Веган бургер от цвекло и кето хлебче - Vegan Beet Burgers with Keto Buns



Колкото пъти приготвях кето хлебчетата, толкова пъти си ги представях в бургери. Странното е че никога не  съм обичала или яла, но около мен има хора, които обичат и хапват с удоволствие. За да съм напълно искрена ще кажа, че ми харесва цялото това редене на вкусни съставки. Не ми допада количеството пухкав хляб, по принцип обичам коричките, плоските хлебчета, препечени филийки... и кето хлебчетата, които нямат брашно, а са меки и ароматни ми се видяха идеални за целта. Имам резерви и по отношение на яденето на цялата тази конструкция, но заради емоцията и изненадата се въодушевих. И започнах да обмислям бургера. Звучи смешно сигурно, но не съм правила никога, а исках да зарадвам ММ, който пости и избягва въглехидрати. Зная, че цвеклото и морковите не са включени в кето-храненето, но не разполагах с гъби, а друго по-подходящо не ми хрумна за кюфтетата.  Сега за тях- получиха се много вкусни, доста пикантни, и пак казвам много вкусни. При изпичането пробвах в тиган и на грил тиган. Повече ми харесаха на грил тигана. Запазиха красивия червен цвят и имаха апетититен вид. Важно е да спомена, че температурата на печене трябва да е средна, не силна, тъй като кюфтетата бързо ще почернеят, особено ако печете в гладък тиган или на фурна.

Тук може да видите колко лесно се приготвят кето хлебчетата - 





    Този път при приготвянето на хлебчетата ги поръсих с мак, вместо със сусам. Станаха много ароматни и още по-красиви. Пак ще спомена, че тези хлебчета, въпреки, че нямат брашно са вкусни, ароматни, с текстура на хляб и остават меки няколко дни след изпичането.
    Кюфтенцата, които ще приготвите от продуктите по-долу са много повече от хлебчетата. Ние хапнахме и само със салата, а също и със свежия сос, който приготвих допълнително.


Необходими продукти:

* 3 средни глави цвекло - общо около 450 г - настъргани на ситно
* 240 г сварен отцеден нахут - смачкани с преса за картофи
* 3 моркова - общо около 240 г  - настъргани на ситно
* 1 червен лук
* 1 скилидка чесън
* 10 шайби маринована люта чушка Jalapeno
* 1 ч.л. черен пипер - смлян
* 1 ч.л. кимион - смлян
* 2 стръка пресен лук
* 70 г листа от магданоз
* 1/2 ч.л. пушен пипер
* 1 ч.л. кайенски пипер
* 1 ч.л. ситно нарязан пресен риган
* 1 ч.л. ситно нарязани листа от мащерка
* 2-3 с.л. олио
* хлебчета по тази рецепта
* листа салата, червен лук, домат, авокадо, рукола



Начин на приготвяне:

1. Лукът -нарязан на ситно и накълцаният чесън се поставят в сгорещеното олио. Разбъркват се няколко минути докато омекнат.Добавят се мащерката и ригана. Отново се разбърква докато се усети аромата на подправките.
2. Добавят се цвеклото и морковите, бърка се непрекъснато около 5-6 минути. Целта е да се изпари влагата от зеленчуците и сместа да поеме аромата на лука и чесъна, както и да се сготви до известна степен.
3. Добавят смачкания нахут, сухите продправки без пушения пипер. Сместа се разбърква около минута, докато стане еднородна. Сваля се от огъня.
4. Добавят се нарязаните на ситно зелен лук, ситно нарязаните кръчгета люта чушка, пушен пипер и магданоз. Разбърква се добре и се оставя за около 1/2 час.
5. С ръка се оформят кюфтенца с диаметър, колкото са хлебчетата.


6. Когато са готови всички кюфтенца, загрейте оребрен тиган или скара. Намажете с олио, с помоща на кухненска хартия. Намалете температурата на 4 или 5 степен от 9. Печете около 4-5 минути от всяка страна.



 Запечете и лучените кръгчета. Разполовете хлебчетата и поставете и тях за кратко върху грила или скарата.



7. Оформете бургерите като започнете от долната половина на хлебчето и  подредите лист салата, кръгче грилован лук, кръгче домат, листа рукола, кюфте, парче авокадо, завършете с горната част от хлебчето.



Тъй като кюфтенцата са доста пикантни, приготвих охлаждащ сос от 200 г кокосово кисело мляко, 1/2 авокадо и листата от 5-6 стръка мента.


Коментари

  1. Бети,
    страхотни бургери с кето хлебчета и кюфтенца от кореноплоди.Ще ги пробвам, цвеклото и морковите са благодатни за приготвяне на кюфтенца, а нахута допълва комбинацията.Доста пикантни наистина, но се надявам,че тези, които са ги опитали са любители на по - пикантна храна.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, всички обичаме люто. За хора, които не обичат лютивините могат да се намалят, но кимионът и пушеният пипер, печенето на грил , останалите подправки наистина оформят вкуса. Текстурата им е сочна.

      Изтриване
  2. Ех, какво щастие, че те откривам и тук! А за рецептата - непременно ще я опитам. Кюфтенца от нахут съм правила, както и от цвекло, но комбинацията със сигурност ще е още по-добра. Чудя се лютото с какво да заменя, че любимият не го яде... Благодаря, че споделяш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да заминеш с прясна нелютива чушка или пипер, ситно нарязани. Само за по-богат аромат. Може да се добави малко каменски пипер, той не е силно лютив. Използвам на Коtanyi. Всичките им подправки са прекрасни.

      Изтриване
  3. Look tasty, love all of your photographs.

    All the best Jan

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни