Най-вкусният доматен галет





У дома много обичаме всякакви тарти, галети, пайове и всичко, което се прави н маслено тесто. Блогът ми изобилства с всякакви вариации на тези превкусни неща - с различни плънки и различни брашна, сладки, солени, веган и вегетариански. Почти всеки плод или зеленчук е удостоен със свой тарт. Представям ви тази годишната звезда в категорията. Толкова вкусно се получи това тесто, че веднага ни стана любимо. Съвсем случайно, бързайки да приготвя нещо за хапване, когато отидем на село, измерих двете брашна, добавих маслото и започнах да правя тестото на ръка, като просто режех и режех маслото в брашното, докато оформя маслени трохи. Стори ми се, че маслото дойде в повече и добавих брашното, което ми бе най-близо- царевично. Сложих на око 5-6 лъжици.












 След това трябваше да приготвя още веднъж за да запиша и изпробвам рецептата, а и всички искаха още. За 3 дни изпекох общо 4 галета. Всеки  път свършваше толкова бързо. 

По-долу в описанието съм описала как да се приготви с кухненски робот. Ако нямате, не  е проблем. Може да се приготви като се използва само нож. 

Всички около мен са вече достатъчно свикнали, че нещата се ядат, едва когато кажа, че съм свършила със снимките. Колкото и да са заети и колкото и тихо да кажа "нападайте", всички чуват и дегустацията започва. Аз с любопитство следя реакцията. Това е един от сладките мигове на приготвянето на храна. Първите парчета бяха изядени светкавично и в пълна тишина. Когато устите се изпразниха и хората се насочиха към останалия галет започнаха да говорят, че по-вкусно нещо не са яли. И на мен много ми хареса хрупкавата текстура на галета, която си остана хрупкава до последната троха, въпреки сочните домати. Не само тестото за коричката е вкусно. Почти карамелизираният лук с мащерка, поставен между сиренето и доматите, придава страхотен сладък вкус и аромат на печивото. Различните сортове домати, които съм отгледала също внасят своя дял в цялостния вкус на този невероятен галет.

Може да се оформи и като тарт. Единия път го приготвих с веган заместители на сирената. Стана отново много вкусен. На следващия ден изобщо пропуснах сиране, използвах само по-дебел слой от карамелизиран лук. Отново вкусноооо!

Ще се радвам да го приготвите. А и как ще ми повярвате, че е най-вкусният доматен галет/тарт, ако не го отите.

 Съставки:

Тесто за галета

100 г обикновено брашно

60 г пълнозърнесто брашно (моето е Техра 1050)

65 г царевично брашно

1/2 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка черен пипер

150 г масло

1 разбито яйце


Пълнеж:

2 супени лъжици масло

2 сладки лука, нарязани на ситно

сол + черен пипер

5-6 стръка прясна мащерка, нарязани

250 г настъргана моцарела 

50 г пармезан, настърган

 пресен босилек

по един-два  средни домата, различни цветове

шепа разноцветни черита

малко зехтин

по 1-2 супени лъжици - черен сусам, нигела, бял сусам, мак, семена копър и резене


Инструкции

1. В купата на кухненски робот комбинирайте брашната, солта и черния пипер. Пулсирайте веднъж или два пъти, за да комбинирате. Добавете нарязаното на кубчета масло и пулсирайте, докато не получите малки парченца масло, подобни на размера на ориза. Добавете  60 мл (1/4 чаша) ледена вода към тестото и пулсирайте, докато се събере. Ако е необходимо, добавете още 1-2 супени лъжици ледена вода, докато тестото се събере. Обърнете тестото върху набрашнена работна повърхност, омесете няколко пъти и след това оформете тестото на плосък диск. Тестото не се нуждае от дълго месене. Само толкова, колкото да се събере и да се оформи топка. Увийте в найлоново фолио и приберете в хладилник за поне 30 минути.

2. Междувременно добавете маслото в тиган, поставен на средно силен огън. Добавете лука и 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато лукът започне да омеква, около 5 минути. Продължете да готвите, като често изстъргвате зачервените парченца от дъното на тигана, докато лукът стане златистокафяв, около 15-20 минути. Свалете от котлона и разбъркайте мащерката. Подправете леко със сол и черен пипер. Оставете да се охлади.

3. Сега вземете тестото от хладилника. Набрашнете леко хартия за печене, поставете в центъра тестото и разточете с дебелина около 3-4 мм. 

4. Разпределете моцарелата и пармезана, оставяйки 6-7 см граница около краищата. Добавете карамелизирания лук на равен слой и поръсите със сол и черен пипер. Сега добавете нарязаните домати и половината от чери доматите, като запазите останалата половина за украса. Полейте доматите със зехтин, поръсете със сол и черен пипер. Сгънете ръба на тестото като леко застъпите леко доматите доматите. Намажете получения борд с разбитото яйце и поръсете със семената. Поставете галета в хладилника за 15-20 минути или до готовност за печене.

5. Загрейте фурната до 190 С.

6. Печете галета за 45-55 минути или докато коричката стане златиста и доматите са много леко овъглени. Оставете да се охлади 5-10 минути и след това нарежете и сервирайте, гарнирани с пресни чери домати и пресен босилек. 

Не забравяйте да споделите вашата снимка с мен в Инстаграм  или във Facebook 

Или просто ми пишете тук. Много ще се радвам, ако споделите, когато го направите!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни