Седмица на ресторантите - Restaurant Week Marche Horizont
















През последната седмица на септември се проведе интересно кулинарно събитие - Седмица на ресторантите - Restaurantweek. За първи път тази година освен от София във фестивала участваха ресторанти  от Варна и Пловдив. Ето накратко какво представлява този фестивал. Всички ресторанти  участващи в събитието са подготвили по две тристепенни менюта, всяко на стойност 30 лв, в което не се включват напитките. Когато разгледате  всички, които участват ще се уверите, че са изискани и цените са по-високи от средните. Точно заради това да опиташ храната и да се потопиш в атмосферата  на някой от тези ресторанти срещу 30 лв за тристепенно меню е добра оферта. Тъй като живея в Добрич се възползвах от участващите ресторанти във Варна. Бяха останали два дни - т.е. имах два избора. Първият  ресторант, който избрах беше Marche Horizont по няколко причини. Първо ме грабнаха снимките на храната от предложените менюта. Впечатли ме представянето на ресторанта, профила на главния готвач - Петър Бураков, локацията и не на последно място наличието на паркинг. Днес ще ви разкажа за преживяването ми в този ресторант.
Няма да описвам трафикът по пътя, и необичайният брой за събота, тежки камиони с ремаркета...Навигацията ни преведе през многобройните новонаправени кръгови и когато местоназначението беше в дясно от нас- изненада! Отбивката затворена и полицейска кола стои там и завръща заблудените нарушители.  Веднага съзряхме в близост паркинг, до който след 10 минутни маневри се добрахме за да разберем, че няма места. Обратно до полицаите, така или инак минаваме покрай тях, попитах къде точно е ресторанта и къде да паркираме в близост. Упътиха ни отсреща през булеварда в междублоковите пространства! Забелязах, че доста автомобили правят уверено завой и навлизат в пресечката, което ме наведе на мисълта, че очевидно знакът беше новозасаден! :). След 15 минутно кръжене, по-точно бавно промъкване и маневриране в междублоковите пространства се освободи място и паркирахме. Обичам да съм точна и оформящото се закъснение от 20 минути вече леко ме изнервяше.   Поехме пеша към ресторанта. На въпросната пресечка на около 50 -80 м от полицейската кола имаше паркинг- голям и абсолютно празен-хм! Не виждах логика за затварянето на тази пресечка. Ресторантът беше на около 20 м. Срещу него също имаше паркинг, оказа се продължението на този, който сме видяли по-горе. Имаше 3-4 автомобила-както се оказа на персонала и собственика на заведението. И да, знакът бил поставен преди десетина дни-предизборно, както каза пазачът на паркинга. Кому е нужно това, се питам?! Видях ресторанта и осъзнах, че ако случайно минех покрай него със сигурност щях да вляза . Днес обаче имах резервация.









 Прекрачвайки прага на Marche, мигом забравихме за  проблемите с паркирането. Ресторантът в този час беше почти празен, което беше добре за мен, защото исках да направя снимки на интериора без да безпокоя никого. Седнахме отвън, но не в градината, под дърветата с барбекюто от другата страна на алеята, а в защитената от високи прозорци част непосредствено пред ресторанта- нещо като зимна градина. Тя е на няколко стъпки под нивото на алеята зад красиви лавандулени туфи, които правят пространството още по-уютно.  Високите витрини и тавани на помещенията дават усещане за спокойствие и простор. Обзавеждането също очарова с многобройни детайли от нашумелия в последно време индустриален стил. Подбрани с вкус цветове и материи.



Разположените по високите стени снимки/картини в различна големина, етажерките с книги, камината, помощните масички, часовници, стилизираните закачалки, които едновременно са и номера на масите, столовете с облегалки от естествено дърво,придават провансалски уют и топлина в инак студения сиво-черен индустриален стил.




Масите изглеждат приветливо и свежо с наредените зелени чаши с изчистена форма. Друг детайл, който ненатрапчиво прави впечатление са раираните  сетове за приборите, които са в пастелни цветове и  направени от мек памучен плат, усещаш уют, когато ги докоснеш за да извадиш приборите си. Музиката - тиха, отпускаща, допълваща усещането за релакс .








Сигурно вече нямате търпение да стигна до същината за всеки ресторант т.е. храната и обслужването. Сервитьорите са спретнати, любезни, опитни, приветливи, наблюдателни. Когато избрахме къде да седнем нашият сервитьор ни донесе листа с напитките - доста богат с интересни вина и напитки.  Докато избирахме, по-скоро разглеждахме, ясно беше, че ММ този път ще шофира, аз ще пия- хах-ха- пих чаша бяло вино с основното. Донесоха ни комплимент от ресторанта.



Единият беше препечена филийка с вкусен пастет от сирена отгоре, поднесен на дървен поднос. Другият беше малка салата от крехки листа със сос от горчица, парченца рапани, каперси и пяна от соев сос, поставен в черупка от рапан. Навреме и ненатрапчиво отсервираха и веднага донесоха следващото от менюто. Бяха информирани за това, което сервираха. Интересуваха се как ни е харесало всяко от предложенията. Междувременно ресторанта започна да се пълни, забелязах, че част от хората са редовни клиенти. Сервитьорите останаха все така отзивчиви, бързи и усмихнати. И спокойни- нямаше напрежение и припряност в обслужването. Предложенията от менюто изглеждаха точно като на снимките от представянето на ресторанта и съдържаха точно това, което пише.






Чиниите, в които бяха сервирани бяха красиви, модерни и избрани така, че ястието да изпъква, приятно допълваха цвета и вкуса на храната.
Помещението за освежаване, обозначено със забавни табелки на вратата ухаеше на чисто и беше в същия изчистен индустриален стил. Израз на специалната грижа и внимание към клиента бяха персоналните малки, искрящо бели, пухкави хавлиени кърпи за ръце.



И котките възпитани около тоз ресторант! Само наблюдаваше, наслаждаваше се на слънцето и търпеливо чакаше :)  да и дадем нещо.



Да обобщя накрая. Препоръчвам на всички, които искат да си подарят приятно изживяване в уютен ресторант с вкусна, много вкусна храна, поднесена по изискан начин. Хубаво място за гурмани. Знам, че за много хора гурме е равнозначно на нещо засукано и неразбираемо като съставки и начин на приготвяне и задължително малко и ненахранващо като количество. В случая не е така. Ние бяхме очаровани от истинските свежи вкусове, текстури и подбор на сезонни продукти, както и от количеството на порциите. С удоволствие ще се върнем в този ресторант и ще откриваме други вкусни изненади от менюто. Радвам се, че научих за този  ресторант - Marche, благодарение на кулинарния фестивал на ресторантите. С публикацията, която направих ще се радвам да допринеса затова други хора да го открият и да се насладят на приятно кулинарно изживяване в него. С интерес ще прочета  статии за останалите участвали ресторанти.
Благодаря на организаторите от Restaurantweek 


Хареса ли ви тази публикация, беше ли полезна за вас ? Ще се радвам да споделите.

Коментари

  1. Много приятно място! Дано да успея да го посетя, през декември съм във Варна за ден! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, наистина е много уютно, с вкусна и красиво поднесена храна.

      Изтриване
  2. Аз също се надявам да продължат да го организират във Варна, защото събитието поне за мен е доста полезно и интересно, освен и вкусно. От всички ресторанти и аз си набелязах Маrche и днес дори написах публикацията за него в моя блог: http://www.kulinarnifantazii.com/2019/09/varna-restaurant-week--restaurant-marche.html
    Споделям напълно всички положителни впечатления. :)
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, ама как сме се улучили. Точно този ресторант исках да посетя. Следя отдавна страницата им във Фейсбук и всеки път преглъщам над менюто. Така и не се наканих поне веднъж да отида, а сега пропуснах и възможност да го направя в седмицата на ресторантите.
    Страхотно местенце и атмосфера! Страхотни снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен най-много ми хареса! Интериора, локацията и храната- едно докосване до кулинарния арт. Прекрасно беше. Щеше да е хубаво, ако се бяхме видяли там. Ти си от Варна и е лесно да прекараш няколо приятни часа там.
      Благодаря, Даре!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни