Кремообразно кокосово мляко с овесени ядки и питая - Creamy Coconut Overnight Oats with Pitahaya ( Dragon Fruit)




Сутрин, независимо от сезона ми харесва закуската да е свежа и студена. Смутитата са идеални за целта и си приготвям различни комбинации според настроението и наличностите у дома. Мога да взема смутито със себе си в чаша, ако имам неотложни задачи или пътуване. Или да се насладя у дома, в градината, на терасата, пред прозореца и отпивайки да подредя деня в главата си. Друга закуска, която харесвам са накиснатите от вечерта овесени или други ядки( странно звучи тази дума ядки, използвана за пресовани зърна лимец, овес, пшеница, елда, ориз). Носи ми настроение да добавя по красив начин различни плодове и поръски и да се насладя на пълноценна закуска, зареждаща ме с протеини, фибри, минерални вещества, антиоксидантищ и витамини. Накисването през ноща на овесените ядки в кисело мляко - в моя случай кокосово кисело мляко, дава прекрасно, освежаващо, кремообразно усещане за богат вкус. Сутринта само добавям плодове, ядки, семена, зърна, тахан, шоколад...изборът е необозримо голям. Тази закуска също може да се вземе на път и да се хапва в движение, но в купа насладата е по-голяма.



Приготвянето е изключително лесно и бързо. Отнема не повече от 5 минути. Вечерта разбърквате киселото мляко с овесени или други ядки, които споменах по-горе, по ваш избор, може да добавите чиа за допълнителни хранителни вещества и енергия. Оставяте в хладилника  да се готви сама  и сутринта имате невероятно нежна, вкусна и възхитителна кремообразна текстура. Добавяте гарнитурите, които искате и войла- готови сте! Насладата е не само от вкуса, но и от приготвянето на собствената ви закуска. Прекрасен начин да започнете новият прекрасен ден!



Обичайте себе си и тялото си, то ще ви се отблагодари!

Ето как приготвих тази купа, която виждате на снимките.

Продукти:

* 200 г кокосово кисело мляко
* 1/4 ч.л. питая на прах - по желание ***
* 2-3 с.л. фини овесени ядки - 15-20 г
* 1 ч.л. чиа

Гарнитура:

* 1/2 плод питая
* къпини
* малини
* боровинки
* 1 ч.л. овесени ядки
* 1/2 ч.л. чиа
* малки сурови веган шоколадчета с куркума
* малки сърца с прах от питая и кокосова сметана

*** Може да използвате  прах от цвекло , малини, ягоди, ако искате розов цвят . Също така може да пасирате млякото с няколко ягоди или малини, дори сок от цвекло. Аз използвам прах от тези плодове за оцветяване на веган торти и десерти, които приготвям и затова съм се снабдила. Розовият цвят не е задължителен и не влияе върху вкуса на млякото, тъй като е в минимални количества. На мен ми носи настроение и с удоволствие го използвам.



Начин на приготвяне:

1. Разбивате гладко кокосовото кисело мляко, заедно с пудрата от питая, или каквато решите да използвате, в случай, че добавяте- както казах не е задължително.

2. Добавяте овесените ядки, чиата, разбърквате, поставяте в купа или буркан, покривате плътно и оставяте за през ноща в хладилника.

3. Сутринта добавяте гарнитурите.

4. Насладете се !













Ще се радвам да ме последвате в Инстаграм. Ако приготвите моя рецепта ще се радвам да маркирате публикацията си с @vkusnosbety. Обичам да виждам вашите снимки!


Коментари

  1. Красота! Обожавам такива купички:). Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! И на мен са ми любими!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Бети,
    За много години, На многая и многая лета ! Бъди здрава и цялото ти семейство също.Надявам се и тази година да не спираш да ни радваш с нови вкусни идеи и рецепти.Питая не съм пробвала, но ми се иска и ако намеря непременно ще опитам.Чудесно съчетание е тази купичка.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-добри пожелания и за теб, Ели!
      Питаята, поне за мен е преди всичко симпатична и ефектна. Бяла, сочна вътрешност с малки черни семенца. Представи си текстурата на кивито, но с пълна липса на кисел вкус. Има и с ярко розова вътрешност сортова, както и с жълта обвивка- за тях казват, че са най-сладки. Скоро имаше в Лидл. Моите ги взех от Варна.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни