Пълнени патладжани с пикантна пушена леща - Smoked Spicy Lentil Stuffed Eggplant






С понижението  на температурите, наред със салатите, не мога без тях, ми се иска топла и пикантна храна. Ето последното ми много вкусно предложение. Ние си облизахме пръстите. Вкусно, есенно, пикантно, с опушен аромат. Ако никак не обичате люто не използвайте хариса и кайен. Поръсила съм с хрупкави "трохи" или веган "пармезан" както го наричам понякога заради близостта му на вкус с пармезана и използването му вместо него. Харесвам подправките на KOTANYI, защото винаги са с един и същ прекрасни вкус и аромат, които се вливат в ястията и ги правят неустоимо вкусни. Звучи, като реклама.  Всъщност наистина ги препоръчвам, защото съм се убедила в качествата им и ги използавм в кухнята си. 

Необходими продукти:

* малки патладжани- около дузина
* 3 с.л. олио от авокадо
* 3 с.л. ситно счукани/смлени орехи
* 2 с.л. хранителна мая
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. сушен чесън на прах


* 250 г леща
* 600 мл вода
* 2 бр шалот
* 4-5 скилидки чесън
* 1 голям печен червен пипер
* 2 с.л. доматено пюре
* 1 с.л. кленов сироп
* 1 ч.л. сол-келтска
* 1 ч.л. сладък пипер Kotanyi
* 1 ч.л. пушен пипер Kotanyi
* 1 ч.л. кайен пипер Kotanyi
* 1 ч.л. смлян кимион
* 1/2 ч.л. смлян кориандър Kotanyi
* 1 с.л. настърган пресен джинджифил
* 1 ч.л. куркума Kotanyi
* 1 ч.л. паста хариса
* 2 с.л. ябълков оцет
* 450-500 г градински месести домати, нарязани на кубчета
* 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
* 1 голяма китка магданоз- ситно нарязан - запазете около 2 с.л. за сервиране

*** ако не обичате люта и пикантна храна, пропуснете харисата, кайен пипера и намалете джинджфила

Начин на приготвяне:

1. Накиснете лещата за 2-3 часа. Изплакнете обилно. Сложете 600 мл вода да заври и добавете лещата. Оставете да заври и намалете огъня. Оставете да къкри около 20-25 минути.

2. Смелете в блендер всички съставки от шалота до ябълковия оцет включително. Добавете към сварената и отцедена леща. Разбъркайте добре. Добавете доматите на кубчета и черния пипер. Засилете огъня до завиране. Намалете и оставете да къкри около 15 минути. Свалете от огъня. Добавете магданоза, разбъркайте.

3. Докато се готви лещата притиснете с длани патладжаните към плота, като ги търкаляте. Направете това няколко пъти. Това ще помогне за лесното им издълбаване. Отрежете  отвор по дължината на всеки патладжан, както на снимката.



През отвора  с лъжица отстранете част от вътрешността им и оформете кухината за пълнене. Оставете достатъчно дебели стени. Загрейте олиото в тенджера и изпържете от всяка страна  по около 3-4 минути, така че, леко да покафенеят краищата. Тъй като започва едно яко пръскане сложих похлупак. Патладжаните придобиха леко опушен и препечен вкус, който много ми допадна.


4. Разбъркайте смлените орехи, хранителната мая, солта и сушеният чесън на прах. Може да смелите в блендер за по-равномерно смесване и равномерен вкус. Не го опитвайте- пристрастяващо вкусно е и може да го изядете. Или пък опитайте и коригирайте на вкус, ако го изядете - бързо ще направите нови "трохи" или "пармезан", както му казвам аз и ръся салати, пици и печени картофи с него.



5. Загрейте фурната на 180 С. Поставете патладжаните с отвора нагоре в тавичка за печене. Напълнете с лещата. Поръсете отгоре с ореховата смес. Печете ястието без да покривате около 30-40 минути. Патладжаните трябва да омекнат, плънката да къкри и ореховата поръска да се позлати. Готово!



6. Поднесете ястието топло върху ориз басмати или карфиолен ориз. Поръсете със заделения магданоз. Вкусно е и върху сварена киноа или арабски кускус. А може и от всичко да сложите в чинийката.



А сега си оближете пръстите и ми напишете как ви хареса тази рецепта!  Ако сте се сетили да снимате преди да се нахвърлите на храната, публикувайте снимка и дайте линк към рецептата, тагнете ме  във FB за да видя  @Vkusno s Bety или @Betty Yovcheva и Инстаграм с @vkusnosbety

Следвайте ме в Instagram  , където споделям интересни места и снимки на това, което отглеждам в градината ми и храната, която приготвям за семейството ми. Благодаря ви!





Коментари

  1. Опитах рецептата, пропуснах някои от съставките, понеже ги нямах и пак се получи много вкусно и ароматно нещо. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, много се радвам, че ти е харесала идеята и си пробвала! Супер е, че си нападнала нещата с продукти, които имаш! Радвам се, че съм те вдъхновила и благодаря за обратната връзка! Зарадва ме!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни