Малинова мус торта-веган, без глутен, полусурова- Raspberry Mouse Cake- vegan, glutenfree, semi-raw





Честит рожден ден на моята слънчева дъщеря! 

Пожелавам и винаги сърцето и да е пълно с любов и доброта! Да сбъдва смело мечтите си! Вдъхновение, смисъл и радост да изпълват дните и!

Тортата, която направих не е в синхрон със зимата, но като се замисля никога не съм правила за нея зимна торта. Вероятно защото има толкова цветна и нежна душа. Използвах малини, заради прекрасния им летен аромат. Исках една вкусна малинова торта с текстура на мус. Да е леко сладка, да се топи в устата. Експериментирах с вкусове и текстури,  все пак съм приготвяла толкова сурови торти и десерти и имах смелостта да приготвя нещо, което не съм правила досега. Докато изчаквах да се втвърди кремът, изпитах известно съмнение, дали съм сложила достатъчно агар, дали сложих достатъчно кокосово масло, дали не прекалих с количеството аква фаба, дали,дали....няма да я ядем с лъжица. По тази причина тортата не е напълно сурова- използвах аква фаба, за да вкарам въздушност, типична за мус-кремовете. Първо се стегна малката тортичка и разбрах, че всичко е било перфектно. Изчаках още час - два за да се стегне и голямата торта- все пак трябваше да носи тежестта на малката. За да съм сигурна, поставих дървени шишчета в центъра за да стои вторият етаж стабилно. Когато приключих със снимките и отрязах парче от тортата ( беше стояла на 21-22 С почти час и половина ) парчето си беше стабилно и всяка хапка се топи в устата, точно като мус. По-надолу ще видите снимка на парче, надявам се да усетите от снимката, колко е вкусна. 

Блатът е фин и с текстура на фина маслена бисквита. Идеално допълва нежния крем на тортата. 

Ако решите да приготвите( много ще се радвам!) и се придържате точно към пропорциите, продуктите и инструкциите ще направите тази изключително лека, не много сладка, въздушна торта. Винаги, когато измервам нещо в лъжици използвам мерителни, а не от тези за хранене. Трябва да спомена и че се изравняват, ако се мерят сухи съставки; когато са течни- лъжиците са препълнени- т.е. една идея преди да прелее. 

Инструкциите, както винаги са подробни и всеки би успял да приготви тортата, ако ги следва.

На разположение съм, ако имате въпроси. 

Преди да продължа с рецептата, ще се радвам, ако харесвате това, което правя. да ме последвате в Инстаграм . Там може да видите снимки и рецепти, които не съм публикувала  в блога. Много ще ме зарадвате, ако приготвите нещо от блога и го споделите. Използвайте хаштаг #vkusnosbety и @vkusnosbety за да видя вашата интерпретация! Благодаря за подкрепата и настроението, което ми създавате!

 Продукти:

за бисквитената основа

* 120 г овесени ядки, смлени с блендер с текстура на брашно ( безглутенови, сертифицирани, ако е необходимо)

* 80 г бадемово брашно - в моя случай от DM

* 2 с.л. кокосово брашно

* щипка морска сол

* 2с.л. кленов сироп -45 г

* 5 с.л. стопено кокосово олио без аромат- около 65 г

За крема:

* 300г кашу, накиснато за 8-12 часа

* 200г стопено кокосово олио без аромат

* 20 г кокосово масло- стопено на водна баня, без завиране

* 200г цедено кокосово кисело мляко - студено

* 1 с.л. замразена розова питахая

* 1 с.л. екстракта от ванилия или смлени ванилови шушулки

* 2 с.л. кленов сироп

* 300 г замразени малини, леко разтопени - 220 мл прецеден през  цедка сок с пулпа

* 2 ч.л. агар-агар

* 170 г аква фаба- течност от сварен нахут+1 с.л. лимонов сок+2 с.л. светла тръстикова захар

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете овесеното брашно, бадемовото брашно и солта. Разбъркайте добре с вилица или тел. Добавете кленовия сироп, разтопеното кокосово олио и смесете добре с ръка.

2. Застелете формички с размер 17 см и 10 см с хартия. Разпределете сместа за основата и притиснете към дъното равномерно. Във формата с диаметър 17 см поставих 230 г от  бисквитената смес, в по-малката - останалата част. Поставете формите във фризера, докато приготвяте малиновия мус.

3. Поставете малините с 2-те супени лъжици вода в тенджера на огъня. Оставете да къкрят за 15 минути. Прекарайте през цедка за да отстраните семките. Към прецедената смес добавете двете чаени лъжички агар агар. Бъркайте докато заври. Изключете огъня и оставете на топло. От време на време разбърквайте и следете да не се втвърди. Не е страшно, ако това се случи. Просто загрейте отново докато сместа се втечни. Тя е гъста, подобна на мармалад.

 4. Пасирайте всички продукти( първите седем, по-долу съм ги изброила отново) без киселото мляко до гладка, копринена текстура. 

* 300г кашу, накиснато за 8-12 часа

* 200г стопено кокосово олио без аромат

* 20 г какаово масло- стопено на водна баня, без завиране

* 1 с.л. замразена розова питахая, разтопена

* 1 с.л. екстракта от ванилия или смлени ванилови шушулки

* 2 с.л. кленов сироп

* 200г цедено кокосово кисело мляко - студено

Изплакнете с гореща вода кашуто и отцедете добре. За да се получи гладък крем кокосовото олио е топло. Това помага за получаването на гладък крем. За да ускоря охлаждането добавям накрая студеното кисело мляко.  

5. Разбийте аква фабата с лимоновия сок до мек сняг. Добавете двете супени лъжици захар и разбийте отново, докато снегът стане по-твърд. Няма да е като за целувки, защото захарта е малко, но също ще е стабилен. Тук може да видите постъпкови снимки на разбиване на аква фаба за целувки. Оставете настрани.

6. Следва събибране на всички съставки за малиновия мус. Поставете в голяма купа сместа с крема от кашу, добавете малиновата смес и пасирайте. Малиновата смес трябва да е течна, ако се е втвърдила, няма да се получи. Повтарям се, но наистина е важно. Непосредствено преди добавянето на аква фабата към малиновия крем отново я разбийте добре. Ще продължим да работим с миксера. На ниска скорост добавете на няколко пъти разбитата аква фаба към малиновия крем. Целта е да запазим колкото е възможно повече въздух в сместа. 

7. Поставете от вътрешната страна на тортените форми висок борд от ацетатно фолио. 

8. Разпределете малиновия мус във формите и оставете да се охлади за няколко часа при температура 3 С. Това е температурата в хладилника. Не охлаждайте във фризер, защото ще замръзне. Сместа вероятно е подходяща и за сладолед, но не съм опитвала, защото сега я измислих и изпробвах за първи път.

9. Украсете по желание. Аз украсих със свежи малини, лиофилизирани малини и касис и рози от градината. Неочаквано, за моя радост, цъфнаха през последните топли дни на  декември и януари. Не мога да ги защитя от идващите ниски, минусови температури и ги поставих на тортата.

Ето и снимките на разрязаната торта. 





Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни