Лесни карамелени барчета- веган, без глутен - Easy Caramel Bars- vegan, GF


Петък е, и хората, които обичат да готвят като мен си правят планове с какво вкусно нещо  да съберат около масата семейството си. Снощи приготвих, а днес снимах тези лесни и много вкусни карамелени барчета. Докато вечерята се готви във фурната сядам да пиша. Като гледам ще успея преди веречя дори да я публикувам.  Няма печене, няма дълго охлаждане, безглутенови, без добавена захар, веган. С нежна бисквитена основа с вкус на маслена бисквита, с дъвчащ карамел и с хрупкава шоколадова глазура. За подчертаване на карамеления вкус, поръсих отгоре с малко люспи от Малдонска сол. Не е задължително, но ако сте забелязали солта в карамелени десерти прави още по-вкусен карамела. Може да се използва и друга сол с фини кристали- например Fleur de sel. АКо все още не сте си взели от тези видове гурме сол, сложете щипка морска сол в карамела. Всъщност основната съставка на дъвчащият карамелен слой са невероятните фурми сорт Меджул. Опитвали ли сте ги? Ще се влюбите, когато ги опитате. За да успея да ги пасирам добавих малко растително мляко и кокосово олио, което действа и леко стягащо карамела. Това е важно при нарязването например.

Ще се радвам, ако опитате тези лесни карамелени барчета и споделите как са ви харесали. Мястото е тук, като ми оставите коментар, или щракнете вашите барчета и ме споменете за да видя в Инстаграм, като използвате @vkusnosbety и #vkusnosbety. Обратната връзка ми дава творчески заряд и много ме радва! 

Утре ще ви покажа какво съм решила да поднеса като късна закуска. Т.е. закуската след ранното смути и разходката навън. 

Да минем към рецептата:

Лесни карамелени барчета- веган, без глутен

12 бр

Продукти:

за бисквитената основа

* 40 г овесени ядки, смлени с блендер с текстура на брашно ( безглутенови, сертифицирани, ако е необходимо)

* 25 г бадемово брашно - в моя случай от DM

* щипка морска сол

* 2 ч.л. кленов сироп

* 2 с.л. стопено кокосово олио без аромат- около 25 г

за карамеления слой

* 70 г фурми, меки, без костилки- в моя случай Меджул

* 35 г бадемов тахан

* 2 ч.л. растително мляко

* 2 с.л. стопено кокосово олио, без аромат стопено

за шоколадовата глазура

100 г тъмен веган шоколад

люспи Малдонска сол за поръсване


Начин на приготвяне:

1. В купа смесете овесеното брашно, бадемовото брашно и солта. Разбъркайте добре с вилица или тел. Добавете кленовия сироп, разтопеното кокосово олио и смесете добре с ръка.

2. Застелете формичка с размери 12х12 см с хартия. Изсипете сместа за основата и притиснете към дъното равномерно. Поставете формата във фризера, докато приготвяте карамеления слой.

3. Поставете в блендер или в цилиндричен съд за пасиране фурмите, тахана, млякото и кокосовото олио. Пасирайте, докато получите много гладка смес. Кососовото олио ще помогне на карамела да се стегне, а млякото ще улесни процеса на пасиране. Тъй като сместа е малко, препоръчвам да действате с пасатор. Няма да съжалявате, ако удвоите дозата.

4. Извадете тавичката от фризера и разпределете равномерно карамела отгоре. Загладете и отново оставете във фризера. Това ще улесни покриването с шоколад и втвърдяването на глазурата.

5. Стопете шоколада на водна баня. Извадете тавичката от фризера и с остър нож нарежете на барчета. Може да оформите по-големи квадрати, или по-малки, като бонбони, големи колкото една хапка. Потапяйте всяко барче в шоколада и поставяйте върху хартия. Когато приключите с всички барчета, поръсете с малдонска сол, преди шоколадът окончателно да се втвърди.

Ако искате поставете останалата част от шоколада в малък пош и шприцовайте върху барчетата, преди да поръсите солта. Ако все още ви е останал шоколад може да си направите шоколадови капки, които да държите в хладилник и да използвате в бисквити или сладолед.

Това е! Насладете се на тези невероятно вкусни карамелени барчета с чаша топло или студено растително мляко.

Коментари

  1. Ех, Бети голяма грешка направих с тези барчета. Толкова са вкусни, а толкова малко. Изобщо не се замислих върху количеството на продуктите и върху тези 12 см размер на формичката, та да се сетя поне да удвоя количеството. Важното е, че открих тази рецепта, ясно е че пак ще ги направя. Невероятни са! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааах, да , те са като за кукленско парти! Галя, много се радвам, че са ти харесали! Вкусни са много, наистина и количеството им никога не е достатъчно! Благодаря ти сърдечно за обратната връзка!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни