Ризото с домати - Tomato Risotto


Това доматено ризото е чудесен начин да завършите сезона на доматите. Даа, моят очевидно не е приключил.  Признавам си, че обрах моите в последния момент преди сланите, и ги съхранявам на проветриво място за да им се наслаждавам колкото може по-дълго. И уж времето лети, но има много до следващата реколта. Ако и вие имате някакви домати от градината може да се възползвате от рецептата.  За около 35 минути ще имате вкусна и засищаща храна. Вкусът е невероятен- малко е сладък, малко кремообразен, лимоновата кора и прясно смлян пипер в края придават точното количество яркост! Прясната мащерка внася допълнително пленителен аромат.  Можете да използвате различни домати, който харесвате. Използвах микс от  зелени, жълти и червени  чери домати.

Продукти:

250-300 г зрели и зелени чери домати, наполовина или цели 

3 скилидки чесън обелени и смлени разделени

3 супени лъжици екстра върджин зехтин разделени

1/2 лимонов сок и кора; кора, запазена за гарнитура

Сол, черен пипер и натрошен червен пипер на вкус

1 малък жълт лук, обелен и нарязан на кубчета

2 супени лъжици масло

1 чаша ориз арборио

3 чаши зеленчуков бульон

1/3 чаша бяло вино

1/4 чаша прясно настърган пармезан плюс още, за сервиране

Сол и черен пипер на вкус

За сервиране:

Настърган пармезан

клончета мащерка

няколко разполовени чери домата по желание

Люспеста морска сол

Екстра върджин зехтин


Начин на приготвяне:

1. Мариновайте доматите. В купа смесете доматите, половината смлян чесън, 2 супени лъжици екстра върджин зехтин, лимонов сок и подправете със сол, черен пипер и натрошен червен пипер. Оставете настрана за 15 минути.

2. Започнете ризото. Загрейте бульона в малка тенджера на котлона до затопляне. Дръжте топлината на ниска степен.

 3. Задушете лука. В голям съд загрейте останалата 1 супена лъжица екстра върджин зехтин на среден огън. Добавете нарязания на кубчета лук и гответе, като бъркате често, за 5-7 минути, докато започне да омекне и да стане златисто кафяво. Когато лукът се карамелизира, увеличете котлона до среден и добавете чесъна. Запържете за около 1 минута, докато стане много ароматен. Разтопете 2 супени лъжици масло и добавете ориза. Гответе 3-4 минути, като разбърквате внимателно от време на време. Разбъркайте с виното.

4. Започнете да добавяте бульона, около ½ чаша наведнъж, и оставете сместа да къкри, докато по-голямата част от течността се абсорбира, преди да направите следващото добавяне. Добавете маринованите домати. Разбърквайте сместа често по време на този процес и продължете, докато добавите всичките 3 чаши бульон и оризът омекне, за около 20 минути. Продължете, докато оризът стане ал денте.

5. Завършете ризотото. След като оризът омекне, изключете котлона. Овкусете и подправете със сол и черен пипер. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте, за да се включи. Оставете ризотото да почине за 5 минути преди сервиране.

6. Разпределете свареното ризото между плитки купички. Гарнирайте с мащерка и още пармезан по желание. Поръсете с лимонова кора, люспеста сол и натрошен пипер. Наслади се! С чаша бяло вино! 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни