Веган сурово тирамису - Vegan Raw Tiramisu Cake



Един от обичаните десерти у дома е тирамису. В блога съм показвала:  Класическо - приготвено с кафе, маскарпоне, бишкоти, марсала, ...Малиново , Лимоново  - с лимончело и зелен жасминов чай. И както на класическото тирамису има варианти във вкусов аспект, защо любителите на храненето със сурови продукти да нямат свой вариант. Всички продукти, които съм използвала са сурови, с изключение на кленовия сироп и кафето. Те могат да се заменят със съответни сурови подсладители. Марсалата може да се пропусне, но, заедно с кафето е един от продуктите, които придават автентинчен вкус на десерта.   
Тортата се приготвя бързо, ако имате накиснатите предварително кашу и бадеми. Продължителното накисване на кашуто е важно за фината текстура на кремовете. Ако държите да използвате пресен кокос, от който да приготвите сметана, също би отнело известно време. Само казвам. Аз използвах от кутия, предварително поставена в хладилника от предния ден.           

Продукти:

Основа:

* 40-50 г орехи
* 180 г бланширани, накиснати бадеми
* 55 г почистени от костилките фурми- около 6 бр
* 1 с.л. фино смляно кафе
* 2 с.л. сурово какао
* 1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова паста

Шоколадов мус слой:

* 200 г накиснато за 8 часа кашу
* 80-100 г леко накиснати и обелени фурми, без костилките
* 50 г разтопена на водна баня сурова какаова маса
* 40 г кленов сироп
* 100-120 г бадемово или овесено мляко
* 2 - 3  с.л. марсала по желание
* 30 г разтопено кокосово масло
* 30 г сурово какао на прах
*  1 -2 ч.л. нес кафе ( има и безкофеинови варианти)

Бял ванилов мус слой :

* 100 г накиснато за 8 часа кашу
* 200 г кокосова сметана ( отделената твърда част от 400 мл пълномаслено, поне 60%)
* 45-50 г стопено кокосово масло
* 30 г кленов сироп
* зрънцата от 1 щущулка ванилия или 2 ч.л. ванилов еккстракт
* 2 ч.л. хуск

За завършване на тортата:

* сурово какао на прах за поръсване



За оформянето на тортата е добре да имате ацетатна лента, така при отделянето на тортата от формата бордовете на тортата ще бъдат съвършено гладки.

Част от белия  ванилов слой може да се шприцова отгоре с кръгъл накрайник с диаметър 15 мм или 20 мм .



Начин на приготвяне:

1. Пригответе форма с диаметър 20 см за по висока торта или 22-24 за по-ниска. Може да използвате и само ринг  и чиния. Покрийте стените на формата или ринга с ацетатно фолио.

2. Поставете всички съставкви за основата в бландер и пулсирайте, докато се залепят. Не е необходимо да се превръщат в еднородна паста. Добре е да се виждат и усещат ядките. Когато сместа е готова я поставете на дъното на формата и притиснете с лъжица или силиконова шпатула . Изравнете добре. Поставете формата във фризера. Целта е не да се стегне основата- тя е достатъчно стабилна, а да се подготви формата и да охлади по-бързо следващия слой.

3. За средния шоколадов слой е необходимо да блендирате много гладко ядките. С уредите, които имам най удобно ми е да използвам пасатора. Поставям ядките във висок съд и започвам пасирането на кашуто. Когато го раздробя, добавям фурмите, бадемовото мляко с разтвореното в него кафе  и продължавам пасирането. Постепенно добавям маслата, кленовия сироп, кафето и какаото. Пасирам, докато се уверя, че сместа е съвършено гладка и пухкава като мус. Разпределям върху основата, заглаждам и отново прибирам във фризера.

4. За белия ванилов слой процедирам по същия начин. Пасирам ядките като добавям към тях стопеното кокосово масло и кленовия сироп. Течните съставки улесняват гладкото пасиране. След като вече не се усещат парченца кашу добавям ванилията, кокосовата сметана и хуска. Продължавам пасирането до гладка копринена текстура. Междувременно хуска набъбва, поема излишната влага и придава въздушност на крема. След охлаждане този крем ще се втвърди още, но при ядене ще се разтапя в устата ни. Разпределете върху шоколадовия крем и отново приберете в хладилника за 10-12 часа. Ако искате да шприцовате този крем може да се наложи леко да го охладите за да запазва форма и после отново да разбиете или пасирате. В подходящ момент, когато текстурата на крема е подходяща за пасиране, го поставете в пош и шприцовайте върху шоколадовия слой. Поръсете със сурово какао и поставете в хладилника за 8-10-12 часа.


Освободете тортата от ринга, отлепете ацетатната лента. Ще видите колко гладки са стените на тортата.
Режете  с потопен гореща вода нож и след това изтрит в кърпа. След всеки разрез потопаяте във водата и подсушавайте ножа.

Коментари

  1. Бети, не искам парче, а цялото тирамису! ❤️ И ако може, тази красива шпатула!! 😂 Напоследък и аз съм предимно на сурови десерти, но си правя обкновени бонбони като за набързо :)
    Страхотно предложение!
    Прегръдки и до май месец :))

    ОтговорИзтриване
  2. Looks delicious.
    Many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,
    страхотен суров десерт Тирамису.Не съм му почитател, защото съдържа кафе, а аз не понасям този аромат.Но виж само с какао може да се приготви и да, мноого ще е вкусно, а и красиво.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  4. Опасна работа си, Бети:)

    ОтговорИзтриване
  5. Може ли да използваме тахан от кашу, вместо сурово кашу?

    ОтговорИзтриване
  6. Привет! Не съм правила с тахан тази торта, но не пречи да се пробва. Ако искаш опитай с малко количество за да видиш как е като текстура. Имай предвид, че в пасираните/блендирани ядки, които са предварително накисната, има вода, която в комбинация с маслата( тези, които се съдържат в кашуто и добавените кокосово и какаово) образува емулсия и придава пухкава лека текстура. Кокосовата сметана и масло от своя страна при охлаждане се втвърдяват и кремът става стабилен.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни