рецепта ❤️

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте! Мога ли да заменя кокосовото брашно с друго? Например лимец или бяло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че можете. Идеята на рецептата е кето, която изключва лимец и бяло брашно. Освен това е безглутенова. Брашното, приготвено от кокос, става гъсто и попива много влага, когато се пече. Подобно действие, но не само има и хуска. Не пречи да опитате, но не мога да гарантирам същия резултат. Рали (Ralie) по-горе в коментара си е споделила, че е заменила хуск със смлени овесени ядки....вижте и преценете дали искате да опитате. Аз съм заменяла само бадемовото брашно с други смлени ядки- орехи и лешници и хлебчетата са ставали винаги вкусни, меки и пухкави. Единствената разлика, освен вкуса е по-тъмния цвят-особено на тези с орехите.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни