Седмица на ресторантите - БМ Olea - Restaurant Week Olea



 Вече сме октомври, а аз още не съм ви споделила за последното ми кулинарно изживяване през последния ден от седмицата на ресторантите, което се проведе последната седмица от септември. В предишната статия ( вижте къде бях ) споделих, че това кулинарно събитие за първи път се провежда освен в София, във Варна и в Пловдив. Отново ще спомена, че този фестивал на разнообразни ресторанти предлага възможност много хора да изберат срещу фиксирана цена (30 лв) едно от две изкушаващи тристепенни менюта. Организацията е отлична- на страницата на  restaurantweek.bg/bg са представени всички избрани ресторанти - за София , за Варна , за Пловдив  След като изберете града, виждате всички селектирани ресторанти.С един клик може да видите ресторанта, локацията му, работното време, брой места, как стои въпросът с паркирането, менютата. Да прочетете кратко представяне на главния готвач, философията на ресторанта, отличителните им качества. Резервациите се правят бързо онлайн. Получавате имейл или СМС  потвърждаващ вашата резервация. Имах удоволствието да посетя два от ресторантите във Варна. Вече ви разказах прекрасните си впечатления от Marche Horizont , а сега ще споделя посещението в БМ Olea
Ресторант Olea е един от шесте БМ ресторанта - City, Градината, Залива, Морски дракон и Корона. Последният се намира в Балчик, на брега на морето в границите на комплекс "Двореца" . Имам прекрасни впечатления от мястото, интериора, обслужването и храната в Корона. Размечтах се за лятното море. Всъщност този ресторант работи целогодишно и дори есента и зимата е уютно място за хапване след освежаващата разходка по дамбата. Сега към Olea.
Ресторант Olea  се намира на бул." 8-ми Приморски полк" 1743 по пътя за Виница.

 За малко да го подминем.

Ресторантът се намира в голяма къща с висока ограда и малка сива врата с малка  табелка, която докато шофираш няма как да забележиш. Паркингът е на десетина метра по-нагоре- удобен.



Изненадата е след като отвориш старата порта с дърворезба и попаднеш в скътаното дворче на къщата. Каменни стълби с железни дантелени перила те отвеждат в градина на втория етаж, където под сенчест навес има разположени няколко маси.









Навсякъде по первазите има саксии с обилно цъфтящи мушката.





В къщата на първия етаж са разположени няколко уютни зони с различни по големина маси.

















Отново красиви стълби покрити с плочки в средиземноморски стил те отвежда на следващия етаж, където има просторна градина и отново на всички первази  цветни облаци от нацъфтели  сакъзчета.









И на този етаж вътрешността на къщата е с няколко маси с различна големина.







През прозорците с южно изложение влиза много светлина .



Малки помощни шкафчета в същия стил допълват усещането за уют.



Усешането за градински уют придават множество зелени зони със средиземноморски подправки, вечнозелени растения, дървени перголи с катерливи растения.







Прави впечатление маслиненото дръвче което вероятно е на повече от 50 години.







От прозорците на втория етаж се открива гледка към синевата на морето. Поглеждайки от там осъзнах, че на десетина метра от нас е булевардът и е доста натоварен, но никъде в къщата и в градините не се усещаше шум. Прекрачвайки прага на тази къща-ресторант попадаш в спокойствието и безвремието, което носят малките градчета в средиземноморските страни.





Това усещане дават и високите, светли помещения, големите осветителни тела от разноцветно стъкло над масите, огледалата по някои от стените, каменните стени и камини, арките, дървените маси, настилката по пода, градините  преливащи от цъфтящи растения. Таванът на втория етаж е оригинален, изрисуван в бяло и синьо, напомня за атмосферата на малките гръцки села.



Храната от менютата ни изглеждаше точно като от снимките в представянето в сайта на Restaurantweek

Порциите са щедри, с пресни и свежи продукти. Аз се нахраних със салатата например. :)
Чиниите, подбрани така че да изпъква храната в тях по красив начин.














Сервитьорката беше мила и информирана за съставките и начина на приготвяне на храната, която ни сервираше.

Менюто е изработено с вкус и внимание към детайла- от хартията, която гали пръстите като коприна до акварелните рисунки по страниците.








 И още симпатични детайли. Помещенията за освежаване със забавни обозначения на вратите.









































Бравите,



Паното и осветлението зад вратата.


Мивката




Последната страница от менюто изразява топлото отношение на екипа на ресторанта към гостите им.





Хубаво място да се почерпите с приятели. Ресторантът е удобен и уютен за семейни тържества. На излизане срещнахме младоженци, пристигнали по-рано за да си направят снимки преди тържеството.

На сайта на ресторанта може да разгледате още снимки и информация за останалите пет БМ ресторанта.

Какво мислите за тази статия? Харесва ли ви да четете подобни представяния или мнения ? Помагат ли ви при избор на място за  почивка или избор на ресторант за хапване или празнуване на семейни поводи? Какво мислите за кулинарния фестивал на ресторантите?  Ще се радвам да разбера.

Следвайте ме в Instagram  , където споделям интересни места и снимки на това, което отглеждам в градината ми и храната, която приготвям за семейството ми. Благодаря ви!


Коментари

  1. Много приятно място! Като от приказка.

    ОтговорИзтриване
  2. Харесвам споделянето на впечатления, когато са искрени и това си личи! Благодаря ти, Бети! Определено ако имаме път на там ще посетим това място, хареса ми интериорът и кухнята и атмосферата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни